Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: Slik Pro 330 DX do E-510

| OlyJedi Awatar lcf
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Slik PRO 330 DX ma maksymalny udźwig 4 kg, więc nie powinno być żadnych problemów nawet z cięższymi szkłami - klik.
    OM-1, mZD 12-40 F/2.8, mZD 60 F/2.8, Nocticron 42.5 F/1.2
    flickr: lcf80

| OlyJedi Awatar willow32
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Slik to producent dorównujący jakością Manfrotto, tyle ze w Polsce mniej popularny o makaroniarzy za to sporo tańszy
    http://www.robertnawara.digartfolio.pl/

E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5

S4INT
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez kisi Zobacz posta
    Statyw kupuje sie po to aby uzywac z dlugimi tele - no chyba że ktoś chce sobie zrobić portret. Sherpa 600 ma udzwig wg producenta o 2 kg wiekszy wiec nie biorąc pod uwage max udzigów zawsze to ciut wiecej. Gibanie jest prawie że pewne w przypadku obiektywów takich jak ZD50-200 czy ZD70-300 nie wspominając o starych m42.
    Nie oznacza to wcale że statyw jest zły ale zastanowiłbym sie nad jego zakupem biorąc pod uwagę wlaśnie jego max udzwig bo co mi ze statywu gdzie aparat bedzie sie gibal przy zefirku.

A do robienia HDR'ów, zdjęc nocnych albo innych z dłuższym czasem naświetlania? Naprawde tylko tele?

Ja sam używam Slika 400DX (chyba nie ma dużej różnicy w stosunku do 330) i przy wietrze, nawet dość mocnym jest stabilnie (ew. można przysłonić ciałem). Jedyne co bym się przyczepił to zbyt cienkie (z tego ostatniego segmentu) rurki, które sie troszkę wyginają przy maksymalnym wyciągnieciu, w momencie do dociskam aparat ze statywem do ziemi żeby było stabilniej. Z tym że to chyba przeszkadza jedynie przy HDR'ach, ponieważ może spowodować przesunięcia między kadrami.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    A do robienia HDR'ów, zdjęc nocnych albo innych z dłuższym czasem naświetlania? Naprawde tylko tele?
    Tak nak naprawde tylko dlugie tele poddaje pod osąd statyw, a o tym tutaj prawiłem. Nie mam zamiaru dyskredytować tego statywu bo do dobry sprzet ale chodzi mi o to że przed zakupem należy wziasc to pod uwage.

Fotki nocne czy HDRy niekoniecznie trzeba robić ze statywu, czasem monopod wystarczy albo ręczne wspomaganie stabilizacji zwlaszcza że niekoniecznie do tych fotek trzeba używać dlugiego tele.
    ...był Olek jest A6000

| OlyJedi Awatar marcinpolniak
    Mieszka w
    Przemyśl
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    kisi jak sprawuje się Pentacon 50/1.8? Nadaje się toto do makro? Możesz podrzucić jakieś zdjęcia?
    A mogłem wziąć Nikona D40 lub Canona 400D, wtedy nikt by się nie dziwił, że te zdjęcia to wina aparatu... A tak mam E-510... i na co tu zwalić winę?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez marcinpolniak Zobacz posta
    kisi jak sprawuje się Pentacon 50/1.8? Nadaje się toto do makro? Możesz podrzucić jakieś zdjęcia?
    To odpowiednik twojego Heliosa. Do makro sie nie nadaje. Co do zdjec to powinno byc cos w galerii...
    Generalie jest to dobry obiektyw jedyny problem polega na MF
    ...był Olek jest A6000

| OlyJedi Awatar marcinpolniak
    Mieszka w
    Przemyśl
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Byłem dzisiaj w EuroRTVAGD i oglądałem dwa statywy godne uwagi czyli: Slik Sprint Pro (http://www.euro.com.pl/akcesoria-do-...rint-pro.bhtml) oraz First Pro 6606G (http://www.euro.com.pl/akcesoria-do-...pro6606g.bhtml). Po dokładniejszym obejrzeniu Slik Sprint Pro odstawiłem go na miejsce, jest bardzo niestabilny i jakoś tak mi nie podszedł. Z drugiej strony First, marka niezbyt bo mam ich prosty model i sam plastik, ale ten to waży jak czołg T34, jest super stabilny, ale 2,5 kg wagi... Jutro ma przyjść Slik Pro 330 DX (http://www.euro.com.pl/akcesoria-do-...o-330-dx.bhtml) i będę rozważał między First'em a Slik Pro 330 DX. Firsta na rower raczej nie wezmę , zobaczę jak stabilny będzie ten Slik. Znalazłem jeszcze coś takiego: Manfrotto 718B (http://www.fotoexpert.pl/aparaty-cyf...dukt-2107.html)
    Ostatnio edytowane przez marcinpolniak ; 4.05.08 o 18:58
    A mogłem wziąć Nikona D40 lub Canona 400D, wtedy nikt by się nie dziwił, że te zdjęcia to wina aparatu... A tak mam E-510... i na co tu zwalić winę?

| OlyJedi Awatar paszczol
    Mieszka w
    Dawniej - Bydgoszcz
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Wstyd się przyznać, że się wypowiadam nie posiadając statywu, a już nawet nie mając powyższych w rękach, ale za Sherpą 600 przemawia:

a) cena

b) min. wysokość 29cm http://www.skapiec.pl/site/cat/60/comp/102516

Ciekawą alternatywę można też zobaczyć tutaj :

http://www.skapiec.pl/site/cat/60/comp/103138
    Ostatnio edytowane przez paszczol ; 4.05.08 o 19:41

| OlyJedi Awatar czmielek
    Mieszka w
    Sierakowice
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    gdzieś już pisałem o przebojach z tym Slikiem. statyw sobie chwalę jest super, szczególnie jakość wykonania, tylko brak pokrowca mnie wkurzył ale za 22 zł dokupiłem sobie fajny zamiennik. Co do krótkiej kolumny to wykonałem ją sam z rurki miedzianej bo w polsce tej krotkiej z katalogu nigdzie nie dostaniesz. Oryginalna kolumna leci właśnie do mnie z usa za 13$. Co do mocowania odwrotnego to można, ale trzeba glowice zmienić bo ta z zestawu nie daje pełnego odchylenia do idealnego pionu przy odwrotnym mocowaniu. Produkt polecam szkoda tylko ze tak mało popularny jest w Polsce roducent i w głowicach nie powybierasz sobie jak u "froty"

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Zamiast tego Frista wolalbym na pewno Sherpe - nie ma co porownywać.
    ...był Olek jest A6000