Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Napięcie w akumlatorach ?!

| OlyJedi Awatar jacQu
    Mieszka w
    -=DolnyŚląsk=-
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Napięcie w akumlatorach ?!

Witajcie!
    Jestem początkującym fotografem-amatorem i szczęśliwym posiadaczem C-4000
    Chciałem dowiedzieć się czegoś a propos akumlatorów.
    Znajomy ma starszy model Olka i twierdzi, że kupił kiedyś akumlatory o napięciu 1.2V i po 10-15 były do niczego, trzeba je było od nowa ładować.
    Twierdzi, że najlepsze są 1.5V
    Jak Wy, drodzy Forumowicze, się na to zapatrujecie?

Jeśli możecie, doradźcie mi coś z tej oto listy zestawów ład. + aku.
    http://allegro.pl/showcat.php?id=887...&change_view=1
    (zmodyfikowana pod względem województwa )
    Coś w miarego przystępnego cenowo, a zarazem dobrego jakościowo

Pozdrawiam
    Początkujący

| OlyJedi
    Mieszka w
    Inowroclaw
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    gdzieś, kiedyś, ktoś ponoć widział takie aku. ale to było dawno i nie prawda . a znajomy sie myli. nie ma zadnych kłopotów z dostepnymi akumulatorami 1.2 V. swoich uzywam od roku i nie zauwazylem spadku pojemnosci (kilkadziesiąt cykli). ładowarę mam tą:
    http://allegro.pl/show_item.php?item=26242465
    i sobię chwalę. 4 akumulatory 2000 mAh ładuje mi w jakieś 5-6 godzin.
    przy wyborze ladowarki uważaj na to czy obsługuje aku Ni-Mh. bo niektóre są tylko do Ni-Cd i nie załadują w pełni akumulatora Ni-Mh.
    Gods Made Heavy Metal

| OlyJedi Awatar jacQu
    Mieszka w
    -=DolnyŚląsk=-
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    zjadłem jedno słowo w poście powyżej i od razu zmieniło sens całej wypowiedzi:
    "..że kupił kiedyś akumlatory o napięciu 1.2V i po 10-15 zdjęciach były do niczego.."

Cytat Zamieszczone przez hillel
    W komplecie do niej są ogniwa Forever 2400. Pisałeś, że masz 2000. Masz mniejsze, ale markowe? Jakie to ma znaczenie? Czy te które są zawarte w komplecie (Forever) są dobre?

A co powiecie o tej:
    http://allegro.pl/show_item.php?item=26248635 ?
    Wiem, idę po jak najmniejszej lini oporu Po prostu nie jestem teraz przy kasie i chce, żeby było jak najtaniej

Pozdrawiam
    Początkujący

| OlyJedi
    Mieszka w
    Inowroclaw
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    akumulatory mam jakies nie firmowe. nie pamietam, a teraz nie sprawdze bo jestem w pracy. zreszta nigdy mnie to nie interesowało - dostałem jakies w komplecie i starczaja na 200 do 300 zdjec plus troche operacji pobocznych (przegladanie usuwanie itp). to mi w zupelnosci wystarcza. a co do znajomego to raczej podejrzewam tu jakas wadę sprzetu (aku, ladowarki).
    Gods Made Heavy Metal

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    @jacQu po pierwsze odradzam ta ladowarke "Ładowarka V1888". Nie jest to ladowarka mikroprocwsorowa DelteV tylko czasowa, wiec mozesz albo niedoladowac aku, albo co gorsza przeladowac. Radze dolozyc i i zakupic ladowarke "MW 8168GS".

Dodatkowo nie radze oszczedzac na akumulatorach. Roznoca cenowa jest nie wielka wiec radze kupic akumulatory markowe Sanyo, Energizer, GP, Panasonic (w takiej kolejnosci). Niekoniecznie poszukiwac tych pseudo najwiekszych (2400mAh FOREVER), ale np 2100mAh Sanyo.

O akumulatorach bylo juz co nieco na forum, radze poszukac.
    Olympus C-750, 2 x 128MB + 16MB xD Olympus, Tuleja + UV King + PL-CIR HOYA STD + Filtr gwiazdkowy 6x + Dekielek, Velbon DX-888

Mieszka w
    Włocławek
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Typowe ogólnie dostępne akumulatory AA mają nominalne napiecie 1,2 V. Po naładowaniu w ładowarce procesorowej mają napięcie około 2,1 V. Nominalne napięcie pracy C4000 to 6V i poniżej tego napięcia aparat nie chce działać (nie wiem jak jest w innych modelach). Napięcie rozładowania dla AA to 0,9V. Wynika z tego, że dla utrzymania akumulatorów w dobrej kondycji najlepsza jest ładowarka z funkcją rozładowania.
    Moje akumulatory HAMA 2000mAh, kupione razem z ładowarką, po pierwszym naładowaniu wytrzymały 10 zdjęc, po drugim około 30, po piatym około 100. Prawdopodobnie gdybym miał ładowarkę z funkcją rozładowania uformowałybysię znacznie szybciej. Aku Panasonic 2100 po pierwszym ładowaniu wytrzymały około 150 zdjęć, po następnych już nie liczyłem ale na pewno nie mniej.

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Hmm, cosik mi sie tutaj nie zgadza. Skad te 2.1V. Poza tym napiecie sie bada pod obciazeniem, wtedy pomiar jest wiarygodny, bo bez obciazenia to nawet "pusty" aku ma 1.2V.
    Olympus C-750, 2 x 128MB + 16MB xD Olympus, Tuleja + UV King + PL-CIR HOYA STD + Filtr gwiazdkowy 6x + Dekielek, Velbon DX-888

Awatar wrocek
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Oczywiœcie, że akumulator pod obcišżeniem nie może mieć 2,1V. Nominalne napięcie wynosi 1,2V i w odróżnieniu od baterii alkalicznych ulega niewielkim zmianom w czasie rozładowywania. Pewnie dlatego tak trudno zrobić skutecznš sygnalizację rozładowania akumulatorów. Informacja o rozładowaniu pojawia się zwykle tuż przed "padnięciem" zasilania.

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    @wrocek a to zalezy juz od technologii wykonania aku. Akumulatorki Ni-Cd maja duzo mniej plaska charakterystyke rozladowania, i tam duzo latwiej wykryc rozladowanie. Niestety, ten efekt pamieci i mniejsza pojemnosc.

Awatar wrocek
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Zgadzam się. Ale rozumiem, że mówimy o zasilaniu aparatów cyfrowych. A tu królujš akumulatory NiMH i te akumulatory miałem na myœli.