Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 69

Wątek: Obiektyw do kościoła

diabolique
    Gość
    Ja ostatnio pstrykałem tylko pamiątkowo, więc zamiast taszczyć ciężką torbę podpiąłem Sigmę 30mm. I powiem, że zamiast się przepychać, przesuwać ludzi itp. poczekałem aż ksiądz zacznie dawać komunię, zostawiając młodych samych, bez kościelnego itp. Kamerzysta poleciał kręcić rodziców i gości jak przyjmują komunię, młodzi byli już "po fakcie" więc troszkę stres puścił i zrobiłem fajne, wyluzowane fotki
    Ale to oczywiście amatorsko, bez obowiązkowych ujęć obrączek, szerokiego planu itp.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    30/1.4 do art i portretowania
    14-54 do reszty ujęć

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar black_bird
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    tez 14-54 mm + 50mm i 40-150mm w plener, flesz z softem

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    ZD14-54 i S30 (pomieszczenia) myślę, że świetnie się do tego celu nadają dodatkowo najlepiej było by miec 50 na plener oraz 50-200. Więcej nie potrzeba Oczywiscie dobre body + FL 50 i jazda
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

| OlyJedi Awatar jerryg3
    Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    a ja tam mam dual kita i młodzi nie narzekają. narzekam tylko ja i Wy. odpowiedni zestaw to 14-54, 50-200, przynajmniej dla mnie. milionerem nie jestem, więc staram się focić tym co mam. ważne jest być blisko nowożeńców i nie wdawać się w zbyteczne dyskusje z księdzem (dyskrecja obowiązkowa). acha, mile widziane ćwiczenie szybkiej zmiany obiektywu.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez th3big Zobacz posta
    Przepraszam Cię za to co napiszę, ale czytając Twoje ostatnie dwa posty trudno nie dojść do wniosku, że nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz. Ekwiwalent 100mm w kościele jako jedyny obiektyw??? Oczywiście, że jakieś fotki zrobisz, ale wielu kluczowych nie zrobisz czyli nie wykonasz swojej pracy dobrze, czyli nie wykonasz jej wcale. Samo ujęcie pary młodej z księdzem to rzecz w takim przypadku niewykonalna chyba, że będziesz fotografował na stadionie. Para młoda, ksiądz i ołtarz to chyba na szelkach spod sufitu...

Fotografując ekwiwalentem 100mm musiałbym mieć z każdej strony minimum 20m luzu, by się wyrobić.

Jednak nie wiesz o czym piszesz. Fotografując ekwiwalentem 50mm i tak będziesz fotografował minimum z 4-5m. Jedynie w wyjątkowo ciasnych ujęciach (przykładowo wkładanie obrączek) podejdziesz na 1,5-2m. Nim palniesz kolejną bzdurę proponuję być podpiął jakiś obiektyw pod swoją puszkę i użył wyobraźni. Zrozumiesz co wypisujesz...

Sporo czytam o stałkach i tym "czymś" co wyzwalają w fotografującym. Wszystko fajnie, ale jednak wolę zoom. Za dwa tygodnie będę miał Komunię. Jakbym mił to robić stałkami to już byłbym zmęczony. Klasyka... "Może się Pan troszkę cofnąć... dziękuję."... "Przepraszam... to było nie zamierzone."... "Proszę o wybaczenie... oj... jeszcze raz przepraszam." Troszkę przejaskrawiam, ale dobrze jest zachować pewną równowagę i nie dać się zwariować.

Co to tematu... jakbym miał E-510 to podpiąłbym pod niego 14-54 oraz... w zasadzie prosi się o FL-50, ale nie wiem jakby się to trzymało.

Nie pamiętam jak szybko ciemnieje 14-54, ale do 35mm chyba zachowuje praktycznie optymalną jasność. ISO800 w skrajnym przypadku wyższe (jeśli są pośrednie), opanowana lampa i nie widzę problemów. Najważniejsze nie dać się zwariować. Własne doświadczenia są zawsze cenniejsze niż czyjeś dlatego dobrze pójść do jakiegoś kościoła, poprosić księdza o zgodę i przed mszą, gdy jest już włączone oświetlenie przetestować parę ustawień.
    Po raz kolejny piszę... uważam, że można zrobić, jest to wykonalne i można to zrobić w miarę dobrze, jeżeli jest sporo miejsca i uroczystość przebiega bez zakłóceń w stylu wchodzącego w kadr organisty, czy kamerzysty.
    Nie uważam, że to wszystko czego potrzeba, ba, wręcz zgadzam się z tym, że najlepiej mieć 14-54 + 50 (chociaż raczej 30/1.4).

Ale... mam pojęcie o czym piszę. Kluczowe fotografie właśnie pięćdziesiątką robię, choćby ze względu na jasne światło, gdy nie muszę w najważniejszych momentach lampą błyskać po oczach. Zresztą zdarzają się takie śluby i takie kościoły, że można sobie bez lampy poradzić, nawet bez wchodzenia na iso 800. Ale trzeba mieć szczęście. Prawdą jest, żeby zrobić wywiad w kościele.

Z chęcią miałbym jednak ochotę odbić piłeczkę i zapytać, czy próbowałeś zrobić to o czym napisałem. Mając 20 metrów, albo stadion to bym mógł i zbiorówkę pięćdziesiątką robić. A z moich obiektywów większość to stałki, fotografuję na nich od początku i jestem do tego przyzwyczajony.

dinx6
    Gość
    nie focę ślubów, za to pstrykam w kościołach. IMO 50-tką nie obskoczysz, nie ma takiej opcji. może raz się uda, w bardzo przestronnym kościele. no chyba, że chcesz mieć na fotach tylko twarze młodych. th3big ma sto procent racji.

14-54, 12-60, ewentualnie 14-35 jak kogoś stać. wydaje mi się, że zarabiając na foceniu ślubów człek powinien sprawić sobie dobre, jasne szkła. tak jest po prostu fair.

focenie ślubów olkowym dual kitem- fajnym, ale ciemnym, biorąc pod uwagę szumiące matryce olka- to już hardkor. jerryg3- możesz rzucić linkiem do swoich prac? chętnie obejrzę.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    dinx, po raz kolejny piszę...
    szczęście, jasny, przestronny kościół, brak kamerzysty...
    Nigdy nie napisałem, że to dobry pomysł Po prostu twierdzę, że nie ma rzeczy niemożliwych.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez -M Zobacz posta
    Z chęcią miałbym jednak ochotę odbić piłeczkę i zapytać, czy próbowałeś zrobić to o czym napisałem.
    Zrobiłem w swoim życiu cztery śluby. Choć to była akcja dla znajomych za darmochę, jednak pewnie doświadczenie dzięki temu mam. Mam też pewne doświadczenie w foceniu w sensie ogólnym. I z pewnością nie podjąłbym się zarejestrowania ślubu i weselicha jako pierwszy fotograf z jednym obiektywem 100 mm (dla małego obrazka). Po prostu dlatego, że jestem człowiekiem w miarę odpowiedzialnym.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    większość z Was nie wzięła pod uwagę tego że aby wykorzystać w pełni taką lunetę jak 50 2.0 najlepiej byłoby mieć IS. bez tego F2.0 idzie do piachu bo trzeba nadrobić ogniskową krótszym czasem (w efekcie potrzeba dwukrotnie wyższej czułości do uzyskania nieporuszonych zdjęć).

50-ka byłaby fajna na dopracowanej wersji E-3 albo E-510 z pośrednimi ISO.