Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: C-745 PROSZE O POMOC !

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

C-745 PROSZE O POMOC !

Witam !

W zeszlym tygodniu wreszcie uzbieralem kase i poszedlem do media kupic olympusa wybralem c-745uz ! Moj pierwszy aparacik cyfrowy ! Jednak radosc nie trwala dlugo ! Po kilku dniach zorientowalem sie ze na kazdym zdjeciu w tym samym miejscu zawsze widac jasny punkt - kropke Zobaczcie sami !

Ponizej wycinki z oryginalnych zdjec 2048x1536 HQ

Nie znam sie za bardzo na aparatach tym bardziej na cyfrowkach ! Tak jak napisalem ten olek to moj pierwszy aparacik cyfrowy ! Myslalem ze to jakis paproch na obiektywie wszystko przeczyscilem ale bez rezultatu ! Wiec chyba model ktory dostalem jest wadliwy ! Jutro albo pojutrze biore tego olka i ide do media zeby mi powiedzieli co mam z tym zrobic ! Jesli wiecie co to moze byc to pomozcie ! Zebym chociaz wiedzial co mowic jak pojde do nich ! Bede bardzo widzieczy za wszystkie odpowiedzi ! Ale sie nacieszylem...

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    łuuu martwy pixel pare takich dead pixeli no i mozna wymienic sprzet...
    polecam http://skocz.pl/dead_pixel

a w tym modelu aparatu jest funkcja Pixel Mapping? bo jesli tak to trzeba by odpalic ta funkcje.
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Tak C-745uz ma pixel mapping ! W instrukcji pisze ze pixel mapping sprawdza CCD oraz uklady przetwarzania obrazu poz wzgledem mozliwosci wystapienia bledu, ale czy poza tym sprawdzaniem ta funkcja wogole cos daje ? Kurcze czlowiek wladowal tyle kasy w aparacik a tu taki zonk ! Jak bym wczesniej wiedzial o takich niespodziankach to bym przetestowal tego olka z 300 razy zaczym bym go kupil ! Ale z kad moglem wiedziec przeciez kupowalem nowy sprzet w normalnym sklepie ! Przeczytalem tez ten artykul o dead/hot pixelach i teraz sam nie wiem czy isc z tym do reklamacji ! Nie wiem czy wogole to uznaja ! Wprwdzie to tylko jeden punkt na zdjeciu, ale jednak jest widoczny a przeciez nie tego oczekiwalem !

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    zrob testy na hot/dead pixele tak jak opisano na tej stronie i sprawdz tym programem co tam jest.

Nastepnie nie uzywaj aparatu przez ok. 30 minut i uruchom ta funkcje Pixel Mapping no i zrob ponownie test. Wtedy wyjdzie czy chociaz jakies hot pixele zmapowal... czy cos wogle dal.

No a pozniej.... no to zawsze nie zaszkodzi probowac zareklamowac sprzet.
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzieki za pomoc ! Jutro bede probowal z tym walczyc bo teraz to nie mam sily ani ochoty ! Zobaczymy co z tego wyjdzie ! Ale sie wqur..... tym zdechlym pikselem ! I to w nowym sprzecie ! Nawet tygodnia nie ma ! Co za shit !

Mieszka w
    W-wa
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Mieszka w
    W-wa
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Ja miałem ( i mam) zdechły pixelik na szczęcie na LCD. Pierwszy aparat (C-750) miał go od razu, więc odmieniłem (bez problemu mimo, że z allegro), a w drugim pojawił się po ok. 2 godź. używania i się z tym pogodziłem (chociaż zaproponowano mi odesłanie aparatu do niemiec w ramach gwarancji (... ale jak żyć bez takiej zabawki przez prawie 2 miesiące )). Natomiast w przypadku daed pixela na matrycy wydaje mi się, że nie powinno być problemu z reklamacją (przynajmniej w serwisie w Warszawie nastawienie do klienta wydaje się być o.k. - robią darmową ekspertyzę sprzętu nawet jeśli był kupiony nie w Polsce tylko w UE).

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ok poszedlem wczoraj wieczorkiem i oddalem sprzeta do reklamacji ! Maja wyslac do Wawy ! Dam znac jak to sie skonczy !

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Wiec sprawa sie zakonczyla tak... oczywiscie musialo minac terminowe 21 dni... poszedlem do serwisu w media na nastepny gdzien gdy minol termin i mowie czy jest juz moj sprzet? Kololes w serwisie mowi ze nie, na co ja ze termin juz minol i chce albo pieniadze albo nowy sprzet... dali mi ze sklepu nowiutka sztuke... zrobilem kilka zdjec i chyba wszystko jest ok... tamten egzeplarz po porstu byl juz fabrycznie wadliwy.... ogolnie przy wymianie nie robili zadnych problemow, ale nie doczekalem sie na ten z eurocoloru, ale to chyba dobrze bo mam calkiem nowy

| OlyJedi
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    no to gratuluje nowego sprzetu szkoda tylko ze trzeba było czekac az 21 dni