Zobacz wyniki ankiety: Czy stosujesz znaki wodne umieszczając swoje zdjęcia w internecie

Głosujących
74. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • TAK

14 18,92%
  • NIE

60 81,08%
Strona 3 z 10 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 97

Wątek: Znak wodny na zdjęciu - dylematy

Marcin510
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    A niech kradną, jak zobaczę swoje twory na produkcie który można kupić wtedy zacznę się martwić.
    a ja bym sie cieszyl mozna niezle na tym przyciac

uwazam ze nie ma sie co przejmowac

jesli ktos uzyje naszej fotki i bedzie z tego mial profity, to jest fajnie, bo mozna latwo wyciagnac kase od tego kogos

jesli ktos uzywa a nie ma profitow, to niech mu bedzie, jest $#@$%, ale ja nic na tym nie trace, wiec wali mnie to, najwyzej zwroce uwage

po trzecie, nie uznaje podpisow, ale pokazuje fotki max 950 na boku ktore nadaja sie tylko na www i maly rozmiar wyklucza w sumie jakiekolwiek inne zastosowanie

nie lubie flaszowych przegladaczy
    Ostatnio edytowane przez Marcin510 ; 29.04.08 o 19:59

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Osobiście podpisuję zdjęcia (nie wszystkie) adresem strony. Nie z powodu zabezpieczenia, bo to żadne zabezpieczenie, ale, żeby ktoś mógł sobie obejrzeć więcej. Stronę WWW mam, bo lubię pokazać znajomym co nowego zrobiłam i mieć swoje zdjęcia w jednym miejscu
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Do ankiety:

Do tej pory nie używałem znaku wodnego, ale czas najwyższy to zmienić. Mam przygotowane dwa różne podpisy, żeby było estetycznie. Jeżeli ktoś będzie narzekał... trudno, nie mogę sobie pozwolić na ewentualne kradzieże a z tymi już się spotkałem.

| OlyJedi Awatar FotoAmator
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    A mnie się wydaje że chyba pomyliliście „znak wodny” z „sygnatura na zdjęciu”.
    Sygnatura psuje zdjęcie wizualnie. Znaku wodnego nie widać. Znak wodny, to zapis cyfrowy w pliku. (Nie pytajcie mnie, bo dokładnie nie wiem) To zapis cyfrowy na każdym kawałku zdjęcia. Nawet jak się zdjęcie wykadruje do minimalnej wielkości, znak wodny pozostanie. Odczytują go programy graficzne, które utworzyły. O ile wiem ta usługa jest płatna. Wykupuje się. Znak wodny może być na zdjęciu cyfrowym oraz na wydruku. Nawet wydrukowanie zdjęcia nie usuwa znaku. I to jest prawdziwe zabezpieczenia zdjęcia.
    Tylko po co? Po co te zabiegi?
    Zapytam. I co zrobisz jak znajdziesz swoje zdjęcia i jest skradzione?
    Jeżeli jest to wydawca, to nie ma problemu wyegzekwować swoje prawa. Zawsze posiada się oryginalny plik. Na którym jest wszystko zapisane. Niektóre aparaty nawet numer aparatu rejestrują.
    A jak znajdziesz gdzieś na fotka.pl lub innym, to co z tego? Co zrobisz? Najwyżej możesz zdemaskować oszusta. Działalność niekomercyjna, mała szkodliwość czynu. Po wysłaniu żądania (jeżeli wiesz kto) o usunięciu, sprawa się kończy z chwilą usunięcia.
    A jak nie wiesz kto, pozostaje tylko albo zakląć albo się uśmiać.

A moje prywatne zdanie. Oby tylko kraść chcieli
    Lubię kolorowe skarpetki. Każda inna. http://www.formatfoto.pl/

| OlyJedi Awatar Warmik
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Nawet nie chyba... ja po prostu i pewnie nie tylko ja potocznie nazywam znakiem wodnym półprzeźroczystą sygnaturkę.
    Tak czy siak chociaż wiele racji w tym co pisze Fotoamator, to jednak nie do końca mogę się zgodzić. W przypadku, gdy fotografowałbym pejzaże, pewnie nie zawracałbym sobie głowy, ale jeżeli fotografuję obce osoby, które mają do mnie zaufanie nie mogę pozwolić na to, by zdjęcia bezkarnie krążyły w sieci. Znak wodny daje mi jakąś tam pewność, że ktoś nie będzie brał zdjęcia, aby sobie np. na bloga wrzucić, właśnie przez owo oszpecenie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Plumek
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Warmik Zobacz posta
    Chyba nie do końca

Pierwotne pochodzenie znaku wodnego jest opisane TUTAJ

Tak więc niekoniecznie jest to to samo, co CYFROWY znak wodny.
    A sygnatura - to jeszcze coś innego (podpis autora - jak na obrazach).
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez FotoAmator Zobacz posta
    Tylko po co? Po co te zabiegi?
    Zapytam. I co zrobisz jak znajdziesz swoje zdjęcia i jest skradzione?
    Jeżeli jest to wydawca, to nie ma problemu wyegzekwować swoje prawa. Zawsze posiada się oryginalny plik. Na którym jest wszystko zapisane. Niektóre aparaty nawet numer aparatu rejestrują.
    A jak znajdziesz gdzieś na fotka.pl lub innym, to co z tego? Co zrobisz? Najwyżej możesz zdemaskować oszusta. Działalność niekomercyjna, mała szkodliwość czynu. Po wysłaniu żądania (jeżeli wiesz kto) o usunięciu, sprawa się kończy z chwilą usunięcia.
    A jak nie wiesz kto, pozostaje tylko albo zakląć albo się uśmiać.

No właśnie to zrobię - co opisałeś. Chodzi o zasady. Jakby każdy odpuszczał, to eskalacja niektórych poczynań osiągnęłaby apogeum...

A moje prywatne zdanie. Oby tylko kraść chcieli
    Aaaa tu się mylisz... Poczujesz sie doceniony przez to, czy co? Bo ktoś zauważył Twoje zdjecie? Nawet gniota ukradną Więc to nie świadczy o jakości Twojej pracy...
    Ostatnio edytowane przez Plumek ; 29.04.08 o 21:06 Powód: Automatyczne scalenie postów

Swoje fotki wrzucam na Insta

| OlyJedi Awatar FotoAmator
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Plumek Zobacz posta

Aaaa tu się mylisz... Poczujesz sie doceniony przez to, czy co? Bo ktoś zauważył Twoje zdjecie? Nawet gniota ukradną Więc to nie świadczy o jakości Twojej pracy...
    Rzeczy bezwartościowych się nie kradnie.
    Namierzenie złodzieja jest korzystne, to coś tak jakby już sprzedane, tylko na gotówkę trzeba trochę zaczekać.
    Cały czas mówię o wydawcach, o kradzieży w celach komercyjnych itp.
    Pozostałe przypadki.... no cóż, nie rozdzieram szat nad otaczającą nas rzeczywistość.
    Robię rzeczy, które mają sens. Jaką mogę osiągnąć satysfakcje, kiedy jakiś małolat na swoim blogu zamieścił moje zdjęcie? Jedyna to tylko taka, że mu się spodobało.
    Procesy, Sądy itp. Działalność niekomercyjna. Nie osiągnę z tego żadnej korzyści.
    Takimi sprawami nawet Policja się nie zajmie. Poleci powództwo cywilne.
    Mała szkodliwość. Sąd sprawę umorzy.

Natomiast jeżeli chodzi o osoby na zdjęciach. No cóż. Wystawiając się na linie ognia należy liczyć się z pociskiem w tyłek.
    Oczywiście daleki jestem od popierania tego zjawiska. Tylko coś robić, to raczej powinno to mieć sens.

I jeszcze inna sprawa. Co innego jest kradzież i przywłaszczenie sobie wszelkich praw a co innego zalinkowanie (tak to się chyba nazywa) zdjęcia na jakieś tam stronie. Pokazać zdjęcie jakieś tam, każdy może.
    =============

Cytat Zamieszczone przez -M Zobacz posta
    W przypadku, gdy fotografowałbym pejzaże, pewnie nie zawracałbym sobie głowy, ale jeżeli fotografuję obce osoby, które mają do mnie zaufanie nie mogę pozwolić na to, by zdjęcia bezkarnie krążyły w sieci. Znak wodny daje mi jakąś tam pewność, że ktoś nie będzie brał zdjęcia, aby sobie np. na bloga wrzucić, właśnie przez owo oszpecenie.
    Uważasz że zdjęcia pejzaży mogą być mniej wartościowe?
    Czy ktoś, kto poświecił dwa dni, może tydzień w skrajnych warunkach, być może nawet narażając życie. Dotarł do miejsc gdzie inny nawet nie pomyślał o tym, zdjęcia dla niego mogę mieć mniejszą wartość od sfotografowania koleżanki na ulicach miasta?

Nie umniejszam tutaj wartości koleżanki. Zdjęcie jest zdjęciem. Każde zdjęcie. To jest praca. Wartość intelektualna.

Wiem, wiem. Jest jeszcze prawo do wizerunku, do godności osobistej itp. Ale to całkiem inny temat.
    Ostatnio edytowane przez FotoAmator ; 29.04.08 o 22:12 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Lubię kolorowe skarpetki. Każda inna. http://www.formatfoto.pl/

Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Uważasz że zdjęcia pejzaży mogą być mniej wartościowe?
    Czy ktoś, kto poświecił dwa dni, może tydzień w skrajnych warunkach, być może nawet narażając życie. Dotarł do miejsc gdzie inny nawet nie pomyślał o tym, zdjęcia dla niego mogę mieć mniejszą wartość od sfotografowania koleżanki na ulicach miasta?

Nie umniejszam tutaj wartości koleżanki. Zdjęcie jest zdjęciem. Każde zdjęcie. To jest praca. Wartość intelektualna.

Wiem, wiem. Jest jeszcze prawo do wizerunku, do godności osobistej itp. Ale to całkiem inny temat.
    Tej no... czytnij uważnie co napisałem
    Pisałeś: 'tylko po co te zabiegi', no to odpisałem, że chodzi mi nie tyle o samo zdjęcie co o osoby na nich widoczne. Dodam do tego, że fotorgafuję dzieci. Temat szczególnie delikatny. Ktoś oddając dziecko pod obiektyw aparatu obdarza mnie szczególnym zaufaniem... nie ma to dla mnie związku z jakością samego zdjęcia i włożonym w nią wysiłkiem, czy jej wartością.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Plumek
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    I jeszcze inna sprawa. Co innego jest kradzież i przywłaszczenie sobie wszelkich praw a co innego zalinkowanie (tak to się chyba nazywa) zdjęcia na jakieś tam stronie. Pokazać zdjęcie jakieś tam, każdy może.
    Niezupełnie. Możesz jedynie podać odnośnik (czyli link) do czyjegoś zdjecia, który przekieruje użytkownika z Twojej strony (lub np. forum, bloga) na serwer, na którym jest umieszczone to zdjęcie. Nie możesz go sobie bezkarnie osadzić jako obraz (nawet, jeśli ma zakodowany odnośnik w sobie).
    Rzeczy bezwartościowych się nie kradnie.
    No ale wartościowość to pojęcie względne

Robię rzeczy, które mają sens. Jaką mogę osiągnąć satysfakcje, kiedy jakiś małolat na swoim blogu zamieścił moje zdjęcie? Jedyna to tylko taka, że mu się spodobało.
    No więc właśnie mogę mieć satysfakcję Umieszczając znak wodny - jak się ktoś na nim dopatrzy, to zauważy, że to adres strony www. Wlezie może z ciekawosci i trafi na moją galerię A więc mam satysfakcję, bo w ten sposób złodziejaszek propaguje moją stronkę w sieci
    A że przy okazji prowadzę sobie działalność zarobkową poprzez net, to niektóre zdjecia prowadzą do mojej innej stronki i przysparzają mi klientów, a co za tym idzie - pieniążków No i też mam satysfakcję!
    Ostatnio edytowane przez Plumek ; 29.04.08 o 23:17 Powód: Automatyczne scalenie postów

Swoje fotki wrzucam na Insta