Zobacz wyniki ankiety: Czy stosujesz znaki wodne umieszczając swoje zdjęcia w internecie

Głosujących
74. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • TAK

14 18,92%
  • NIE

60 81,08%
Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 97

Wątek: Znak wodny na zdjęciu - dylematy

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    72
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rocco Zobacz posta
    Zresztą kupując płytę CD/DVD czy inne HD DVD czy Blu Ray też płacę za fizyczny przedmiot i to, co z nim zrobię w domowym zaciszu to wyłącznie moja sprawa.
    Być może już niedługo. Zabezpieczenia DRM, niedługo jednorazowe płyty CD/DVD, i innego typu udziwniacze, rozdrabniające na wiele części zwykły stosunek sprzedawca-kupujący.

A wszystko się wzięło właśnie z wymyślania jak to jest z tymi dziełami, co to są dzieła, na ile ktoś się chce z innymi nimi podzielić, ile powinien na tym zarobić, itp.

Ludzie. Gdyby od zarania dziejów ludzkość miała takie podejście do tematu, to dziś jeden człowiek jeździł by wozem zaopatrzonym w okrągłe koła, a reszta pewnie dalej na drzewach by skakała.

Najśmieszniejsze jest to, że najwięcej maja do powiedzenia prawnicy i to oni tony przepisów spisują, wymyślają. A zwykli twórcy nie zatruci tym prawnicznym jadem, często wyznają zasadę - 'posłuchaj, podoba się? Kup płytę. Albo nie kupuj jak nie chcesz'.

rocco
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez salvadhor Zobacz posta
    Ludzie. Gdyby od zarania dziejów ludzkość miała takie podejście do tematu, to dziś jeden człowiek jeździł by wozem zaopatrzonym w okrągłe koła, a reszta pewnie dalej na drzewach by skakała.
    Zdaje się, że trafiłeś w sedno
    Dzisiejsze rozumienie praw autorskich i patentowych to jeden wielki szwindel i dojenie frajerów.
    W życiu nie kupię "utworu" mp3 czy wideo, na który mam "licencję" na n-tą ilość odtworzenia a potem to już trzeba płacić od nowa.
    Najwyżej nie będę słuchał.
    Dopóki można kupić nośniki to jeszcze da się zyć a potem?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    A najwiecej krzycza nie tworcy(moim zdaniem oni sa wlascicielami) tylko firmy co na tym zarabiaja,
    Wezmy prosty przyklad.Kupilem telewizor,w domu postawilem,obejrzalem i doszedlem do wniosku,ze mi sie niepodoba.Dzwonie do sklepu i mowie:zabierac grata,dawac inny lub oddac kase.Mam jako klijent do tego prawo,i nikt nie dyskutuje tylko wypelnia wole klijenta.Oczywiscie jest to w ramach okreslonego czasu.
    Teraz ide do kina,kupuje bilet(ceny biletu do dzierzawa krzesla na dwie godziny i ogladanie filmu.Po pol godzinie stwierdzam,ze film mnie sie niepodoba.Ide do kasy i..dostaje kopa jak chce pieniadze (moje pieniadze)
    Kupuje film na DVD-cena to film(wartosci intelektualne,wartosc i koszta plytki)
    Jesli film mnie sie niepodoba to mozliwosci oddania -brak,a byc powinna tak jak w przypadku telewizora,radia,zelazka,czy glupiego obrazka na sciane.
    Uwazam,ze tzw. prawa autorskie to tylko wyciaganie pieniedzy od ludzi przez firmy a nie przez autorow produktu.

| OlyJedi Awatar FotoAmator
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    I tu jesteśmy w domu.
    Właśnie o to chodzi. Nie robić czegoś bez sensu.
    Nie uważam się za świetnego. Nawet wręcz przeciwnie. Nie mam wyrzutów sumienia, że jechałem autobusem za darmo. Na gapę.
    Jedynie tylko mówię, że autor ma święte prawo do decydowania o swoim utworze/produkcie.
    Tylko autorzy to nie idioci. Realia też znają. A rozdawanie na prawo i lewo czasami przynosi więcej korzyści niż kurczowe trzymanie się wyimaginowanych prawa autorskich i ich nadinterpretacja.
    Lubię kolorowe skarpetki. Każda inna. http://www.formatfoto.pl/

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez FotoAmator Zobacz posta
    Jedynie tylko mówię, że autor ma święte prawo do decydowania o swoim utworze/produkcie.
    Jedyne święte prawo jakie ma autor/programista/scenarzysta itp to prawo do podpisania/oznakowania itp swego dzieła.
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez skow Zobacz posta
    Jedyne święte prawo jakie ma autor/programista/scenarzysta itp to prawo do podpisania/oznakowania itp swego dzieła.
    ?

Równie świete prawo jest to, ze może decydowac co się z jego utworem stanie.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    ?

Albo zwolnić się z pracy

Autor to nie tylko "wolny strzelec", który pisze książki.
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez skow Zobacz posta
    Albo zwolnić się z pracy

Autor to nie tylko "wolny strzelec", który pisze książki.
    Wiem, wiem. Tylko,z e to nie jest takie proste...
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez FotoAmator Zobacz posta
    Mylisz kolego pewne sprawy.
    Wykroczenie/przestępstwo a skutki odpowiedzialności.

Jeżeli wystrugam sobie z kawałka kijka patyczek do dłubania w uchu, to znaczy że jest mój i tylko ja decyduje co z nim ktoś inny może zrobić.
    Jak zostawię na moim parapecie z napisem „Ruszać nie wolno, bo to jest moje”, to poruszanie będzie wykroczeniem. Jest jednak oczywiste, że z tego powodu nikt rozprawy Sądowej robił nie będzie. Tylko to nie zmienia faktu że wykroczeniem jest.

Twoje rozumowanie przypomina śmieszną zasadę – Nikt nie widzi to kraść można.
    Po co płacić za bilet w autobusie, skoro autobus i tak jedzie?

Słowo - „Niezgodne z przeznaczeniem”, należy do twórcy dzieła.
    Autor, właściciel prawny ma prawo decydować co ktoś może a czego nie może ze swoją własnością/dziełem zrobić.
    moze i moje rozumowanie jest smieszne, ale to ty mylisz dwa pojecia-posiadanie/uzytkowanie przedmiotu i prawo do uzytkowania przedmiotu. jesli nie widzisz tu roznicy, to cala dyskusja nie ma sensu
    (bo jesli kupie od ciebie ten patyczek, to moge sobie nim grzebac... wszedzie -czujesz roznice, czy nie? moge prosciej-kupujesz prawo do przejazdu autobusem ,a nie autobus-nawet przez piec minut nie jestes jego wlascicielem-tak samo z piosenka, programem, filmem, pociagiem, spektaklem teatralnym, samolotem, itp, itd)
    pzdr
    PS
    lucca: to kwestia zwyczajow-w polsce nie mozna oddac, ale gdzie indziej mozna, nawet za bilet ci oddadza kase
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    ?

Aż dziwne, że to ty takie teksty serwujesz. Prawa do decydowania o dziele po jego opublikowaniu nie przynależą już tylko do autora. Przynajmniej w Polsce.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto