Zobacz wyniki ankiety: Czy stosujesz znaki wodne umieszczając swoje zdjęcia w internecie

Głosujących
74. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • TAK

14 18,92%
  • NIE

60 81,08%
Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 97

Wątek: Znak wodny na zdjęciu - dylematy

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Plumek
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Znak wodny na zdjęciu - dylematy

Wątek utworzony pod wpływem uwag krytycznych pod adresem moich zdjęć zawierających znaki wodne. Wszyscy są generalnie na NIE. Ale może znajdą się zwolennicy tego rodzaju "podpisywania" swoich zdjęć zamieszczanych w necie?

Jak już wcześniej pisałam w innym wątku - zdarzyło mi się "namierzenie" (przypadkowe) wykorzystania moich zdjęć zamieszczonych w galerii przez różne osoby - a nawet wykorzystanie i podpisanie ich swoim nazwiskiem. Nie były to arcydzieła (hehe), ale troszkę mnie to zdenerwowało. Doszłam więc do wniosku, że jeśli ktoś mimo ostrzeżenia na mojej stronie, zechce taką fotkę sobie ukraść, to niech przynajmniej ja mam z tego satysfakcję. I zaczęłam stosować znak wodny. Moim zdaniem nie jest on na tyle widoczny, aby przeszkadzał w odbiorze zdjęć.
    Taką metodę stosują np. serwisy fotograficzne (na dobry przykład: visavis.pl).

Zapraszam - oczywiście i zwolenników, i przeciwników - do dyskusji!

Jeśli to zły dział - proszę o przeniesienie w odpowiednie miejsce.

Swoje fotki wrzucam na Insta

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Gundi
    Mieszka w
    Muszyna / Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Też znalazlemswoje zdjęcia na jakims ruskim serwisie (o zgrozo ktos nawet mi ukradł prace;p)

CZasem stosuje znaki wodne gdzie w rogu, ale pop prawdzie bez problemu można go zamazać, ale przynajmniej ktos tyle sie będzie musiał namęczyć.
    Przesadne znaki wodne jak w visavis.pl przeszkadzają w odbiorze...

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Bardzo dobry temat!

IMHO najlepszym sposobem na zabezpieczenie jest galeria we flashu ale nie musze mowic, jak bardzo denerwujaca jest da przecietnego odbiorcy.

Stoje pod podobnym dylematem, na razie fotek nie podpisywalam, jednak w wakacje bede tworzyla swoja strone i portfolio, wiec bedzie trzeba jakos...

Mi sie najbardziej podoba malo widoczny znak wodny na zdjeciu + podpis, czyje to zdjecie przy publikacji albo maly, ale rozpoznawalny podpis w rogu zdjecia. Dąze wlasnie do tego drugiego, ale jakos mi to nie idzie

Nie glosuje, bo jestem za, ale nie stosuje [jeszcze].
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi Awatar sisman
    Mieszka w
    PIŁA-Podlasie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    z tym, że zdjęcia też są piratowane trzeba się liczyć - bywa.
    Serwisy foto sprzedają zdjęcia (profi) dla firm poligraficznych, stąd publikują oznakowane. Jeżeli taka firma wykorzysta Twoje zdjęcie bez "opłaty" to wie, że może ją drogo to kosztować.
    Ad rem - możesz znakować zdjęcia jak chcesz, jednak warto wziąć pod uwagę opinię oceniających (czasami to przeszkadza)

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    163
    Moja galeria
    Znak wodny ok...ale żeby nie psuł zdjęcia...
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Ja nie stosuje zadnych wodotryskow na fotkach.Fotki co pokazuje w necie maja okolo 400 gram,co mozna z taka fotka zrobic-nic,Ktos kto bedzie chcial kupic fotke taka zada pytanie o pelna wage.No i mamy klopsa jak nie mamy pliku zrodlowego.Druga sprawa to,ze jak widzimy jakies dobre zdjecie i naprawde wartosciowe to autor juz dawno je sprzedal czy jakos inaczej wykorzystal.Niedowartosciowuje sie robieniem stronek na ktorych chwale sie w necie jak to ja artysta fotografik.Chyba,ze ktos to traktuje jako hobby,ale nigdy jako forme zareprezentowania sie.
    Sprzedalem pare fotek na okladke opakowania i wtedy 8-10 kilo to bylo minimum kupujacego.

rocco
    Gość
    Również nie stosuję żadnych zabezpieczeń.
    Jestem amatorem a nawet jeśli ktoś świśnie mi jakąś wprawkę to, jak napisał Lucca, wiele z takim plikiem nie zrobi

PS
    Że "pożyczają" bez ograniczeń to ja dobrze wiem, kiedyś zwinęli mi kilka porad komputerowych a "autor" umieścił je na forum jako swoje. Po interwencji nawet nie bardzo chciał usuwać twierdząć, ze co w internecie, to wspólne
    Nawet awatar ze "Stattlerem", (używalem go kiedys na tym forum a zrobiłem sobie sam, modyfikując zdjęcie z Muppet Show) znalazlem później na stronce z awatarami do pobrania

| OlyJedi Awatar Takaszi
    Mieszka w
    Kwidzyn
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lucca Zobacz posta
    Ja nie stosuje zadnych wodotryskow na fotkach.Fotki co pokazuje w necie maja okolo 400 gram,co mozna z taka fotka zrobic-nic,Ktos kto bedzie chcial kupic fotke taka zada pytanie o pelna wage.
    Nie mam takich osiągnięć jak Wy w fotografowaniu, ale mam podobne zdanie.
    Jeżeli ktoś to wykorzysta to proszę z chęcią dam za darmo. Nie na wszystkim trzeba robić kasę, a wszechobecna komercha jest ohydna i taka prymitywnie małostkowa. Ja nie chwaląc się, z tytułu zawodu często pomagam ludziom przy sprzęcie PC, stosuję od zawsze metodę co łaska, ale nie wyobrażam sobie brania kasy od ludzi mniej zasobnych. Po prostu nie i już, a jak ktoś się z tym źle czuje to biorę forsę dokładam parę groszy i kupuję dzieciakom tegoż osobnika jakiś upominek. Ku ich uciesze i jemu dla przestrogi . Forsa to nie wszystko jest jeszcze frajda.

Pozdrawiam.
    Olympus E-510 Double Kit, Zuiko Digital 14-54mm, Samyang 500mm F6.3 i nadal Olympus Camedia C-4000 ZOOM + KING UV 52 mm.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Plumek
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Takaszi Zobacz posta
    Jeżeli ktoś to wykorzysta to proszę z chęcią dam za darmo. Nie na wszystkim trzeba robić kasę, a wszechobecna komercha jest ohydna i taka prymitywnie małostkowa.
    Oczywiście! Zgadzam się z tym w całej rozciągłości. Jeśli ktoś chce wykorzystać moje zdjęcie w jakims celu - wystarczy, że napisze do mnie miłego maila. Już kilka osób tak zrobiło i było mi bardzo miło móc obdarować ich swoim zdjęciem. Ale wiele osób nie napisze nawet "pocałuj mnie w d..."... I właśnie im chcę utrudnić żywot. Nie uważam jednak za komerchę - zarabianie np. na sprzęt sprzedając swoje zdjęcia
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez dog_master Zobacz posta
    IMHO najlepszym sposobem na zabezpieczenie jest galeria we flashu ale nie musze mowic, jak bardzo denerwujaca jest da przecietnego odbiorcy.
    Da się obejść z łatwością - funkcja print screen i zapis na HDD.

Cytat Zamieszczone przez dog_master Zobacz posta
    Mi sie najbardziej podoba malo widoczny znak wodny na zdjeciu + podpis, czyje to zdjecie przy publikacji albo maly, ale rozpoznawalny podpis w rogu zdjecia.
    No i własnie - kiedyś stosowałam podpis w rogu - kicha - bez pardonu kadrowane fotki plątały sie po różniastych, przedziwnych serwisach.
    Stąd stosuję znak wodny w centrum kadru. Na niektórych zdjeciach jest on bardziej widoczny, na niektórych mniej (zależy od faktury zdjecia akurat w tym miejscu).
    Ostatnio edytowane przez Plumek ; 29.04.08 o 14:13 Powód: Automatyczne scalenie postów

Swoje fotki wrzucam na Insta

qbic
    Gość
    A niech kradną, jak zobaczę swoje twory na produkcie który można kupić wtedy zacznę się martwić.