Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 38 z 38

Wątek: Lampa do OM-D e-m10 mark ii

  1. #31
    | OlyJedi
    Dołączył
    May 2010
    Mieszka w
    Wawa
    Posty
    5.269
    Siła reputacji
    192
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MichuP Zobacz posta
    Cześć, chyba najlepiej (przyszłościowo - może się spodoba) wejść w system. Dla MFT zobacz Quadralite. Jest fajna i stosunkowo tania lampka Stroboss 60 MFT. Kiedyś można dokupić wyzwalacz radiowy, kolejne lampki, lampy studyjne itd.

    HSS do portretu w plenerze jest potrzebny do fotografowania z otwartą przysłoną więc lepiej mieć.

    Sam mam nissina i40, jest trochę droższy od Quadra.

    Pozdrawiam
    I umieszczasz go w plenerze w softboxie?

    - - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

    Prosto tanio i skutecznie: YN 560 (lub inna podobna) + szary filtr na obiektyw. TTL i HSS ok, jeśli gołą lampą na sankach strzelasz przed siebie w plenerze. I to jest koniec tematu. Serio.
    Ostatnio edytowane przez fret ; 13.10.18 o 09:48
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.

  2. #32

    Dołączył
    Aug 2017
    Posty
    18
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ok, a wiecie może czy np. taki Quadralite to musi być specjalna wersja pod Olympusa czy to jest wszystko jedno? Znalazłem na allegro zestaw z wyzwalaczem ale pod Nikona i czy to będzie działać czy musi być specjalna wersja pod nasz system?

    Fret, polecanym przez Ciebie zestawem jak rozumiem wszystko ustawia się ręcznie? Czyli najpierw kilkanaście prób dobrania wszystkich parametrów i dopiero zaczynamy robić zdjęcia? Jeśli tak, to czy jest jakaś możliwość sterowania ustawieniami lampy na odległość? Czy trzeba za każdym razem podchodzić, opuszczać statyw i grzebać z tyłu lampy w ustawieniach?

  3. #33

    Dołączył
    Jul 2018
    Posty
    6
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Musi być pod olympusa. Wersja MFT. Jest tego sporo. Sam kupiłem stroboss 36 mft że względu na jej wielkość w stosunku do aparatu. Jest słabsza od 60. Do sofboxa pewnie jest to bez różnicy dla ciebie. A większą moc 60 może się przydać.
    Tak dla porównania wielkość 36 do m10mark II.
    Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

  4. #34
    | OlyJedi
    Dołączył
    Apr 2009
    Mieszka w
    Poznań
    Posty
    263
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    Małe lampki 36 albo 60 na plener w pełnym słońcu nie przebiją się raczej.
    Nie wiem jak Youngnuo ale Quadralite ma w systemie mocniejszy sprzęt i wydaje mi się rozwojowy jak ktoś poczuje bluesa w portrecie z modelkami na przykład

    Ja poczułem ale modelki brak i kasy szkoda na oświetlenie, które będzie leżało w szufladzie.

    Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka

  5. #35
    | OlyJedi
    Dołączył
    May 2010
    Mieszka w
    Wawa
    Posty
    5.269
    Siła reputacji
    192
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Zulughulla Zobacz posta
    ...

    Fret, polecanym przez Ciebie zestawem jak rozumiem wszystko ustawia się ręcznie? Czyli najpierw kilkanaście prób dobrania wszystkich parametrów i dopiero zaczynamy robić zdjęcia? Jeśli tak, to czy jest jakaś możliwość sterowania ustawieniami lampy na odległość? Czy trzeba za każdym razem podchodzić, opuszczać statyw i grzebać z tyłu lampy w ustawieniach?
    Źle kombinujesz. Jak jesteś w miarę rozgarnięty, to po jakimś czasie wystarczą 1-2 korekty, a często trafisz za pierwszym razem. Dana lampa w danym softboxie zawsze błyska tak samo. Z TTL jest gorzej, błyska różnie i tu już sie trzeba czasem mocno nakorygować. Zmieniasz lekko kadr i TTL już widzi coś innego. Pewnie już są wersje dla fotografów z chorymi nogami. Ja jeszcze nie mam problemu ze zrobienie 1-2 kroków (przy portrecie raczej więcej nie trzeba) w stronę lampy. W praktyce często najprostszym sposobem wprowadzenia korekty jest drobne przesuniecie lampy. Zaskakuje mnie, że zgłębiasz temat od roku i zadajesz takie pytania.
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.

  6. #36
    Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Dołączył
    Nov 2009
    Mieszka w
    Ziemia Zawkrzeńska.
    Posty
    886
    Siła reputacji
    82
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Źle kombinujesz. Jak jesteś w miarę rozgarnięty, to po jakimś czasie wystarczą 1-2 korekty, a często trafisz za pierwszym razem. Dana lampa w danym softboxie zawsze błyska tak samo. Z TTL jest gorzej, błyska różnie i tu już sie trzeba czasem mocno nakorygować. Zmieniasz lekko kadr i TTL już widzi coś innego. Pewnie już są wersje dla fotografów z chorymi nogami. Ja jeszcze nie mam problemu ze zrobienie 1-2 kroków (przy portrecie raczej więcej nie trzeba) w stronę lampy. W praktyce często najprostszym sposobem wprowadzenia korekty jest drobne przesuniecie lampy. Zaskakuje mnie, że zgłębiasz temat od roku i zadajesz takie pytania.
    To, że dla Ciebie to jest proste to nie znaczy że dla wszystkich. Wytłumacz dokładnie i nie będzie drążył miesiącami tematu.

    - - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

    Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Źle kombinujesz. Jak jesteś w miarę rozgarnięty, to po jakimś czasie wystarczą 1-2 korekty, a często trafisz za pierwszym razem. Dana lampa w danym softboxie zawsze błyska tak samo. Z TTL jest gorzej, błyska różnie i tu już sie trzeba czasem mocno nakorygować. Zmieniasz lekko kadr i TTL już widzi coś innego. Pewnie już są wersje dla fotografów z chorymi nogami. Ja jeszcze nie mam problemu ze zrobienie 1-2 kroków (przy portrecie raczej więcej nie trzeba) w stronę lampy. W praktyce często najprostszym sposobem wprowadzenia korekty jest drobne przesuniecie lampy. Zaskakuje mnie, że zgłębiasz temat od roku i zadajesz takie pytania.
    To, że dla Ciebie to jest proste to nie znaczy że dla wszystkich. Wytłumacz dokładnie i nie będzie drążył miesiącami tematu.😊
    Najważniejsza jest historia.
    "Narody tracąc pamięć tracą życie" CKN

  7. #37

    Dołączył
    Aug 2017
    Posty
    18
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dobra to jeszcze wracając do tej tańszej opcji. Wyzwalacz RF-603 II czy jest różnica czy pod Canona czy Nikona, żeby działało to z Olympusem? I czy Lampa i nadajnik muszą być wtedy pod jeden system czy może być np. Wyzwalacz do Nikona a lampa YN-560 III do Canona?

    I jeszcze a propos filtra szarego to jak dobrze kombinuję, ściemni on całą scenę więc tło zostanie zaciemnione, słońce w tle też tylko to co pod lampą będzie poprawnie naświetlone?
    Ostatnio edytowane przez Zulughulla ; 13.10.18 o 19:48

  8. #38
    | OlyJedi Awatar wyszomir
    Dołączył
    Mar 2013
    Mieszka w
    Łódź
    Posty
    3.521
    Siła reputacji
    247
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Zulughulla Zobacz posta
    I jeszcze a propos filtra szarego to jak dobrze kombinuję, ściemni on całą scenę więc tło zostanie zaciemnione, słońce w tle też tylko to co pod lampą będzie poprawnie naświetlone?
    Zadaniem szarego filtra jest umożliwienie szerokiego otwarcia przysłony (a więc uzyskania małej głębi ostrości) przy ostrym świetle słonecznym. Użycie lampy ogranicza możliwości skracania czasu ekspozycji i aby nie prześwietlić zdjęcia musisz albo przymknąć przysłonę, albo użyć filtra szarego.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Podobne wątki

  1. Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 28.02.18, 10:10
  2. Lampa do OM-D E-M10 Mark 1
    By Ario in forum Oświetlenie micro 4/3
    Odpowiedzi: 25
    Ostatni post / autor: 11.10.15, 13:42

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
 
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.