Błądziłem po internecie i napotkałem taką poradę.
Czy konfigurujecie swoje aparaty w ten sposób by wyrzucić focus na inny przycisk niż spust migawki ?
Może używa się takich ustawień w jakiś konkretnych przypadkach ?
Czy taka technika robienia zdjęć daje jakieś korzyści?
Niby fajna rzecz bo sam decyduję kiedy aparat ma ustawić focus, ale widzę też minusy.
Może nie do końca rozumiem zagadnienie dlatego proszę o jakieś komentarze - może zacznę używać.
Sorry że takie proste tematy, ale gdzie mam zapytać jak nie tu ...
Tak sobie kombinuję pytanie czy dobrze:
Tryb S-AF
Ustawienie trybu AEL/AFL na mode 3 (spust do połowy=AELLock; spust do końca=zdjęcie; przycisk AEL to focus)
Plusy:
- decyduję kiedy ustawić focus
- nic mi nie zmieni ustawionego focusa dopóki znowu nie nacisnę przycisku AEL
Minusy:
- nie mam przycisku do blokady pomiaru światła (bo wykorzystany do focus'a); AELLock po wciśnięciu spustu do połowy
- kłopot z pokrętłem korekty ekspozycji (kciuk musi być w gotowości do uruchomienia focus'a, wskazujący musi trzymać do połowy spust żeby zablokować pomiar światła; nie mam palca do pokrętła z przodu żeby stabilnie trzymać aparat)
Tryb C-AF
Ustawienie trybu AEL/AFL na mode 3 lub mode 4
Plusy:
- decyduję kiedy aparat ma wystartować ustawianie focus'a
- gdy widzę jakiś obiekt wchodzący pomiędzy mnie a fotografowany cel mogę puścić przycisk żeby aparat nie musiał mocno jeździć focusem
- nic mi nie zmieni ustawionego focusa dopóki znowu nie nacisnę przycisku AEL
- chyba oszczędzam baterie bo mogę ograniczyć czas działania silniczka focusa (ale równie dobrze mogę odpuścić spust migawki ...)
Minusy:
- nie mam przycisku do blokady pomiaru światła (bo wykorzystany do focus'a)
- kłopot z pokrętłem korekty ekspozycji (kciuk musi być w gotowości do uruchomienia focus'a, wskazujący musi trzymać do połowy spust żeby zablokować pomiar światła; nie mam palca do pokrętła z przodu)
Hmmm ... chyba nie jestem przekonany do używania BBF.