Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: Olympus OM-D E-M5 Mark II - użyteczny zakres ISO?

  1. #1
    Moderator Awatar FreddieChopin
    Dołączył
    Nov 2017
    Posty
    97
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

    Olympus OM-D E-M5 Mark II - użyteczny zakres ISO?

    Zastanawiam się jaki wg was jest użyteczny zakres ISO dla aparatu Olympus OM-D E-M5 Mark II? W kilku testach w necie wyczytałem, że ISO do 6400 jest w tym aparacie użyteczną wartością (ot choćby na fotopolis) jednak z moich (niewielkich na razie) doświadczeń wynika, że powyżej 3200 następuje już drastyczna degradacja jakości i ogromny zanik szczegółów, a i nawet na tym ISO 3200 wcale nie jest zbyt fajnie. Jako że zwykle używam wyłącznie RAW, to dla zdjęć zrobionych z czułością ISO 6400 musiałem w Darktable podkręcić Strength dla "denoise (profiled)" do wartości 2 - dopiero wtedy kolorowe kropki znikają, jednak wraz z nimi wszelkie szczegóły (włosy czy faktura tkaniny stają się praktycznie jednolitymi obszarami), a na powierzchniach które są jednorodne i tak widać jeszcze sporo zakłóceń (niedawno malowana na niebiesko ściana wygląda jakby ją spryskać sprayem RGB (; ). Ponieważ podejrzewałem, że może to ja nie ogarniam ustawień w Darktable, sprawdziłem sobie jak to wygląda na JPEG wprost z aparatu i wniosek w zasadzie taki sam - 3200 to raczej wartość powyżej której nie ma sensu wychodzić.

    Reasumując - coś gdzieś źle ustawiłem, czy może testy w necie które wspominają o ISO 6400 jako użytecznym były... hmm... nadmiernie optymistyczne? (;

  2. #2
    Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andtor2
    Dołączył
    Apr 2009
    Posty
    8.466
    Siła reputacji
    232
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez FreddieChopin Zobacz posta
    Zastanawiam się jaki wg was jest użyteczny zakres ISO dla aparatu Olympus OM-D E-M5 Mark II? W kilku testach w necie wyczytałem, że ISO do 6400 jest w tym aparacie użyteczną wartością (ot choćby na fotopolis) jednak z moich (niewielkich na razie) doświadczeń wynika, że powyżej 3200 następuje już drastyczna degradacja jakości i ogromny zanik szczegółów, a i nawet na tym ISO 3200 wcale nie jest zbyt fajnie. Jako że zwykle używam wyłącznie RAW, to dla zdjęć zrobionych z czułością ISO 6400 musiałem w Darktable podkręcić Strength dla "denoise (profiled)" do wartości 2 - dopiero wtedy kolorowe kropki znikają, jednak wraz z nimi wszelkie szczegóły (włosy czy faktura tkaniny stają się praktycznie jednolitymi obszarami), a na powierzchniach które są jednorodne i tak widać jeszcze sporo zakłóceń ...
    Z moich spostrzeżeń to usuwanie szumu (zwłaszcza kolorowego) nie jest najmocniejszą stroną Darktable.
    Ostatnio edytowane przez andtor2 ; 22.12.17 o 23:23
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

  3. #3
    Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Dołączył
    Mar 2009
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Posty
    17.320
    Siła reputacji
    289
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez FreddieChopin Zobacz posta
    Zastanawiam się jaki wg was jest użyteczny zakres ISO dla aparatu Olympus OM-D E-M5 Mark II? ....
    Reasumując - coś gdzieś źle ustawiłem, czy może testy w necie które wspominają o ISO 6400 jako użytecznym były... hmm... nadmiernie optymistyczne? (;
    więc o co chodzi?
    Wystarczy zaczać świadomie dobierać ISO i aparaty. Jeżeli musisz sięgnąć po ISO 6400 to znaczy ,że na 3200 i niższych iso nie uzyskałbyś zdjęcia.
    O cóż więc chodzi?
    Ja jak mam takie warunki na 6400 wybieram:
    A}jaśniejsze szkło,
    B} Mojego X-T1,
    C} rezygnuję... Po cóż się męczyć, jestem amatorem...
    Ostatnio edytowane przez apz ; 22.12.17 o 23:39
    E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue;II X-T1,:X-M1; garść słoików; II Sigma DP2 II Hauwei P20 Pro

  4. #4

    Dołączył
    Feb 2015
    Mieszka w
    Przed Dolinką Będkowską
    Posty
    1.619
    Siła reputacji
    145
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    więc o co chodzi?
    Wystarczy zaczać świadomie dobierać ISO i aparaty. Jeżeli musisz sięgnąć po ISO 6400 to znaczy ,że na 3200 i niższych iso nie uzyskałbyś zdjęcia.
    O cóż więc chodzi?
    Ja jak mam takie warunki na 6400 wybieram:
    A}jaśniejsze szkło,
    B} Mojego X-T1,
    C} rezygnuję... Po cóż się męczyć, jestem amatorem...
    .....
    D} ustawiam aparat na statywie.
    "Skoro nie można wiedzieć wszystkiego co się da wiedzieć o wszystkim, to piękniej jest wiedzieć coś ze wszystkiego, niż wiedzieć wszystko o jednym" - B.Pascal 1854
    Fuji X-T100

  5. #5
    Moderator Awatar FreddieChopin
    Dołączył
    Nov 2017
    Posty
    97
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    więc o co chodzi?
    Przecież chyba dokładnie to napisałem? Aparat mam krótko, jest wiele zmiennych (ustawienia w aparacie, ustawienia na PC, moje doświadczenie [lub jego brak], ...), więc po prostu chciałbym wiedzieć w jakim zakresie ISO należy się raczej poruszać i czego się tam można spodziewać. Skoro wyczytałem gdzieś, że przy ISO 6400 zdjęcia są wciąż ładne, a u mnie przy ciemnej scenie raczej powiedziałbym że są dosyć beznadziejne, to chciałbym tylko wiedzieć czy to po mojej stronie coś jest nie tak, czy może test opisywał jakąś specyficzną sytuację (w niektórych scenach w końcu utrata szczegółów nie będzie tak dotkliwa), czy też może to był taki "test pod tezę" że aparat jest doskonały i deklasuje wszystkie aparaty które wymyślono w ostatnim tysiącleciu (<- ironia [; ).

    Innymi słowy, chętnie usłyszałbym odpowiedzi w stylu "osobiście bardzo staram się nie wychodzić z ISO ponad x, chyba że już się inaczej nie da, to lepiej mieć zdjęcie z szumem niż żadnego". Tak, wiem że mogę dojść do wszystkiego sam, ale chyba nie po to jest to forum, czyż nie? (; Zwłaszcza że wydaje mi się iż moje pytanie nie jest z kategorii "nie chce mi się, zróbcie za mnie".

    - - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

    Cytat Zamieszczone przez DeWuTe Zobacz posta
    D} ustawiam aparat na statywie.
    Szczególnie dla ruchomej sceny (; Czy możemy wrócić do meritum, tzn. subiektywnych opinii na temat użytecznego zakresu ISO we wzmiankowanym aparacie? <:

  6. #6
    Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Dołączył
    Mar 2009
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Posty
    17.320
    Siła reputacji
    289
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez FreddieChopin Zobacz posta
    ...tzn. subiektywnych opinii na temat użytecznego zakresu ISO we wzmiankowanym aparacie? <:
    Subiektywnie jeśli muszę robię i na 6400, na szczęście mam także w torbie inną matrycę z innym aparatem. 30 sek na ISO 3200 z 8 f1,8 @1,8 nocą dało się ogladać. Ale wolę jakość i kolor szumu z Fuji. w tych samych warunkach.
    Robię też nocnr hdr-y w zastanym świetle często w "czarnej doopie" i szum matrycy z Olka jego barwa i wielkość zniechęcił mnie skutecznie do używania go w opisanych warunkach.
    6400 dla skrócenia czasu w stosunkowo jasnych miejscach jest w pełni akceptowalne, przy umiejętnym lekkim odszumieniu i zmniejszeniu obrazka do wielkośći kartki pocztowej.
    E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue;II X-T1,:X-M1; garść słoików; II Sigma DP2 II Hauwei P20 Pro

  7. #7
    Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Dołączył
    Aug 2012
    Mieszka w
    Wrocław
    Posty
    2.714
    Siła reputacji
    210
    Moja galeria
    Nie wiem jak jest w E-M5II ale w E-M10 ostatnią hardwarową czułością jest ISO5000. Powyżej to już programowe, równie dobrze można rozjaśnić w wołarce.

    Obraz na ISO6400 pewnie jest jeszcze użyteczny - przy odpowiednim odszumieniu, przeskalowaniu i wyostrzeniu będzie się nadawał do różnych zastosowań - odbitki 10x15, internet.

    Tu masz ISO5000
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20150308-P3080874.jpg
Wyświetleń:	781
Rozmiar:	898,9 KB
ID:	197117

    A tu ISO6400
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20141019-PA190142.jpg
Wyświetleń:	778
Rozmiar:	920,5 KB
ID:	197116

    Jakaś tam użyteczność jest jak na tak małą matrycę

  8. #8
    Moderator Awatar FreddieChopin
    Dołączył
    Nov 2017
    Posty
    97
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Generalnie przy jasnych scenach jeszcze jest w miarę OK, ale gdy ciemnych obszarów jest dużo (i nie są one całkowicie ciemne), to już jest lekki dramat na tym ISO 6400. Ot tutaj taki crop 100% z RAWa bez dalszej obróbki, który pokazuje o co mi się rozchodzi - jasne obszary jeszcze jakoś tam wyglądają, ale ciemne (ściana po prawej) są już nie do uratowania choćbym nie wiem jak cudowne odszumianie zastosował (zdjęcie jest w miarę poprawnie naświetlone jakby co)...

    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Screenshot from 2017-12-23 18-25-01.jpg
Wyświetleń:	138
Rozmiar:	105,2 KB
ID:	197120

  9. #9
    Awatar zimoch
    Dołączył
    Dec 2013
    Mieszka w
    Kwidzyn
    Posty
    189
    Siła reputacji
    12
    Moja galeria
    Ja osobiście uważam że nie warto wychodzić poza 1600, a i to ustawienie jest już widocznie gorsze.
    EM-5 II + Oly 7-14, Sam 12mm, Pan 20mm, Oly 45,60,75, Pan 100-300, Helios 58mm, Konica 40mm, PenF 40mm f/1.4

  10. #10
    Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andtor2
    Dołączył
    Apr 2009
    Posty
    8.466
    Siła reputacji
    232
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez FreddieChopin Zobacz posta
    Generalnie przy jasnych scenach jeszcze jest w miarę OK, ale gdy ciemnych obszarów jest dużo (i nie są one całkowicie ciemne), to już jest lekki dramat na tym ISO 6400. Ot tutaj taki crop 100% z RAWa bez dalszej obróbki, który pokazuje o co mi się rozchodzi - jasne obszary jeszcze jakoś tam wyglądają, ale ciemne (ściana po prawej) są już nie do uratowania choćbym nie wiem jak cudowne odszumianie zastosował (zdjęcie jest w miarę poprawnie naświetlone jakby co)...

    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Screenshot from 2017-12-23 18-25-01.jpg
Wyświetleń:	138
Rozmiar:	105,2 KB
ID:	197120
    Zamieść RAW, jako załącznik, tego zdjęcia. Zobaczymy czy jest w rzeczywistości tak jak piszesz.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Podobne wątki

  1. Olympus AC-3 Zasilacz do E-M5 mark I i II, E-M1 Mark 1
    By apz in forum [K] Akcesoria micro 4/3
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 22.10.16, 16:33
  2. Zakres tonalny w E
    By dembik79 in forum Korpusy 4/3
    Odpowiedzi: 64
    Ostatni post / autor: 25.10.10, 17:54
  3. Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 9.04.08, 19:25
  4. Zakres kąta widzenia obiektywu w Olympus C-5050Z
    By Xysiu in forum Aparaty kompaktowe
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 21.10.05, 11:28

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
 
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.