Ja miałem takie 'szumy', jak kopiowałem xD przez czytnik a nie prosto z aparatu. Myślałem, że to wina karty ale okazało się, że wadliwego czytnika.
Na Twoim miejscu połaziłbym po sklepach/fotografach i sprawdził na innej karcie. xD lubią się psuć..
Zmieniałem kartę z xD na CF i nic się nie zmieniło.
Aparatu nadal nie wymienili bo niby miało to być na pojutrze czyli dzisiaj (wyraźnie mówili jutro czyli w środę), a wszystko pilotuje dyrektor sklepu. Jeśli dziś nie dostanę nowego to przyda mu się szybki kurs pilotażu na Marsa![]()
------------------------------------------------
E-510
ORFy od E-1 do E-400 to by przetrwały takie uszkodzenie karty ale ORFy od E-410 (i nowsze) już nie ze względu na kompresję danych z matrycy.
Aby na 100% wyeliminować kartę wystarczy zrobić ORF+JPG a jeszcze lepiej z ORFa wydłubać miniaturkę jpg 1600x1200. Jeśli te zakłócenia widać też w jotpegach to na 100% to nie karta.
ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1
No i mam nowe body, a obiektyw zostawiłem z tamtego bo w nowym aparacie ktoś nie zbyt precyzyjnie obchodził się z gwintem i trochę go porysował. Wad jak na razie nie znalazłem i od jutra zaczynam testy![]()
------------------------------------------------
E-510