Koniec gadania, zaczynamy zabawę.
Zdjęcie przysłał Krakman
Tu do pobrania tif
Swoich wersji naprawionych zdjęć, nie wklejamy do wątku tylko wysyłamy na adres retronaprawa@gmail.com
Miłej zabawy!
Przysłane wersje po naprawie
Koniec gadania, zaczynamy zabawę.
Zdjęcie przysłał Krakman
Tu do pobrania tif
Swoich wersji naprawionych zdjęć, nie wklejamy do wątku tylko wysyłamy na adres retronaprawa@gmail.com
Miłej zabawy!
Przysłane wersje po naprawie
Ostatnio edytowane przez helmuth ; 10.12.17 o 15:44
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Jest pierwsza praca! Przysłał ją A56
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Zapraszam do dyskusji, zarówno o przedstawionej pracy (mam nadzieje, że nie ostatniej) jak i o innych aspektach tej edycji.
Moim zdaniem, wymiar 900 px w pionie jest jednak za duży. To pierwsza edycja więc może jeszcze nie wszystko gra ale mam nadzieję, że się dotrze dzięki dyskusji.
Może dawca zdjęcia się wypowie![]()
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Też uważam że wysokość zdjęcia jest za duża. Moim zdaniem wymiary 1200x800 będą dobre i podeślę takie zdjęcie. To zdjęcie starałęm się zrobić szybko, by zachęcić innych do wysyłania. Popracuję jeszcze nad nim i wyślę końcowe. Jest dużo pracy z tym zdjęciem, aby doprowadzić do jak najlepszej jakości. Nad tym zdjęciem siedziałem 2 godz.
Moim zdaniem 640 px (taki standardowy powiedzmy rozmiar) to już niezbędne minimum, a raczej byłbym za 800 px w pionie.
Zdjęcie na pierwszy rzut oka trudne do naprawy i wersja A56 taka jakby jeszcze nie dokończona. Może zmierzę się z tym wyzwaniem![]()
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
To moje 575 px nie wzięło się z sufitu.
Zrobiłem ćwiczenie: Zeskanowałem pierwsze lepsze zdjęcie w 600dpi i otworzyłem w programie do edycji. Następnie wziąłem zdjęcie do ręki tak, aby mieć je przed ekranem, trzymając w takiej odległości od twarzy, jakbym chciał je oglądać. Starałem się tak zdjęcie wyskalować zdjęcie na ekranie, aby było mniej-więcej tej wielkości co to trzymane w ręce. wyszło ok 2,4- 2,6 mniejsze od tego co miał skan.
Ja przyjąłem 2,4, więc w przypadku zdjęcia Krakmana wyszło 1382 : 2,4 = 575,8. Stąd 575 px w pionie. Podejrzewam, że podobny wynik da podzielenie odległości patrzenia w ekran przez odległość oglądania zdjęcia trzymanego w ręku.
Dlatego wielkość zdjęcia po naprawie powinna zależeć od wielkości oryginału. Z niektórych małych zdjęć nie da się "wyciągnąć" 800 px.
Dla osoby dokonującej retuszu w zasadzie im mniejsze tym lepiej. Mniej widać wszelkie niedoskonałości, tylko czy o to chodzi ? Podtrzymuję, że 640 w pionie to już takie naprawdę minimum. Nie wiem czy można tak porównywać odbitkę na papierze z tym co widać na monitorze, jak to przyjąłeś. Byłoby to słuszne gdyby rozdzielczość monitora (dpi) równała się z tą na papierze. Ty tu podejmujesz decyzję, więc jak duże należy wysyłać w tej edycji ?
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg