cześć

Posiadam aparat Olympus XZ 2. Nie jest to sprzęt pierwszej nowości, mam go już parę dobrych lat. Do tej pory sprawdzał się jako mobilny sprzęt do wykonywania zdjęć na wycieczkach itp.
Ostatnio zawodowo zająłem się tatuażem. Zacząłem potrzebować aparatu, który pomoże mi robić dobre zdjęcia moich prac na skórze. Nie bardzo umiem wystarczająco dobrze wykorzystać wszystkie funkcje aparatu. Zapewne jest to możliwe, ale ja zupełnie się na tym nie znam. Do tej pory korzystałem raczej z trybu auto lub gotowych ustawień.
Zdjęcia tatuaży wychodzą dość nieostre, płaskie. Ponieważ robię zdjęcia skóry z niedużej odległości od obiektywu, to na zdjęciu często widoczny jest poblask od lampy. W innym wypadku wychodzą zbyt ciemne.

Najgorsze jest to, że przez słabą jakość zdjęć nie umiem wyeksponować atutów mojej pracy, która na skórze prezentuje się znacznie lepiej
W związku z tym proszę Was o radę. A mianowicie:
- czy da się tak ustawić parametry aparatu tak, aby zdjęcia tatuaży prezentowały się lepiej? Jak to zrobić, czego użyć? Które opcje będą pomocne?
- jeśli się nie da, to czy może można dokupić jakiś zewnętrzny obiektyw, lampę lub inny moduł, który niewielkim kosztem podniesie jakość zdjęć?
- czy może dać sobie spokój i kupić lustrzankę?

na ten moment nie bardzo chciałbym inwestować w nowy sprzęt...
Będę wdzięczny za pomoc. Co radzicie?