Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 37 z 37

Wątek: Nikon D3x???

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Filtr IRcut to szkło o najwyższej twardości 6-7 w skali Mohsa Skala twardości Mohsa – Wikipedia, wolna encyklopedia
    Całe zamieszanie z obawą o zarysowanie optyki bierze się z czasów, gdy powłoki przeciwodblaskowe nanoszono metodami fizycznymi. Obiektyw z lat 50 czy 60 ubiegłego wieku można było uszkodzić dotykając palcem (zetrzeć powłoki). Szkło filtra dolnoprzepustowego jest nie do uszkodzenia patyczkiem owiniętym mikrofibrą.
    To co można spsocić, to pomazanie szkiełka, pomazanie filtra czy zgubienie włokienek wewnątrz aparatu. Mazy mogą być bolesne.
    Najgroźniejsze jest zamknięcie się migawki (z braku prądu) z patyczkiem w środku aparatu. W takim wypadku szlag trafi pewnie zarówno lustro jak i kurtyny migawki.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar Michu (Pentax)
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    To co można spsocić, to pomazanie szkiełka, pomazanie filtra czy zgubienie włokienek wewnątrz aparatu. Mazy mogą być bolesne.
    Najgroźniejsze jest zamknięcie się migawki (z braku prądu) z patyczkiem w środku aparatu. W takim wypadku szlag trafi pewnie zarówno lustro jak i kurtyny migawki.
    Oczywiście. Dlatego osobiście zawsze czyściłem na sucho. I wystarczało. A odnośnie zamknięcia się migawki... Nie wiem, jak w innych systemach, ale w Pentaksie funkcja czyszczenia nie dała się uruchomić, nawet jeśli baterie/akumulatory były w połowie naładowane. Musiały być świeże niczym onuce kaprala Wichury.
    Naturalnie trafiają się przypadki zapaskudzenia matrycy czymś lepkim. Cóż. Wówczas niestety, ale nie pozostaje nic innego, jak skorzystać z rad z powyższych postów lub poszukać informacji na zaprzyjaźnionych forach, mających w tej kwestii doświadczenie.
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    dzięki za linki i porady

w sumie z syfem na matrycy to największy problem mam właśnie w D3 -w D70, D80 wystarczyło dmuchanie gruszką i to nie czesto -w 5D częściej, ale bez przesady.....
    natomiast w D3 dostałem na dzień dobry tłuste plamki -ale wyczyściłem na sucho

| OlyJedi Awatar YxasoR
    Mieszka w
    Nie przenoście nam stolicy do Krakowa...
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    A na kij tyle pix w Nikonie? Dla mnie super rozwiązaniem była mała ilość w D3, a nie 22 jak w Canonie.

I może w D3x już będzie odkurzacz
    "A na resztę zamknij oczy moja miła
    pod powieką znacznie lepsze są obrazy
    i w tym nasza siła
    i w tym nasza siła
    że umiemy jeszcze czasem marzyć"

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Bo puszka do studia, to nie to co body reportażowe
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar tomek s
    Mieszka w
    wawa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Hmm no właśnie ja po prawie roku używania D80 nie czyściłem nic, jakąś małą plamkę dojrzałem jak robiłem foto w namiocie bezcieniowym na białym tle, chyba f18 było, ale tak na co dzień nie widać żadnych syfów, więc nie zawracam sobie tym głowy, a SB600 mam też koło roku i jakoś sama siebie nie chce błyskać
    pzdr
    Było żółto, czerwono, a później Fuji wykończyła czerwona zaraza
    Jest też czarny aparacik z firmy od telewizorów

foto Stankiewicz Tomasz

Marcin510
    Gość
    jestem ciekaw jak bedzie z szumami, bo 1ds mk3 szumi duzo bardziej niz 5d

oni chyba specjalnie nie wsadzili czyszczalki do d3 nie dlatego ze jest kiepska jak niektorzy to uzasadniali (choc raczej jest kiepska), ale zeby byl kolejny powod dla kupna d3x

najlepiej jakby zrobili d3x z taka matryca jak teraz, poprawili niedorobki, dolozyli porzadna czyszczalke

i 2 model moze d5 dla tych ktorzy potrzebuja ogrome wydruki z duza matryca i godza sie na wieksze szumy w wyzszych iso i (prawdopodobnie) troche mniejsza predkosc