Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Wątek: Nikon D3x???

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Marcin510, dzięki za info -jak byś mógł linka jakiegoś podesłać to było by super

heh, widzę, że czeka mnie kolejny update softu w puszce za jakiś czas

th3big
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    O masakra :/ Kilka razy używałes w nowej puszce?!

Olek wymiata...
    Cytat Zamieszczone przez Marcin510 Zobacz posta
    w olku 2 razy sobie przejechalem profilaktycznie, bo cos tam bylo juz widac na f22
    He he he... to wymiata czy ma wymiatane

Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    ...jak byś mógł linka jakiegoś podesłać to było by super.
    Na Alledrogo masz Sensor Swab tylko, że to kosztowne rozwiązanie. Takiego Swab'a można bez problemu wykonać samemu. Problem może wystąpić z kupnem tkaniny nie pozostawiającej włukien.
    Ostatnio edytowane przez th3big ; 18.04.08 o 17:04

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    taaaak.... mam juz troszkę waty w środku, włókien mi nie trzeba

może jakieś pędzelki kupię najpierw -tylko potrzebuję porady jakie to pędzelki powinny być, żeby sobie zawału serca nie zafundować.

th3big
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    tylko potrzebuję porady jakie to pędzelki powinny być, żeby sobie zawału serca nie zafundować.
    http://genesis.net.pl/Czyszczenie-matrycy_55466.html

Marcin510
    Gość
    polecam kupic taka oto szpatulke sterylnie zamknieta z bardzo dobrego materialu ktory nie zostawia smug
    http://allegro.pl/item319037067_najl...clean_usa.html
    25zl

ona nasaczona jest jakims alkoholem, ale mialem wrazenie ze zostawia lekkie smugi i spirytus z monopolu lepiej dziala
    najlepiej bylo by miec idealnnie czysty spirytus z labolatorium
    ale lubelski tez jest dobry, nie zostawia smug jesli szpatulka jest tylko lekko zwilzona
    po wyjeciu leciutko maczamy w spirytusie, strzepujemy aby troche wyschlo i jedziewmy rownomiernymi ruchami od krawedzi do krawedzi
    najpierw jedna strona szpatulki potem druga

potem maczamy szpatulke znow w spirytusie i wkladamy sobie do opakowania aby uzyc jej po raz kolejny

http://allegro.pl/item340159910_zest...sor_clean.html

nie wiem czy sprzedaja jeszcze pojedyczne szpatulki, ale mozna najwyzej kupic taki drogi zestaw i miec pare na zapas

ja nie polecam zadnych gruszek do czyszczenia, bo one tylko syfy przemieszczaja i problem nie znika
    Ostatnio edytowane przez Marcin510 ; 19.04.08 o 11:52

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Ech ile to się na takie szpatułki wyda za jakies 2 latka, że by miec czystą matrycke...Troszkę tej kasy będzie
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

th3big
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez MicSzu Zobacz posta
    Ech ile to się na takie szpatułki wyda za jakies 2 latka, że by miec czystą matrycke...Troszkę tej kasy będzie
    Jak dasz sobie wmówić, że tylko szpatułkami za set złotych jesteś w stanie wykonać czyszczenie matrycy, to zapewne troszkę tej kasy wydasz. Leniwy wariant z reguły jest droższy. Wyżej podałem LINK do poradnika jak sobie poradzić w domu z czyszczeniem matrycy. Nie wierzysz w możliwość samodzielnego wykonania szpatułek do czyszczenia, to kupujesz SensorSwab lub podobne. Jak należysz do ludzie, którzy nie lubią być skubani to robisz sam. Samo czyszczenie jest banalnie proste i chyba tylko pierwszy raz wywołuje lęki. Ja bym się bardziej obawiał o sprzęt przy wysyłce do serwisu niż przy samodzielnym wykonywaniu czyszczenia.

Jedynym problemem, który przy minimum wysiłku jest do obejścia, to kupno tkaniny nie pozostawiającej włukien.

| OlyJedi Awatar Michu (Pentax)
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Skoro temat podryfował w takim kierunku...
    W swym DSLRze chciałem mieć czyszczałkę na wzór tej z Olka. Uważałem to za świetny patent. Ale. Przez dwa lata użytkowania aparatu nie miałem kłopotów z paproszkami na matrycy. Mając kilkanaście obiektywów dosyć często wymieniałem szkła. I mimo to wystarczyło raz na 2-3 miesiące przedmuchać matrycę gruszką, a raz w roku wyczyciś ją patyczkiem higenicznym obwiązanym tkaniną z mikrofibry (z dowolnego sklepu optycznego). I w ten sposób wyleczyłem się z lęków tyczących czyszczenia. Przy czym - aby nie było wątpliwości: Nadal uważam, że lepiej jest mieć w puszce mechanizm czyszczący niż go nie mieć - to w sposób znaczny ułatwia życie i sprawia, że jeden problem z głowy mniej. Tym niemniej nie demonizowałbym aż tak bardzo zanieczyszczenia matrycy.
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Może i jest proste, ale nie chciał bym tego robic bo jak by nie było matryca to bardzo ale to bardzo delikatna rzecz. A majac puszkę za xxxxzł wolał bym jednak zainwestowac w coś sprawdzonego niż testowac własnoręcznie zrobione wynalazki na najdelikatnieszym elemencie aparatu kamikadze nie jestem
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

| OlyJedi Awatar Michu (Pentax)
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    No właśnie to nie tak do końca z tą delikatnością matrycy. W najnowszych aparatach jest ona zabezpieczona dodatkowo (mam na myśli Pentaksy) powłokami ochronnymi, które naprawdętrudno zarysować. A już z pewnością nie miękkimi materiałami czyszczącymi. Poza tym strach - tak jak w seksie - jest tylko za pierwszym razem.
    Ale całkowicie się z Tobą zgadzam - mając do wyboru, wolałbym tego nie robić.
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=