Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 66

Wątek: 45/1.2 i 17/1.2 coraz bliżej ;-)

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Jeszcze 60/1,4 i problem podstawowych jasnych stałek za rozsądne pieniądze będzie rozwiązany
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

| OlyJedi Awatar POLM
    Mieszka w
    Okolice Wrocławia
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Makromaniak Zobacz posta
    Właśnie na 4/3 Rumors info o nowym obiektywie sigmy mft 16/1,4. Coś czuję że to będzie bestseller, zwłaszcza jak cena będzie podobna do 30/1,4 !!!!!@
    Tym bardziej że sam mając do wyboru Olympusa 25/1.2 i 30/1.4 Sigmy zdecydowałem się na Sigmę i nie żałuje (a nie tylko cena była najważniejsza choć fakt że to ponad 3 razy tańsze szkło też ma znaczenie
    OM-D E-M5 (Black) + parę stałek

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Nawet o uszczelkach pomyśleli. Obawiam się, że w tej sytuacji Olkowi 1.2 przypadnie zaszczytna rola kolekcjonerskiego białego kruka Poczekajmy jeszcze na cenę...
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.

Awatar Makromaniak
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria
    Szkoda tylko że rozmiarem nawet lekko przekracza "kobyłę" olympusa..... No ale kryje Aps, co może skutkować mniejszą winietą i lepszymi parametrami na4/3

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Takie są wady i zalety posiadania nietypowej matrycy.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Ziemia Zawkrzeńska.
    Siła reputacji
    189
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Takie są wady i zalety posiadania nietypowej matrycy.
    Każdy system ma swoje wady i zalety.
    Najważniejsza jest historia.
    "Narody tracąc pamięć tracą życie" C. K. Norwid

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jkr Zobacz posta
    Każdy system ma swoje wady i zalety.
    E tam, 4/3 to pierwszy system projektowany specjalnie pod cyfrę, miał być bez wad

Administrator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Jacek_Z
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    86
    Moja galeria
    Mieć wybór to nie jest chyba źle? W systemie jest nadmiar portretówek? Czy wszyscy portretowcy uciekli? Chodzi o to by tym ludziom coś dać. 45/1.8 to o ponad 1 przysłonę bardziej "przymknięte" szkło - to już spora różnica w bokeh.
    Widzę, że w bezlustrach walczą dwie tendencje. 1 - część chce małych rozmiarów obiektywów bo tak widzą sens tych systemów. Często sa to osoby używające aparatów do foto podróżniczej. No i 2 - chcą by system dawał te same możliwości co systemy o dużych matrycach i w konsekwencji chcą także jasnych szkieł (godząc się z konsekwencją co do ich wielkości)
    Ważne też czy ktoś trzyma sie jednego systemu i chce mieć w nim wszystko, czy ma dwa systemy do różnych celów. Stąd różne podejścia. Tak to sobie tłumaczę.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Widzę, że w bezlustrach walczą dwie tendencje. 1 - część chce małych rozmiarów obiektywów bo tak widzą sens tych systemów. Często sa to osoby używające aparatów do foto podróżniczej. No i 2 - chcą by system dawał te same możliwości co systemy o dużych matrycach i w konsekwencji chcą także jasnych szkieł (godząc się z konsekwencją co do ich wielkości)
    Ważne też czy ktoś trzyma sie jednego systemu i chce mieć w nim wszystko, czy ma dwa systemy do różnych celów. Stąd różne podejścia. Tak to sobie tłumaczę.
    W drugim przypadku - te same możliwości co większe matryce i w konsekwencji większe obiektywy. Jaki realnie zysk daje wtedy mała matryca? No i jeszcze cena

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Daje w zoomach vide nowe sony 24-105/4 np. zuiko 12-40/2,8
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.