-
Wojtku, autor nie bierze pod uwagę specyfiki samego światła. Każdy wie, że ono ginie (ma mniejszą moc) wraz z oddalaniem się od źródła. Im większa moc światła, tym większa odległość oświetlona dostatecznie dobrze. LP44 to nie jest specjalnie wiele, w pomieszczeniach duzych rozmiarów (kościoły, sale gimnastyczne itp) niewiele się tym oświetli.
-
Dokładnie o tym myślalem, moze niezbyt precycyjnie to napisałem.
Chodzi o tło i trzeba zrozumieć że siła światła maleje proporcjonalnie do kwadratu odległości więc tło to bardzo szerokie pojęcie inaczej bedzie z siedzącymi pd scianą pokoju a inaczej z portretem w plenerze.
Myślę, ze rozlegly tyemat i "dokładnych imstrukcji", o ktore prosił autor raczej nie da się tu napisac ad hoc.
Dlatego też polecam zalinkowany wątek, ćwiczenia, sprawdzenie efektów i wyciąganie wniosków.
PS
Dzisiaj to i tak jest fajnie, jest exif, kiedyś przy nauce bez notatnika się nie obyło
-
- Siła reputacji
- 0
Zdjęcia znajdziecie na mojej stronie (te agencyjne):
www.rafal-lapinski.prv.pl
Mówiąc o oświetleniu tła, mam na mysli tło które jest metr - dwa od osoby fotografującej.
Normalnie bez lampy to bym dał większe iso i dłuższy czas, ale z tą lampą jakos to nie wychodzi.
Nawet lampa wbudowana już jest lepsza, bo bez problemu mogę doswietlić tło.
[proszę na przyszłość stawiać kropki i przecinki - Mysikrólik]
Ostatnio edytowane przez Ania_ ; 22.04.08 o 13:03
Powód: kompletny brak znaków interpunkcyjnych - źle się to czyta!
Tagi dla tego wątku
Uprawnienia umieszczania postów