-
- Siła reputacji
- 0
doswietlenie tła
Witam!
Mam problem z doswietlaniem tła, robiłem kilkanaście prób z róznymi utawieniami i mam wrażenie że aparat robi tak jak chce.
Posiadam Olympusa E-500 i lampę metza 44.
Bardzo proszę o szczegółową instrukcje
Z góry dziękuję
-
Ale opisz problem... to pustynia ? studio ? jaskinia ? tor wyścigowy ? fotografia podwodna ?
i przeczytaj to jak chcesz pracować z lampą http://www.foto.jasiu.pl
pozdrawiam
dobas
-
- Siła reputacji
- 0
zdjecia w pomieszczeniu
czasem zdjęcia pozowane, ale nie zawsze
wiec za długi czas nie wchodzi w grę
poza tym mam wrażenie że lampa zmiejsza intesywność i ostatecznie wychodzi bardzo podobnie
-
wrzuć jakieś foto i opisz dokladnie problem bo narazie rozumiemy tylko tyle "wychodzą mi brzydkie zdjęcia".
-
ja nawet rozumiem mniej
na przykład " poza tym mam wrażenie że lampa zmiejsza intesywność i ostatecznie wychodzi bardzo podobnie "
to dla mnie nie pojęte...
larex - oczekujesz aż ludzie poświęcą Ci swój czas i będą coś doradzać - więc też poświęć swój i sformułuj pytanie tak aby było zrozumiałe 
pozdrawiam
dobas
-
Swoje fotki wrzucam na Insta
-
Z tak sformułowanego pytania niewiele wynika - ale np. czym masz zasilaną lampę? Jak zwykłe paluszki (baterie, nie aku) to może tu tkwić przyczyna słabszych i mocniejszych. Mi na zwykłych bateriach nie udało się nawet dobrze lampy przetestować, i padły. Na aku zdjęcia walone seryjnie doświetlane są niemal równomiernie.
Poza tym, jaki tryb ustawiasz na lampie, spróbuj ze zwykłym TTL'em, nic nie kombinuj z innymi ustawieniami na początek. A w aparacie co ustawiasz? (głównie ustawienia dot. lampy i jej trybu, itp).
-
Co to znaczy dla Ciebie doświetlanie tła?
Masz za ciemne tło względem pierwszego planu na fotkach? Czy w ogól fotki są za ciemne? Czy chodzi Ci o oświetlenie "tła studyjnego" ?
Pytasz ale nie precyzujesz pytania...
Jesli chodzi o to pierwsze ( a tego się tylko domyslam ) to mozesz poprawić sytuację kilkoma drogami: otworzyć bardziej przysłonę, wydłużyć czas naświetlania, podnieść wartość ISO lub kombinacje powyższych czynności. Wszystko zależy od fotografowanej sceny i efektu jaki chcesz osiągnąć.
-
"walisz" lampą na wprost czy odbijasz (ściana, dyfuzor, lumix) ?
-
Mnie się wydaje, że autor wątku po prostu nie bierze pod uwagę specyfiki oswietlania lampą błyskową i ograniczeń z niej wynikających.
Lampa, mierząc oświetlenie TTL dobiera siłę błysku do oświetlenia glównego motywu., doświetlenie tała zależy od odległości, liczby przewodniej lampy, zastosowanych ustawień itd, itp.
Myślę, że dokładne zapoznanie się z poradami zalinkowanymi przez Dobasa pozwoli "załapać" o co w tym wszystkim chodzi.
Reszta to praktyka
Tagi dla tego wątku
Uprawnienia umieszczania postów