Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: E520 - problem z ostrością... znowu?

  1. #1

    Dołączył
    Sep 2017
    Posty
    4
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

    E520 - problem z ostrością... znowu?

    Dzień dobry, dobry wieczór.
    Mam wrażenie, że siada ostrość u mnie w Olympusie E520, do tego stopnia, że zaczyna mnie to drażnić.
    Poniżej foto z przykładu..
    Na jednym, ostrość na motocykl, na drugim ostrość na bramę. Dalej wycięte fragmenty i następnie zbliżenie 3x.
    Pytanie, czy to normalne? Ja wiem, że sprzęt ma kilka lat, ale tak się chyba nie powinno dziać. Autofocus się "zużył"? A może coś się rozkalibrowało? Myślałem o czyszczeniu, ale chyba objawy byłyby inne.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P9279838.JPG
Wyświetleń:	52
Rozmiar:	4,24 MB
ID:	194700Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	focus1.jpg
Wyświetleń:	54
Rozmiar:	238,0 KB
ID:	194701Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	focus2.jpg
Wyświetleń:	42
Rozmiar:	530,9 KB
ID:	194702
    Ostatnio edytowane przez fanatykstaroci ; 28.09.17 o 20:05

  2. #2
    Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andtor2
    Dołączył
    Apr 2009
    Posty
    8.027
    Siła reputacji
    208
    Moja galeria
    Witam. Pierwsze pytanie, dlaczego stabilizacja ustawiona w tryb I.S.2 ? Tego trybu używa się do tzw. panoramowania (jak tu przykładowo).
    Z instrukcji I.S.2 : "Służy do przemieszczania aparatu w kierunku poziomym w celu uzyskania rozmytego tła. Poziomy stabilizator obrazu jest wyłączony i aktywny jest tylko pionowy stabilizator obrazu."
    Przy tych zdjęciach powinno być wybrane I.S.1 Może to mieć wpływ, choć nie koniecznie, czasy zbyt długie nie były. Aby się przekonać czy winna była stabilizacja powtórz zdjęcia z I.S.1
    Nie zaszkodzi też zrobić "test" z wyłączoną stabilizacją w ogóle i zdjęcia z statywu + samowyzwalacz.
    Tryb AF miałeś: AF pojedyńczy + Manualne ustawienie ostrości. Doostrzasz ręcznie ?, jeśli nie, to bym wyłączył ten dodatek.
    Ostatnio edytowane przez andtor2 ; 28.09.17 o 20:28
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

  3. #3

    Dołączył
    Sep 2017
    Posty
    4
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzięki za sugestie ze stabilizacją... na pewno spróbuję. Co do AF+MF.. czasami używam, bo AF potrafi zwariować czasem, zwłaszcza na gładkich obiektach lub w cieniu.
    Dzięki za uwagi. Pocykam jutro z rana i dam info

  4. #4
    Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andtor2
    Dołączył
    Apr 2009
    Posty
    8.027
    Siła reputacji
    208
    Moja galeria
    Nie wykluczone, że coś w puszce, swoje lata ma. Trudno powiedzieć. Jak po tych pierwszych próbach nie będzie rezultatu to może zrób jeszcze ewentualnie testy BF/FF, coś jak tu np.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

  5. #5
    | OlyJedi Awatar ajan
    Dołączył
    Sep 2004
    Mieszka w
    SIEDLCE
    Posty
    735
    Siła reputacji
    120
    Moja galeria
    " Fotografując staraj się pokazać to, czego bez Ciebie nikt by tego nie zobaczył".

  6. #6

    Dołączył
    Sep 2017
    Posty
    4
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Pobawiłem się z innymi ustawieniami.. tutaj jeden przykład. Generalnie na zbliżeniach, czy to na podglądzie, czy na komputerze, nie widać większych różnic i nadal nie jestem zadowolony z jakości zdjęć, jeśli chodzi o ostrzenie, zwłaszcza na większych odległościach (czyt. ostrzenie w nieskończoność, tj na horyzont). Tutaj widać, że nie są ostrze ani drzewa w oddali, ani lampa, ani nawet napis na prawie pierwszym planie.
    Choć nie ma na to reguły z tego co widzę. Jedynym wyjściem jest robienie kilku zdjęć i za każdym razem ustawianie na nowo AF. Trzeci przykład to pokazuje... (nie jest to pełne zdjęcie, a jedynie jego wycinek) ostrość nie jest idealna, ale wyraźnie lepsza. Więc to chyba nie problem ewentualnego brudu czy pyłków na matrycy czy czujniku AF?
    Może duży kontrast sceny tu pomaga. Ale pojawia się za to inny problem - duże ziarno.
    Może to mocno subiektywne, ale mam wrażenie, że kiedyś przy ISO400 nie było tego aż tak widać.
    Obszary zacienione, na ISO400 wyglądają koszmarnie.

    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P9290200.JPG
Wyświetleń:	58
Rozmiar:	4,84 MB
ID:	194723Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	focus3.jpg
Wyświetleń:	49
Rozmiar:	175,4 KB
ID:	194724Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	focus4.jpg
Wyświetleń:	44
Rozmiar:	122,1 KB
ID:	194725

    - - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

    Zrobiłem też test z tą kartką.
    Poniżej jedno ze zdjęć. (mam ich kilka, w różnych ustawieniach, ale nie chcę zaśmiecać forum, w razie potrzeby wrzucę lub zrobię jeszcze jakieś).
    Mam wrażenie, że widać tu tendencję do przestawiania AF bliżej aparatu.. to by tłumaczyło nieostre obiekty w oddali. Lecz te bliżej powinny wtedy zyskać na ostrości, a tego też nie obserwuję.
    Starałem się zrobić ten 'test' według wskazówek ze stron.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P9300239.JPG
Wyświetleń:	52
Rozmiar:	4,69 MB
ID:	194726

  7. #7
    Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andtor2
    Dołączył
    Apr 2009
    Posty
    8.027
    Siła reputacji
    208
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fanatykstaroci Zobacz posta
    Zrobiłem też test z tą kartką.
    Poniżej jedno ze zdjęć. (mam ich kilka, w różnych ustawieniach, ale nie chcę zaśmiecać forum, w razie potrzeby wrzucę lub zrobię jeszcze jakieś).
    Mam wrażenie, że widać tu tendencję do przestawiania AF bliżej aparatu.. to by tłumaczyło nieostre obiekty w oddali. .../.../..
    Starałem się zrobić ten 'test' według wskazówek ze stron.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P9300239.JPG
Wyświetleń:	52
Rozmiar:	4,69 MB
ID:	194726
    Widać, że aparat ustawia ostrość przed miejscem gdzie była ustawiana, czyli tzw. Front Focus.

    Cytat Zamieszczone przez fanatykstaroci Zobacz posta
    ... Lecz te bliżej powinny wtedy zyskać na ostrości, a tego też nie obserwuję. ...
    Na kartce to widać, także na pierwszym zdjęciu widać znacznie lepszą ostrość na samym dole kadru, a raczej tam nie ustawiałeś ostrości. Nic poza tym polbrukiem (na pierwszym planie) nie znajduje się w płaszczyźnie ostrości, stąd wszystko pozostałe co jest dalej nie jest ostre. Tak uważam, ale mogę i się mylić. Podejrzewam, że jakby przysłona była bardziej domknięta (a była w pełni otwarta) wówczas i dalsze obiekty w kadrze załapałyby się w głębi ostrości, ale to oczywiście nie jest rozwiązanie lub rozwiązanie połowiczne. Na forum kiedyś tam był już opisywany problem z Front Focusem w E-520 klik

    Edit.
    W trybie Live View nie powinno być tego problemu (to spostrzeżenia z tego linkowanego wątku) wówczas pomiar odbywa się na matrycy.
    Ostatnio edytowane przez andtor2 ; 1.10.17 o 21:21
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

  8. #8

    Dołączył
    Sep 2017
    Posty
    4
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Edit.
    W trybie Live View nie powinno być tego problemu (to spostrzeżenia z tego linkowanego wątku) wówczas pomiar odbywa się na matrycy.
    Tak, też to zauważyłem, że łapie lepiej (nieznacznie, ale lepiej), o ile nie mam tego trybu co przez wizjer, czyli np. hybrydowy, albo ten pierwszy. Niemniej ostrzenie w tym trybie jest cholernie długie. W przypadku zdjęć statycznych, jak te przykłady, to ok, ale na jakieś eventy to już gorzej. Tak jak pisałem, sprawdza się też metoda: ostrzenie, pstryk, ostrzenie, pstryk... wtedy drugie wychodzi nieznacznie lepiej. Nawet bez zdjęcia pośredniego widać, że bez ruszania się, gdy ustawię ostrość na punkt, anuluje i ponownie wyostrzę, obraz się zmienia, tzn punkt ostrości, jakby za pierwszym razem się gubił.
    Ale tak jak mówisz, to tylko połowiczne rozwiązania, a raczej próba łatania objawów
    Dzięki za linka, poczytam, pokombinuję. Ostatecznie będę chyba musiał oddać do jakiegoś serwisu.
    Kupiłem już sobie nowy sprzęt przez to, jednak chciałbym jeszcze też ożywić, bo z pewnością przyda jako zapas, lub druga opcja, z innym obiektywem pod ręką, lub na wycieczki typu kajaki czy coś

  9. #9
    | OlyJedi Awatar Mcarto
    Dołączył
    Oct 2009
    Mieszka w
    Irlandia
    Posty
    1.821
    Siła reputacji
    74
    Moja galeria
    Przeczyść styki pomiędzy body a obiektywem bo może się zabrudziły i obiektyw nie działa poprawnie?

    Spróbuj też wcześniej wykonać kilka zdjęć ze statywu z samowyzwalaczem - pomoże to wykluczyć ew problemy ze stabilizacją czy shutterlagiem typowym dla E-520.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

Podobne wątki

  1. Problem z ostrością w Olympusie e520
    By kasia_o in forum Porady dotyczące fotografii
    Odpowiedzi: 28
    Ostatni post / autor: 10.01.16, 14:40
  2. E520 problem z ostroscia
    By pablopicasso in forum Korpusy 4/3
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 14.11.11, 23:21
  3. FE-280 Problem z ostrością
    By Lio in forum Aparaty kompaktowe
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 4.09.09, 15:12
  4. Problem z ostrością
    By Aureus in forum E-System
    Odpowiedzi: 127
    Ostatni post / autor: 16.04.07, 22:41
  5. Problem z ostroscia w C-720
    By EuGene in forum Aparaty kompaktowe
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post / autor: 26.01.04, 01:02

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
 
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.