Już to widziałem na necie, ale nie było dla Olka. Mam Metza 58 i jak spasuje będę pierwszym chętnym
Już to widziałem na necie, ale nie było dla Olka. Mam Metza 58 i jak spasuje będę pierwszym chętnym
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
oto cytat z AUKCJI Z TYM USTROJSTWEM
"Przed zakupem należy odpowiednio dobrać rozmiar nasadki (w zależności od posiadanego aparatu oraz lampy błyskowej). Występują one w czterech rozmiarach, jeśli twojego aparatu lub lampy nie ma na liście należy po prostu za pomocą linijki zmierzyć wymiar i na tej podstawie dobrać odpowiedni model:
RF 155 - średnica zewnętrzna 175 mm, średnica wewnętrzna - 103 mm odległość od środka głowicy lampy do osi optycznej obiektywu - 155mm. Ten model nasadki przeznaczony jest do następujących aparatów:
- Nikon D40, D40x, D50, D60, D80, D90 z lampą SB-800
- Nikon D70, D70s, D100, D200, D300, D700 z lampą SB-600
- Canon 300D, 350D, 400D, 450D, 1000D z lampą 430EX oraz 430EX2
RF 160 - średnica zewnętrzna 175 mm, średnica wewnętrzna - 103 mm odległość od środka głowicy lampy do osi optycznej obiektywu - 160mm. Ten model nasadki przeznaczony jest do następujących aparatów:
- Nikon D70, D70s, D100, D200, D300, D700 z lampą SB-800
- Nikon D1, D2h, D2x, D3, D3x z lampą SB-600
- Canon 300D, 350D, 400D, 450D, 1000D z lampą 580EX oraz 580EX2
RF 165 - średnica zewnętrzna 175 mm, średnica wewnętrzna - 103 mm odległość od środka głowicy lampy do osi optycznej obiektywu - 165mm. Ten model nasadki przeznaczony jest do następujących aparatów:
- Nikon D1, D2h, D2x, D3, D3x z lampą SB-800
- Canon 5D, 5d mk2, 50D, 40D, 30D, 20D, 10D z lampą 430EX oraz 430EX2
RF 170 - średnica zewnętrzna 175 mm, średnica wewnętrzna - 103 mm odległość od środka głowicy lampy do osi optycznej obiektywu - 170mm. Ten model nasadki przeznaczony jest do następujących aparatów:
- Canon 5D, 5d mk2, 50D, 40D, 30D, 20D, 10D z lampą 580EX oraz 580EX2
RF 175 - średnica zewnętrzna 175 mm, średnica wewnętrzna - 103 mm odległość od środka głowicy lampy do osi optycznej obiektywu - 170mm. Ten model nasadki przeznaczony jest do następujących aparatów:
- Canon 1D, 1Ds, 1V z lampą 580EX oraz 580EX2 "
.... i mimo, iż nie jest "dedykowana " do Olympusa można samemu sobie ja "zadedykować"![]()
a w przypadku Twojego body i Sigmy 150, to już na obowiązkowo należy zmierzyć odległość
p.s.
miałem toto w ręce i nie podoba mi się.
Na fotkach wszystko ładnie i ślicznie, ale z rzeczywistości zabawka made in plastic fantastic.
Jedyna nadzieja, że może zda egzamin doświetlając fotografowany przedmiot. Może .... ale nie musi
Ostatnio edytowane przez grizz ; 21.03.09 o 10:02 Powód: kolory :/
pozdrawiam serdecznie, Sebu$
No zobaczę co to będzie. Do makro stosuję w zasadzie sigmę 150, czasem Heliosa manualnego.
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
Od czasu kiedy zakupiłem te szkło odstawiłem 135-400. Teraz śmigam przyrodniczo jasnym tele (300/2,a i porządne makro można robić. Nadszedł czas wiosennych przelotów i zobaczę jak będzie mi szła ptasia fotografia tym obiektywem. Łosiowa w sośninach - celująco. Mnie też czasem szwankuje AF- milczy, dopiero po manualnym doostrzeniu śmiga jak trzeba. Nie przyjrzałem się jeszcze bliżej o co w tym biega, ale sprawdzę po niedzieli.
"Jeden zarabia na to życie tym, co umie. Drugi robi to, co musi. Wżdy mnie poszczęściło się w życiu jak mało któremu rzemieślnikowi, chyba że niektórej ******. Płacą mi za rzemiosło, które szczerze i prawdziwie lubię."
Sapkowski: Bonhart, "Chrzest ognia"
a tak przy okazji znalazłem nowy "wynalazek" Olympusa do oświetlenia typu macro przy użyciu dwóch lamp zewnętrznych :
OPIS, WŁAŚCIWOŚCI
ZDJĘCIE Z LAMPAMI
wszystko by było ładnie gdyby nie ta cena "Mocowania dla lamp błyskowych dostępne będą w cenach ok. 200 dolarów. "
p.s.
używam już jakiś czas samoróbki, bardzo podobnej do tego, ale nie tak ładnie wykonanej i nie z takimi możliwościami ustawień, ale za to koszt wynosił ok 35 zł za wszystko![]()
pozdrawiam serdecznie, Sebu$
Mam pytanie do użytkowników, jak ma się bokeh w 150-tce w porównaniu do 105mm?
Mam mały dylemat między tymi dwoma obiektywami, mieszam się z odczuciami, raz w stronę jednego raz drugiego.
ZAPRASZAM E510 14-42 & 40-150, Nikon D7000 & 17-50 Vr
Bierz 150, oprócz bokehu ma inne plusy:
nie wjeżdżasz robalowi do tyłka
jest sporo szybsza od 105
ma wewnętrzne ostrzenie (mordka się nie wysuwa)
cicha - silnik HSM
ogólnie jest mniam mniam![]()
Bardzo dobre szkło, szybkie i ostre od pełnej dziury... miałem jeden egzemplaż który miał BF ale dopiero od ostrzenia z 3 metrów w górę na 3 metrach z 2-3cm a na 4m już ponad 7cm BF, warto więc sprawdzić przed zakupem... ale jak jest dobra sztuka to jest rewelacja.