Strona 9 z 9 PierwszyPierwszy ... 789
Pokaż wyniki od 81 do 89 z 89

Wątek: sigma 150mm 2.8 makro HSM

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar asfoto_p
    Mieszka w
    okolice Tczewa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Dziękować

Z tym bokehem wydaje mi się że powinno być podobnie jak w 40-150. Może jednak to być tylko moja teoria.
    Nie wiem czy to jest prawdą ale wydaje mi się że im większa ogniskowa i im bliżej leży fotografowany obiekt, tym bardziej równomiernie rozmyte zostaje tło.

pozdrawiam
    ZAPRASZAM E510 14-42 & 40-150, Nikon D7000 & 17-50 Vr

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez asfoto_p Zobacz posta
    Dziękować

Z tym bokehem wydaje mi się że powinno być podobnie jak w 40-150. Może jednak to być tylko moja teoria.
    Nie wiem czy to jest prawdą ale wydaje mi się że im większa ogniskowa i im bliżej leży fotografowany obiekt, tym bardziej równomiernie rozmyte zostaje tło.
    Nie teoretyzuj - http://www.flickr.com/search/?q=sigm...os&w=all&adv=1
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar bikeart
    Mieszka w
    Trzebnica
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Szybkie? Nie miał u Ciebie tendencji do "doostrzania" na dwa, albo i trzy kroki?

nie, bynajmniej nie zwróciłem na to uwagi... z drugiej strony przestrzeliwał, ale pewnie więc...

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Ja miałem ją przez chwilę, tak się złożyło, że z aparatem ustawionym na c-af. Jeżu! To była tragedia niskiego taty.
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar Sebu$
    Mieszka w
    Miasteczko : Wieś : * *niepotrzebne skreślić
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Szybkie? Nie miał u Ciebie tendencji do "doostrzania" na dwa, albo i trzy kroki?
    Jak na szkło Macro to jest szybka, chyba najszybsza. Nie można tej szybkości porównać do SWD, bo jak wspominałem to szkło typu Macro, a tu szybkość nie jest wskazana. Chyba, .... że się ślimaka goni

A to ze ma tendencje do doostrzania to się zgadza i to na 3 kroki jak pamiętam.

Ale poza tym nie zamienił bym jej na nic innego, a miałem ZD35, ZD50, Sigmę 105.

Celność AF jest bardzo dobra .... po kalibracji w gdyńskim serwisie
    i jest bardzo, ale to bardzo cicha, HSM robi swoje

.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    Ja miałem ją przez chwilę, tak się złożyło, że z aparatem ustawionym na c-af. Jeżu! ......
    no to Ci współczuję
    Ostatnio edytowane przez Sebu$ ; 12.01.10 o 23:50 Powód: Automatyczne scalenie postów

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Muminek
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    334
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez asfoto_p Zobacz posta
    Mam pytanie do użytkowników, jak ma się bokeh w 150-tce w porównaniu do 105mm?
    Mam mały dylemat między tymi dwoma obiektywami, mieszam się z odczuciami, raz w stronę jednego raz drugiego.
    Jak masz fundusze na 150 tą ją bierz, robię tym obiektywem zdjęcia od wiosny i jestem zadowolony, bokeh jest mięciutki i delikatny na całym kadrze, obiektyw ma wewnętrzne ogniskowanie i to także plusik, porównywałem go z 105-tką bo miałem taki sam dylemat. Z minusów to BF a kupiłem go jak sigma napisała że ich obiektywy są wolne od wad typu BF i FF (najlepiej przed zakupem zrobić teścik w sklepie inaczej trzeba się liczyć z ewentualną kalibracją) i napęd HSM cichutki jak SWD ale prędkość żółwia, nawet troszkę się załamałem. MImo minusików dobrze się sprawuje, robię nim tylko zdjęcia makro, ostrzę zawsze ręcznie i w tym jest świetny. Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar Sebu$
    Mieszka w
    Miasteczko : Wieś : * *niepotrzebne skreślić
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Muminek Zobacz posta
    Jak masz fundusze na 150 tą ją bierz, robię tym obiektywem zdjęcia od wiosny i jestem zadowolony, bokeh jest mięciutki i delikatny na całym kadrze, obiektyw ma wewnętrzne ogniskowanie i to także plusik, porównywałem go z 105-tką bo miałem taki sam dylemat. Z minusów to BF a kupiłem go jak sigma napisała że ich obiektywy są wolne od wad typu BF i FF (najlepiej przed zakupem zrobić teścik w sklepie inaczej trzeba się liczyć z ewentualną kalibracją) i napęd HSM cichutki jak SWD ale prędkość żółwia, nawet troszkę się załamałem. MImo minusików dobrze się sprawuje, robię nim tylko zdjęcia makro, ostrzę zawsze ręcznie i w tym jest świetny. Pozdrawiam
    prawda, prawda ....

.
    pozdrawiam serdecznie, Sebu$

| OlyJedi Awatar outsider
    Mieszka w
    chacie nad Sweliną
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Przymierzam się do tej sigmy

Chciałbym upiec dwie pieczenie na jednej ogniskowej.

Po pierwsze potrzebuję szkła do macro i z opinii wyczytanych na naszym forum i forach nienaszych wygląda na to, że jak najbardziej się ona do tego nadaje.

Po drugie potrzebuję też dłuższego, jasnego szkła na specjalne okazje.
    Na przykład - wakacyjne wypady z rodzinką na różnego rodzaju turnieje rycerskie po okolicznych zamkach, tudzież również wakacyjne wypady nad Biebrzę i Wartę do znajomych ornitologów. Tutaj nieco trudniej o opinie.

1) Jak to szkło zachowuje się na większych odległościach /nieskończoność ? Ostrość/ostre światło/itp

2) Jako, że to szkło mam zamiar przypinać do korpusu m4/3 to nie sądzę, aby problem BF/FF w ogóle mnie dotyczył. Jednakże ciekawi mnie ta sławetna szybkość (powolność) AF w tym szkle. Czy ktoś testuje/testował to szkło na m4/3? Czy z korpusem m4/3 panasonica/olympusa jest jeszcze wolniej niż z dedykowanymi szkłami do m4/3, czy też ten AF jest równie wolny?

Zastanawiałem się także nad sigmą 300/2.8 ale jednak cena niezbyt atrakcyjna...

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez outsider Zobacz posta
    Chciałbym upiec dwie pieczenie na jednej ogniskowej.
    Po pierwsze potrzebuję szkła do macro i z opinii wyczytanych na naszym forum i forach nienaszych wygląda na to, że jak najbardziej się ona do tego nadaje.
    Po drugie potrzebuję też dłuższego, jasnego szkła na specjalne okazje.
    Na przykład - wakacyjne wypady z rodzinką na różnego rodzaju turnieje rycerskie po okolicznych zamkach, tudzież również wakacyjne wypady nad Biebrzę i Wartę do znajomych ornitologów.
    Hm ja mam podobne plany makro-ornitologiczne i jednak wolę dwie oddzielnie pieczenie:
    Pierwsza to Olympus 70-300mm w sosie własnym, a druga to Sigma 105mm makro.
    Raz, że do ptaków 150mm to trochę przykrótko, dwa że telezoozooom to fajna sprawa,
    a trzy, że jak Ci się zepsuje przy Twoim menu jedna potrawa, to i drugiej nie zasmakujesz już..
    a jeśli chodzi o koszt składników to i tak wychodzi podobnie.
    Sprzedam: Om-d em-5 2, 12-40mm 2,8, 25mm/1,7, Sigma 105mm f/2,8 makro, 42,5mm f/1,8