Pytanko do właścicieli tego obiektywu, czy przy doświetlaniu bliskich obiektów makro wbudowanym flashem widać cień obiektywu w kadrze?
Pytanko do właścicieli tego obiektywu, czy przy doświetlaniu bliskich obiektów makro wbudowanym flashem widać cień obiektywu w kadrze?
nie próbowałem, nie używam lampek.
Pozdrówka.
Proszę bardzo - oto test. Nie ma cienia. Obiektyw jest wąski i lampa bije prawie równolegle z "przestrzenią pokrywaną przez obiektyw"
E-400, Sigma 150 ISO=160
- Odległość = 1 m
- Odległość = 1,5 m
- Odległość = 2,5 m
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Cudnie, dzięki.
Cień może pojawić się przy odległościach poniżej 60cm chociaż nie musi. Zdjęcie osłony obiektywu pomaga.
"Jeden zarabia na to życie tym, co umie. Drugi robi to, co musi. Wżdy mnie poszczęściło się w życiu jak mało któremu rzemieślnikowi, chyba że niektórej ******. Płacą mi za rzemiosło, które szczerze i prawdziwie lubię."
Sapkowski: Bonhart, "Chrzest ognia"
Powyższe zdjęcia były robione z osłoną. Poniżej kolejne:
- 30 cm - bez osłony
- 30 cm - z osłoną
- 15 cm - bez osłony
Jak widać, wreszcie cień wylazł![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Pojawiła się taka nowość która może być ciekawą alternatywą dla zakupu lampy pierścieniowej. Niebawem zrobie pierwsze testy, jak będzie ok to dodamy do oferty.
cena tego cuda coś około 200zł
Mateusz
www.fotozakupy.pl