Marcin510 jak bedziesz w BB to ja chętnie pomacałbym to szkiełko z ciekawości i dla wlasnej wiedzy na przyszłość.
Marcin510 jak bedziesz w BB to ja chętnie pomacałbym to szkiełko z ciekawości i dla wlasnej wiedzy na przyszłość.
...był Olek jest A6000
ja nie miałem tego szkła...
było sobie życie
ok, nie ma sprawy
wbrew pozorom nie ma zadnego problemu z tym ze to 300mm po kropie
to ma swiatelko 2.8 i dodatkowo stabilizacja w 510 robi swoje
iso 100 lub 200 max i mozna szalec, szklo jest ciezkie i trzyma sie go stabilnie
chyba ze ktos robi wieczorem to wtedy iso 400 lub 800
silnik jest cichy, mam sigme 10-20 i dzwiek silnika jest taki sam
z tym ze owa sigma 10-20 przekreca skale ostrosci jakies 2x szybciej na nikonie d300
od 150mm w olku, chodzi o ruch, bo skala jet duzo duzo dluzsza niz w sigmie 10-20
a jak dojedzie wstepnie do ostrosci, to pyka i stara sie ustawic, w koncu ustawia ale trwa to nawet 2,3 sekundy
zobacze jak na e3 sie sprawdzi, jak bedzie tak samo to chyba oddam do serwisu, tylko jestem ciekaw ile mnie skasuja....
heh, ale wlasnie sobie czytam na necie ze to bardzo czesta przypadlosc ludzie uzywaja tego obiektywu jako szkla manualnegobo af ostrzy tak wolno
I don't see how as the AF is painfully slow. When used in macro shooting, AF will hunt all over the place. Not too cool when you're trying to get bees and they're already jumpy cause you're two feet away.Slow AF...but MF is used a lot in macro.E-3, which friend of mine got for testing, also is with 150, 30mm and 24mm(?) sigmas. He said noone of them are capable to work, focuss is slow, not in target, some mechanical problems as welI have heard that 150/2.8 tends to be a bit slow on autofocus... but how slow?Very heavy, I found my example slow if using the AF, sharpness not up there with the best of them, but this lens does fill a niche for many digital photographers.ciekawe tez, bo w niektorych reviewach pisza ze af jest bardzo szybki, w innych ze bardzo wolnyFocusing is on the slow side. However, a three-position switch on the barrel offers full focus range, or limiting either side of 0.52 metres, to speed things up a bit.
nie podejrzewalem po prostu iz chodzi o az tak wolny af
trudno, trzeba sie wspierac manualnym ostrzeniem
![]()
Ostatnio edytowane przez Marcin510 ; 15.04.08 o 19:14
Z jakiej odległości (ok) te szyszeczki i pąki?
Pozdrówka.
no z pol metra, do metra
konkret szkielko szczegolnie w olku jesli chodzi o makro
do portretow w plenerze tez fajne
Ostatnio edytowane przez Marcin510 ; 15.04.08 o 17:44
ale narobiliście mi apetytu na to szkło
Jacek
Ciekawe kiedy doczekamy się takiego odpowiednika od Zuiko. Z pewnością takie szkło ZD znalazło by wielu posiadaczy.
A co do tego szkła to po prostu na razie nie mam co nawet o tym myśleć...ale kiedyś.
pozdrawiam
ZAPRASZAM E510 14-42 & 40-150, Nikon D7000 & 17-50 Vr
Szkiełka makro o ogniskowej 300mm@135 ?
Wątpie. Nigdzie tak nie ma.
A stałkę 150 f/2 to my mamy :P
![]()
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
nie wiem czy istnieje jakikolwiek odpowiednik tego szkla...
ta sigma to ewenement