osssstra bestia![]()
osssstra bestia![]()
.
Magus kupiłeś to szkło do portretów? Jeżeli tak, to jakie są zalety takiego obiektywu w tego typu fotografii?
Już Ci wyjaśnię - mam portretówkę 85 1.2 L - czyli jak u olka 42,5mm - to świetna, najlepsza w zasadzie, portretówka imho - jednak taka ogniskowa nie pozwala na zdjęcia samej twarzy - czyli tzw superciasne portrety - dlaczego? 85mm z bliska przerysowuje, nos wychodzi zbyt duży a twarz lekko zniekształcona.
Do Ciasnych portretów używa się na ogół ogniskowej 135 mm nie zniekształca ona twarzy, łądnie skraca noski i "skleja" perspektywę - sa ludzie, którzy ciasne portrety robią 200mm jednak to moim zdaniem zabija plastykę.
Potrzebuję ogniskowej 135-150 gdyz baaardzo dużo będę teraz fotografował make up'ów, gdzie na focie jest tylko twarz modelki - może wybrałbym 135L f2 canona jednak tym szkłem ze względu na dużą minimalną odległość ostrzenia nie byłbym w stanie zrobić zdjęcia np pomalowanych ust musiałbym wycinac cropa z szerszego kadru - sigma pozwala na wszystko co mi potrzebne.
Bałem się współpracy z af - niepotrzebnie jest doskonała i szkło super ostre, niczym nie ustępuje pod względem ostrości szkłom "L" Canona - mechanicznie jest półkę niżej niż 85 L ale kosztowała mnie prawie 4 razy mniej - z czystym sumieniem moge powiedzieć, że to moje najlepsze szkło pod względem relacji jakość/cena.
Canon 85 f/1.2 mkII L w moim plecaku jest jak perła w chlewie.
Zamieszczone przez Magus
Po półtoramiesięcznej eksploatacji chyba już wiesz wszystko o tym szkiełku.
Umieram z ciekawości, jak je oceniasz, bo zastanawiam się nad zakupem tego cuda do 30D.
Czy rzeczywiście bokeh jest taki powalający i czy kupiłbyś to szkło ponownie ?
Pozdrówka
Boke jest świetny ale nie powalający 85L ma dużo lepszy boke - przyjemniejszy dla oka z tym, że to inna klasa szkła - kupiłbym tę 150 bez wahania ponownie.
Canon 85 f/1.2 mkII L w moim plecaku jest jak perła w chlewie.
Jutro powinienem dostać tę SigmęOczywiście z mocowaniem 4/3, ma popracować z E-510.
Już nie mogę się doczekać...
fotomic mnie przekonał a raczej jego kwiatuszki![]()
WOYTEC60 - też ostrze zęby na to cudo... czekam na Twoje pierwsze testy macro jak również możliwosci tego szkła jako tele.
pozdrawiam
Potestuję chyba dopiero w weekend, wcześniej nie będzie kiedy.