4k się pojawiło, teraz to ważniejsze w fotografii niż jakieś głupie wyzwalanie lamp RC![]()
4k się pojawiło, teraz to ważniejsze w fotografii niż jakieś głupie wyzwalanie lamp RC![]()
Producenci nie kastrują aparatów po to, żeby sprzęt uprościć. Gdyby chcieli, żeby początkujący użytkownicy nie czuli się onieśmieleni nadmiarem funkcji, to by zrobili dla nich jakiś prosty interfejs, a zaawansowane wodotryski pozostawili ukryte głębiej dla tych, którzy chcą i wiedzą jak z nich skorzystać. Takie rzeczy robi się po to, żeby zwiększyć cenę i/lub sprzedaż bardziej zaawansowanych modeli. Widocznie E-M10II za bardzo podgryzał sprzedaż przesadnie drogiego E-M5II i E-M1II.
Szkoda, bo ceniłem Olka za to, że do wszystkich swoich modeli, niezależnie od półki cenowej, wkładał zawsze ten sam zestaw funkcji, oczywiście za wyjątkiem kilku perełek dostępnych tylko w droższych modelach. Podstawowe rzeczy jednak zawsze były na miejscu. Teraz widzę, że pomysłów na dalszy rozwój zaczyna brakować, więc stosowane są takie nieładne sztuczki. Canonowska mentalność...
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Ale konkretny producent, czyli Olek, musi czymś zatkać dziurę po PEN-ach, a widać, że nie chce mnożyć modeli.
To nawet logiczne, że nie po to kasuje PEN-y, żeby dokładać kolejny poziom OM. Powstanie fajny, czytelny system z wyraźnym zróżnicowaniem poziomów.
Ostatnio edytowane przez fret ; 13.09.17 o 13:26
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Aktualnie odpoczywam na autobanie.
Może i dla firmy i jej zysków system jest fajny, dla użytkowników już mniej ale być może taka jest strategia polowania na jelenia, przepraszam użytkownika. Fakt, że dotychczas różnica między E-M5 a E-M10 wielka nie była w funkcjonalności, za to zauważalna w cenie. Teraz cenowo są bliżej a funkcjonalnością dalej...
Canon ma zdaje się serię czterocyfrową EL 1300D, trzycyfrową dla amatorów 200D i trochę poważniejszą 800D, dwucyfrową 80D (że o 77D niewiadomo-dla-kogo nie wspomnę), jednocyfrowe FF dla amatorów (6D), dla semi-pro (5d) dla reporterów (1D) oraz APSC 7D dla... profi cropowców?
Cały czas czekam aż mi Olek da jakiś rozsądny powód do upgrade mojego E-M10 I. I jakoś się doczekać nie mogę. Tą dwójkę może bym jeszcze przygarnął gdyby nie to, że gorzej leży mi w łapie.
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Aktualnie odpoczywam na autobanie.
A znamy cenę EM10III? Czekam na cennik na http://partner.olympus.pl/cennik/ ale doczekać się nie mogę.
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
luc4s
Ceneło podpowiada 3,1k za body, 3,4k za body + 14-42 IIR, 3,8k body z 14-42EZ i 4,3k za body + 14-42EZ+40-150. Bez szaleństw.
Hack it
http://partner.olympus.pl/img/Olympu...PIEN_2017.xlsx -> http://partner.olympus.pl/img/Olympu...SIEN_2017.xlsx
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
E-M10III czarny zawiera baterię i ładowarkę 3099 E-M10III srebrny zawiera baterię i ładowarkę 3099 E-M10III czarny + EZ-M1442 IIR czarny zawiera baterię i ładowarkę 3399 E-M10III srebrny + EZ-M1442 IIR srebrny zawiera baterię i ładowarkę 3399 E-M10III czarny + EZ-M1442EZ czarny zawiera baterię i ładowarkę 3799 E-M10III srebrny + EZ-M1442EZ srebrny zawiera baterię i ładowarkę 3799 E-M10III czarny + EZ-M1442EZ czarny + EZ-M4015 R czarny zawiera baterię i ładowarkę 4290 E-M10III srebrny + EZ-M1442EZ srebrny + EZ-M4015 R czarny zawiera baterię i ładowarkę 4290
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.