Witam,
Jest to mój pierwszy post na forum dlatego proszę o wyrozumiałość.
Jestem totalnym amatorem z przeszłością kompaktowo superzoomową, ale w końcu zamierzam wkroczyć w świat bardziej zaawansowanych aparatów.
Jakieś tam podstawy fotografii mam opanowane. Nawet na kurs kiedyś chodziłem. Nie mniej przez brak sensownego aparatu mój zapał do fotografowania wygasł niemal całkowicie.
Obecnie przymierzam się do zakupu Olympusa OM-D E-M10 Mark II lub OM-D E-M5 Mark II. Będzie to raczej aparat na długie lata więc bardzo poważnie rozważam zakup E-M5 z uwagi na zdecydowanie solidniejszy korpus. Problem w tym, że zakup E-M5 wiązać się będzie z koniecznością pójścia na kompromisy jeśli chodzi o szkła. Z obejrzanych testów wynika, że stabilizacja jest zauważalnie lepsza niż w E-M10. Lubie fotografować pejzaże/architekturę więc tryb hi res również powinien się sprawdzić. Dla mnie osobiście zewnętrzna lampa dodawana do zestawu także jest na plus. Ma regulowaną głowicę co na początek powinno mi wystarczyć aby doświetlić scenę przy słabszym (odbitym od sufitu) świetle w moim niskim mieszkaniu. Oczywiście można ją dokupić osobno za 300 zł, ale zawsze to jeden zakup mniej No i na koniec pełna regulacja ekranu. Wielki plus ze względu na "selfie". Przeglądam ostatnio dużo swoich zdjęć i mnie tam w zasadzie nie ma. Możliwość wykonania raz na jakiś czas zdjęcia z ręki na którym będę ja i moja rodzina a nie tylko moja rodzina to zawsze plus. Oczywiście wiem, że do tego będzie potrzebny odpowiedni obiektyw...
Generalnie aparat będzie wykorzystywany do:
60% - zdjęcia rodzinne/dzieci/portrety/sesje rodzinne często w pomieszczeniach przy niekoniecznie dobrym świetle
20% - filmowanie pociech, uroczystości rodzinnych itp. (myślę, że z czasem, kiedy nabiorę doświadczenia, może się ten procent nawet zwiększyć)
10% - fotografia uliczna/imprezy plenerowe
10% - pejzaże/panoramy/architektura - generalnie zdjęcia wakacyjnie
Z tego co już obejrzałem i przeczytałem wynika, że idealny zestaw dla mnie to jasny uniwersalny zoom do codziennej fotografii, dłuższy zoom na wycieczki/koncerty/imprezy plenerowe, plus 1/2 stałki do portretów/sesji z dzieciakami. Nie mniej na tą chwilę nie jestem w stanie sobie pozwolić pełny taki zestaw. Musze iść na kompromisy i w zależności od body będą one mniejsze lub większe.
Jeśli chodzi o Micro 4/3 to z E-M5 będę w stanie sobie pozwolić na tą chwilę na jeden uniwersalny zoom kitowy typu:
14-42 mm f/3.5-5.6 EZ (lub naleśnik)
12-50 mm f/3.5-6 (ten wydaje mi się zbyt mało poręczny)
Co do E-M10 to myślałem nad którymś z dwóch bardzo dobrze ocenianych obiektywów:
12-40 mm f/2.8 PRO
14-150 mm f/4.0-5.6 II
lub nawet komplecie kilku tańszych obiektywów (krótki zoom, długi i stałka).
Pytanie jest następujące czy lepiej:
1) Kupić droższe body z tańszym obiektywem i później dokupić lepsze obiektywy/odsprzedać obiektywy kitowe
2) Kupić tańsze body z pełnym zestawem kilku tańszych obiektywów
3) Kupić tańsze body i od razu zainwestować w lepsze szkło(szkła) a po jakimś czasie ew. odsprzedać przejściowe body i kupić docelowe
Pytania uzupełniające:
1) Czy 12-40 mm f/2.8 PRO lub 14-150 mm f/4.0-5.6 II był by dla mnie wystarczający do wymienionych wyżej celów, w szczególność:
- zdjęcia rodzinne w mieszkaniu i w plenerze (plaża, działka, place zabaw itp.)
- portrety/sesje z dzieciakami
- filmowanie z możliwością płynnego zoomu i zabawą z głębią ostrości
- zdjęcia wakacyjne (pejzaże/architektura)
2) Jakie obiektywy (kity/tańsze stałki) musiał bym zakupić aby zaspokoić powyższe potrzeby?![]()
Mile widziane propozycje innych obiektywów (może z przejściówkami) lub zestawy obiektywów.
Ps. Czy w ogóle obiektywy które rozpatruje mają sens biorąc pod uwagę moje potrzeby? Może moje rozważania w ogóle nie mają sensu?![]()