326. Kos chyba.
326. Kos chyba.
Ornitologicznie, to pewnie kos, ale fotograficznie, to ostrość poszła w trawę, kos się zamaskował i zdjęcie do kosza.
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Aktualnie odpoczywam na autobanie.
Dzięki za odzew
@fret - zauważyłeś jaki mam największy problem przy zdjęciach z teleobiektywem.
Może przy okazji poproszę o jakieś rady.
Czy jest możliwe, że autofokus się rozmija z moim punktem ostrzenia ?
Głównie posługuję się ustawianiem ostrości C-AF i z migawką w trybie seryjnym L z obniżoną ilością klatek na s .
Próbowałem ustawiać różne obszary dla ostrości i nie dawało to jakiejś znacznej poprawy jakości fotek.
Próbowałem dla stacjonarnych ptaszków działać w S-AF i też kiepściutko.
Z manualnym ustawianiem ostrości to kłopot przy ptaszkach.
Korzystam z em1ii + panas 100-400.
Zazwyczaj staram się przy tele dawać bardzo krótkie czasy migawki , ale akurat zdjęcie 326 było robione na długim czasie : ISO=640; 400mm; F=6,3; T=1/200s (na trawie mało światła a nie chciałem ISO podnosić).
Zdjęcie nie było "z ręki", obiektyw był podparty na ramie okiennej.
Trenowałem stabilizacje raz w body a raz w obiektywie.
Jednak sądząc po trawkach zdjęcie nie jest raczej poruszone, a nawet jakby ptaszek się powoli ruszał to przy seryjnych zdjęciach któreś powinno raczej wyjść.
Ale przy ustawieniach czasów 1/1250 i krótszych też mam takie problemy z ostrością.
Wielka prośba o jakieś komentarze.
322 świetnie to wyszło.
Tyrkand - dzięki
Wracając do mojego focusa.
Zrobiłem kilkanaście zdjęć ze statywu.
Parametry fotki: T=1/400s; F=5,7; ISO=800; ogniskowa 300mm (panas 100-400)
Wyzwalanie migawki za pomocą wężyka. Migawka elektroniczna.
Stabilizacja włączona i wyłączona. Próby z SAF i CAF.
Może jedno z tych kilkunastu trafiło ostrością w cel.
Czy to normalne ?
Robię jakiś błąd w testach ?
327. Cały kadr. Punkt ostrości na środeczku.
328. Ostrość poszła bliżej
329, Ostrość poszła dalej
Nie znam się na AF, ale jeśli chodzi o kosa, to wydaje mi się, że jest też inny problem. Żaden zwierz (człowiek też) nie lubi być fotografowany z góry. Są oczywiście wyjątki, ale to muszą być celowe, przemyślane kadry. Kos fotografowany z góry na trawie zawsze się z tą trawą zleje, nawet jeśli AF trafi idealnie. Fotografowany z wysokości kosa wyjdzie znacznie lepiej. Oczywiście pod warunkiem, że długa trawa go nie zasłoni![]()
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Aktualnie odpoczywam na autobanie.
Te wcześniejsze też z użyciem migawki elektronicznej ? Przy obiektach żywych lub takich gdzie jest możliwość lekkiego poruszenia (trawy, drzewa) stosowałbym migawkę mechaniczną.
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Dzięki za uwagi.
Spróbuję podziałać z migawką mechaniczną.
Zastanawiam się też czy stosując panasa 100-400 nie ograniczyć się maksymalnie do 300mm.
Optyczni pomierzyli rozdzielczość i wynikałoby, że powyżej 300mm mamy mniej niż 50lpmm.
Głowy nie dam co do tej migawki, ale zauważyłem, że przy jej stosowaniu w G5 miałem większy odsetek nieostrych zdjęć. Tak porównując do panasa G1, gdzie takiej migawki nie ma.
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg