Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: C4000

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Kano - ja też zrobiłam fotkę tego księżyca dzisiejszej nocy i to tym moim nowym aparatem Oli c_4000 no ale ja tego zdjęcia nikomu nie pokażę bo się chyba bym musiała spalić ze wstydu....to jakieś ziarenko grochu mi wyszło, mimo, że był ogromny na niebie....hahaha. Twój to ARCYDZIEŁO. Chylę czoła. Jak się robi takie zdjęcie księżyca, żeby było ładne? hmm.... a ja jeszcze użyłam lampy błyskowej (blondynką nie jestem). Pozdrawiam. Martyna gg 1101925

| OlyJedi Awatar leszek
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Czesc Kano powiedz jak mozesz jaki był zoom przy tym zdjeciu ksiezyca?
    Fotka jest super 10/10pkt
    Pozdrawiam
    Posiadam Olka c3020 ZOOM

| OlyJedi
    Siła reputacji
    64
    Moja galeria
    To zdjecie jest odpowiedzia na wczesniejsza prosbe o przesylanie prob z duzym zoomem (C-740). W tym wypadku wynosil on 10x. Oczywiscie C-4000 tez zrobi zdjecie ksiezyca, tyle ze bedzie on duzo mniejszy. Wykorzystaj wiec naturalny zoom dostepny w przyrodzie i rob zdjecie wtedy gdy ksiezyc jest nisko nad horyzontem. Co do ustawien aparatu, to trzeba wejsc w ustawianie reczne, gdyz ksiezyc jest tylko mala plamka swiatla i automatyka zawiedzie. Kilka uwag:
    - ustaw ISO na jak najmniejsza wartosc (w C-4000, podobnie jak w C-740 bedzie to ISO 100), unikniesz wtedy szumow,
    - przeslona f2.8 (taka chyba jest dostepna w C-4000), powinno byc wiecej szczegolow,
    - czas naswietlania powinien byc wowczas stosunkowo krotki okolo 1/200s
    - odnosnie dwoch ostatnich punktow to w zaleznosci od warunkow wykonywania zdjecia trzeba troche poeksperymentowac,
    - mozna jeszcze troche pobawic sie balansem bieli, zeby uzyskac interesujace nas kolory.
    I nie przejmuj sie, ze aparat bedzie sie troche buntowal i sugerowal inne ustawienia - to Ty decydujesz, bo wiesz i widzisz troche wiecej - do tego wspaniala zaleta cyfrowek, mozna narobic dziesiatki zdjec i wybrac jedno najlepsze.
    Jak widac jest to troche zabawy i wlasnie do takich rzeczy wrecz niezbedna jest pelna instrukcja na CD. Jak sie zorientowalem w sprzedawanych w Polsce aparatach jest ona po angielsku?
    Adres ciekawej strony internetowej na temat zdjec Ksiezyca:
    http://www.cliffshade.com/dpfwiw/moon.htm
    Jest to wcale rozlegla dziedzina i wcale nie ma sie czego wstydzic przy pierwszych krokach. Najwazniejsza jest chec i ciekawosc, a potem ma sie wiele radosci z uzyskanych efektow.
    Pozdrowienia.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Kano - jesteś Wielki !

| OlyJedi
    Mieszka w
    Polkowice
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Instrukcja po Polsku do C-4000

Ja mam dla chętnych p.serwinski@polkowice.com.pl i gg 1027408 w plikach jpg na płycie do przesłania mailem dla zainteresowanych zapraszam kontaktujcie sie
    OLYMPUS C-4000
    www.polkowice.com.pl