Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 69

Wątek: E-M10 II Poruszone zdjęcia.

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    Oglądam to zdjęcie poczty i wygląda tak, jakby było przez niezbyt równą szybą zrobione. Żadnego badziewnego filtru UV na obiektywie nie było?
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Jest... ale te nieostrości są tylko na niektórych zdjęciach, więc filtr chyba niczego złego nie wnosi.

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    Na wszelki wypadek zdejmij filtr do prób. Jeżeli to filtr jest przyczyną, może być tak, że jego wpływ widoczny jest tylko w niektórych warunkach - np. w zależności od odległości ostrzenia, liczby przysłony lub ogniskowej.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Jutro to przetestuje, ale czy to sekwencyjne poruszenie to nie efekt elektronicznej migawki?

Zrobiłem parę testów ze statywu i wszystkie są równe. Wygląda na to, że problem był w tylko w ustawieniach. Na zdjęciach seryjnych nie działała mi stabilizacja i dlatego nic nie mogłem zrobić. Co prawda ręki nie mam takiej dobrej jak koledzy, co 1/60 nie widzą problemu, ale nie jest źle, na 1/160 da się zrobić.

Jeszcze małe wyjaśnienie odnoście fotek, które robiłem wczoraj, te które miały tą falującą ostrość czy poruszenie. Otóż dałem się złapać na szkolny błąd. Zdjęcie robiłem w domu, a tuż przed testem otwierałem okno. Gorące powietrze sobie ulatywało mieszając się z zimnym i stąd to zawirowanie. Jestem miłośnikiem astro i powinno mi to od razu przyjść do głowy. Mała wpadka i już podłogę chciałem zrywać.

Korzystając z uprzejmości kolegów chciałem prosić o pomoc z małą rzeczą z którą jeszcze się nie uporałem. Otóż pole AF mam ustawione na stałe. Nie wiedzieć jednak dlaczego, po włączeniu aparatu i przyłożenie oka do wizjera pojawia się siatka i pole AF, które ulega przesunięciu, może nawet tam gdzie patrzę, choć aparat chyba takie mądry nie jest. Co zrobić aby był na stałe i sam się nie przesuwał?

| OlyJedi Awatar yac
    Mieszka w
    k/3M
    Siła reputacji
    290
    Moja galeria
    Zajrzyj w instrukcję, masz pewnie ustawione AFC tracking
    Jacek

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sybic Zobacz posta
    ... Na zdjęciach seryjnych nie działała mi stabilizacja i dlatego nic nie mogłem zrobić. Co prawda ręki nie mam takiej dobrej jak koledzy, co 1/60 nie widzą problemu, ale nie jest źle, na 1/160 da się zrobić.
    Według instrukcji na seryjnych powinna także działać stabilizacja i w tych drugich przykładowych zdjęciach (z postu #27) miałeś już włączoną:

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	seryjne i IS.jpg
Wyświetleń:	366
Rozmiar:	206,2 KB
ID:	188583

Jak jest w praktyce z jej skutecznością w trybie seryjnym to już trudniej mi powiedzieć. Musiałby ktoś mający M10/M10II to ewentualnie sprawdzić.
    W każdym razie przy ogniskowej 150mm i czasie 1/40s (nawet 1/20s z M10II) z włączoną stabilizacją powinny być ostre zdjęcia.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 4.03.17 o 12:14
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

| OlyJedi Awatar jck
    Mieszka w
    u stóp Beskidu Małego
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    chirurgiem nie jestem ale skoro udało mi się zrobić z ręki zdjęcia obiektywem 300mm na czasach 0,5" i 1" to tym bardziej uda się na 1/20s.
    Nie pozostaje nic innego, jak poprosić o dowód. Najlepiej RAW'y.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jck Zobacz posta
    Nie pozostaje nic innego, jak poprosić o dowód. Najlepiej RAW'y.
    Tylko to nie będzie żaden dowód. I tak trzeba wierzyć na słowo, że było tylko z ręki bez podpierania o coś aparatu.
    W czas 1 sek. i ogniskową 300mm to ja nie uwierzę i tak, że jest możliwość zrobienia ostrego zdjęcia z ręki, nawet z włączoną stabilizacją (oczywiście aparatami EM10 M10II czy M5/5II).
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

| OlyJedi Awatar jck
    Mieszka w
    u stóp Beskidu Małego
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Tylko to nie będzie żaden dowód.(...)
    Niekoniecznie.
    (...) I tak trzeba wierzyć na słowo, że było tylko z ręki bez podpierania o coś aparatu.(...)
    Nie zakładam tutaj kłamstwa. Wiesz jakie ma nogi?
    (...)W czas 1 sek. i ogniskową 300mm to ja nie uwierzę i tak, że jest możliwość zrobienia ostrego zdjęcia z ręki, nawet z włączoną stabilizacją (oczywiście aparatami EM10 M10II czy M5/5II).
    Sugerujesz, że dasz rade swoim Panasem?