Oglądam to zdjęcie poczty i wygląda tak, jakby było przez niezbyt równą szybą zrobione. Żadnego badziewnego filtru UV na obiektywie nie było?
Oglądam to zdjęcie poczty i wygląda tak, jakby było przez niezbyt równą szybą zrobione. Żadnego badziewnego filtru UV na obiektywie nie było?
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Jest... ale te nieostrości są tylko na niektórych zdjęciach, więc filtr chyba niczego złego nie wnosi.
Na wszelki wypadek zdejmij filtr do prób. Jeżeli to filtr jest przyczyną, może być tak, że jego wpływ widoczny jest tylko w niektórych warunkach - np. w zależności od odległości ostrzenia, liczby przysłony lub ogniskowej.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Jutro to przetestuje, ale czy to sekwencyjne poruszenie to nie efekt elektronicznej migawki?
Zrobiłem parę testów ze statywu i wszystkie są równe. Wygląda na to, że problem był w tylko w ustawieniach. Na zdjęciach seryjnych nie działała mi stabilizacja i dlatego nic nie mogłem zrobić. Co prawda ręki nie mam takiej dobrej jak koledzy, co 1/60 nie widzą problemu, ale nie jest źle, na 1/160 da się zrobić.
Jeszcze małe wyjaśnienie odnoście fotek, które robiłem wczoraj, te które miały tą falującą ostrość czy poruszenie. Otóż dałem się złapać na szkolny błąd. Zdjęcie robiłem w domu, a tuż przed testem otwierałem okno. Gorące powietrze sobie ulatywało mieszając się z zimnym i stąd to zawirowanie. Jestem miłośnikiem astro i powinno mi to od razu przyjść do głowy. Mała wpadka i już podłogę chciałem zrywać.
Korzystając z uprzejmości kolegów chciałem prosić o pomoc z małą rzeczą z którą jeszcze się nie uporałem. Otóż pole AF mam ustawione na stałe. Nie wiedzieć jednak dlaczego, po włączeniu aparatu i przyłożenie oka do wizjera pojawia się siatka i pole AF, które ulega przesunięciu, może nawet tam gdzie patrzę, choć aparat chyba takie mądry nie jest. Co zrobić aby był na stałe i sam się nie przesuwał?
Zajrzyj w instrukcję, masz pewnie ustawione AFC tracking
Jacek
Według instrukcji na seryjnych powinna także działać stabilizacja i w tych drugich przykładowych zdjęciach (z postu #27) miałeś już włączoną:
Jak jest w praktyce z jej skutecznością w trybie seryjnym to już trudniej mi powiedzieć. Musiałby ktoś mający M10/M10II to ewentualnie sprawdzić.
W każdym razie przy ogniskowej 150mm i czasie 1/40s (nawet 1/20s z M10II) z włączoną stabilizacją powinny być ostre zdjęcia.
Ostatnio edytowane przez And.N ; 4.03.17 o 12:14
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Tylko to nie będzie żaden dowód. I tak trzeba wierzyć na słowo, że było tylko z ręki bez podpierania o coś aparatu.
W czas 1 sek. i ogniskową 300mm to ja nie uwierzę i tak, że jest możliwość zrobienia ostrego zdjęcia z ręki, nawet z włączoną stabilizacją (oczywiście aparatami EM10 M10II czy M5/5II).
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Niekoniecznie.
Nie zakładam tutaj kłamstwa. Wiesz jakie ma nogi?(...) I tak trzeba wierzyć na słowo, że było tylko z ręki bez podpierania o coś aparatu.(...)
Sugerujesz, że dasz rade swoim Panasem?(...)W czas 1 sek. i ogniskową 300mm to ja nie uwierzę i tak, że jest możliwość zrobienia ostrego zdjęcia z ręki, nawet z włączoną stabilizacją (oczywiście aparatami EM10 M10II czy M5/5II).