Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 53

Wątek: Zestaw do 10k

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    ... Poziom szumów nie zależy od ilości światła padającego na całą powierzchnię matrycy, tylko od ilości światła padającego na jedną fotodiodę. ...
    To też bzdura, bo powierzchnia fotodiody zależy najbardziej od ilości pikseli, a do porównań rozsądnie jest przyjąć taka samą ilość pikseli
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    To też bzdura, bo powierzchnia fotodiody zależy najbardziej od ilości pikseli, a do porównań rozsądnie jest przyjąć taka samą ilość pikseli
    Czyli wynika z tego, że nie jest to bzdura, tylko zabrakło w Twoim modelu założenia, że ilość pikseli jest ta sama. A więc bzdurą było to, co napisałeś.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Czyli wynika z tego, że nie jest to bzdura, tylko zabrakło w Twoim modelu założenia, że ilość pikseli jest ta sama. A więc bzdurą było to, co napisałeś.
    Zgadzam się z powyższym. Dlaczego niby...:
    ... do porównań rozsądnie jest przyjąć taka samą ilość pikseli
    skoro sam napisałeś porównujemy matryce z podobnej generacji:
    Jakiś producent opracuje super technologię i nie wykorzysta jej do budowy większych matryc? Wierzysz w to, że Sony stosuje w matrycach Olka jakąś kosmiczną technologię, a w innych formatach jest dwie generacje do tyłu???
    Tu zazwyczaj jest tak, że na tej większej matrycy jest więcej pikseli (czasem dużo więcej, nawet do dwa razy więcej)
    Według tego co napisałeś, trzeba by porównać większa matrycę, ale starszej generacji, do tej mniejszej (nowszej generacji), wówczas będzie tyle samo pikseli.
    W jakim celu porównywać coś, co nie występuje w "przyrodzie" (matryca FF i u4/3 tej samej generacji z tą samą ilością Mpix)
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 13.02.17 o 18:17
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

| OlyJedi Awatar POLM
    Mieszka w
    Okolice Wrocławia
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    ...Według tego co napisałeś, trzeba by porównać większa matrycę, ale starszej generacji, do tej mniejszej (nowszej generacji), wówczas będzie tyle samo pikseli.
    ....
    W tej konkretnej sytuacji to chyba tak trzeba - zamiana z Canona 5D mk2 (20mpix )
    OM-D E-M5 (Black) + parę stałek

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez POLM Zobacz posta
    W tej konkretnej sytuacji to chyba tak trzeba - zamiana z Canona 5D mk2 (20mpix )
    Tak by można, a nawet trzeba porównać (tyle samo Mpix) np. do Olympusa OMD EM1 mk2, pamiętając, że ten Canon to konstrukcja z początku 2012r.
    To takie pierwsze lepsze porównanie z DxO rozpiętości tonalnej matrycy w zależności od ISO:

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	test.jpg
Wyświetleń:	214
Rozmiar:	116,4 KB
ID:	187887
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    388
    Moja galeria
    Nie było mnie przez kilka godzin na forum i w międzyczasie Epicure i Andor2 już wszystko wyjaśnili. Pozostaje mi zgodzić się z tym, co napisali. Dodam jedynie tylko jeszcze jedno - napisałeś:

Wyobrazić można sobie wszystko, tylko po co??? Jakiś producent opracuje super technologię i nie wykorzysta jej do budowy większych matryc? Wierzysz w to, że Sony stosuje w matrycach Olka jakąś kosmiczną technologię, a w innych formatach jest dwie generacje do tyłu??? Miłych snów
    Nie wiem jak ma się technologia Sony w matrycach m4/3 do tej z większych, ale z mojej wiedzy na temat technologii wytwarzania układów scalonych (a w końcu matryca światłoczuła to też pewien rodzaj takiego układu) wynika, że przy tej samej technologii i gęstości upakowania elementów na powierzchni monokryształu krzemu tym łatwiej jest wyprodukować układ scalony im mniejsza jest jego powierzchnia. Jest zatem całkiem prawdopodobne, że nowe technologie są najpierw wprowadzane w matrycach o mniejszych powierzchniach, a dopiero później, w miarę udoskonalania procesu produkcyjnego zaczyna się je wykorzystywać do produkcji większych matryc. Nie chce mi się teraz tego sprawdzać, ale wcale nie byłbym zaskoczony, gdyby się okazało, że takie technologie jak np. BSI wchodziły najpierw do maleńkich matryc kosztownych kompaktów z hiperzoomem, a dopiero po pewnym czasie do zaawansowanych kompaktów z matrycą 1", jeszcze później do bezlusterkowców i lustrzanek.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta
    Co masz na myśli pisząc o innym obrazowaniu przy tym samym kącie widzenia? Z dalszej części wypowiedzi wynika, ze nie chodzi o głębię ostrości ani o bokeh, więc co konkretnie jeszcze się różni?
    Nie jest tak, że kompresja 3 planu będzie nieco inna przy różnych ogniskowych?
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    388
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    Nie jest tak, że kompresja 3 planu będzie nieco inna przy różnych ogniskowych?
    Sprecyzuj dokładnie co rozumiesz pod pojęciem kompresji trzeciego planu. Jeśli chodzi Ci o to, jakie elementy trzeciego planu zmieszczą się w kadrze - to to zależy nie od ogniskowej, a od kąta widzenia obiektywu.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Awatar Makromaniak
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria
    Fajna ta wasza dyskusja o kątach widzenia, głębiach ostrości i szumach Myślałem że takie rzeczy to tylko na forum optyczne pod recenzjami obiektywów m4/3

Mnie to już nie zajmuje jakoś......

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria
    bardzo dużo treści ale na zadane pytanie mało odpowiedzi. Głębia ostrości będzie inna dla m43 i FF - podobnie do rozmiarów. Pytanie czy autor tematu jest tego świadomy czy nie. Jeżeli jest i chce mieć lżej to czemu nie?
    Panasonic GX80 + Panasonic 42.5/1.2 mieści się w 10 tys. Podobnie jak Fuji X-T20 z Fuji 56/1.2. Można jeszcze spróbować kombinacji z E-M1 w pierwszej wersji albo E-M5 mk. II.
    Sony wypuścił teraz obiektyw Sony FE 85 mm f/1.8, za 600$, do tego A7 II i będzie FF, stabilizacja i 1kg zamiast 2kg (5d II z 85/1.2L).
    Ja wiem, że E-M10 z 45/1.8 to nie to samo, ale może warto dać szanse na początek? Kupić z drugiej ręki za 2 tys., sprawdzić jaki obrazek z tego wychodzi i podjąć decyzję. Zawsze można sprzedać za ten sam pieniądz.
    takie porównanie: klik!