W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Aktualnie odpoczywam na autobanie.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Zgadzam się z powyższym. Dlaczego niby...:
skoro sam napisałeś porównujemy matryce z podobnej generacji:
Tu zazwyczaj jest tak, że na tej większej matrycy jest więcej pikseli (czasem dużo więcej, nawet do dwa razy więcej)
Według tego co napisałeś, trzeba by porównać większa matrycę, ale starszej generacji, do tej mniejszej (nowszej generacji), wówczas będzie tyle samo pikseli.
W jakim celu porównywać coś, co nie występuje w "przyrodzie"(matryca FF i u4/3 tej samej generacji z tą samą ilością Mpix)
Ostatnio edytowane przez And.N ; 13.02.17 o 18:17
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Tak by można, a nawet trzebaporównać (tyle samo Mpix) np. do Olympusa OMD EM1 mk2, pamiętając, że ten Canon to konstrukcja z początku 2012r.
To takie pierwsze lepsze porównanie z DxO rozpiętości tonalnej matrycy w zależności od ISO:
![]()
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Nie było mnie przez kilka godzin na forum i w międzyczasie Epicure i Andor2 już wszystko wyjaśnili. Pozostaje mi zgodzić się z tym, co napisali. Dodam jedynie tylko jeszcze jedno - napisałeś:
Nie wiem jak ma się technologia Sony w matrycach m4/3 do tej z większych, ale z mojej wiedzy na temat technologii wytwarzania układów scalonych (a w końcu matryca światłoczuła to też pewien rodzaj takiego układu) wynika, że przy tej samej technologii i gęstości upakowania elementów na powierzchni monokryształu krzemu tym łatwiej jest wyprodukować układ scalony im mniejsza jest jego powierzchnia. Jest zatem całkiem prawdopodobne, że nowe technologie są najpierw wprowadzane w matrycach o mniejszych powierzchniach, a dopiero później, w miarę udoskonalania procesu produkcyjnego zaczyna się je wykorzystywać do produkcji większych matryc. Nie chce mi się teraz tego sprawdzać, ale wcale nie byłbym zaskoczony, gdyby się okazało, że takie technologie jak np. BSI wchodziły najpierw do maleńkich matryc kosztownych kompaktów z hiperzoomem, a dopiero po pewnym czasie do zaawansowanych kompaktów z matrycą 1", jeszcze później do bezlusterkowców i lustrzanek.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Fajna ta wasza dyskusja o kątach widzenia, głębiach ostrości i szumachMyślałem że takie rzeczy to tylko na forum optyczne pod recenzjami obiektywów m4/3
Mnie to już nie zajmuje jakoś......
bardzo dużo treści ale na zadane pytanie mało odpowiedzi. Głębia ostrości będzie inna dla m43 i FF - podobnie do rozmiarów. Pytanie czy autor tematu jest tego świadomy czy nie. Jeżeli jest i chce mieć lżej to czemu nie?
Panasonic GX80 + Panasonic 42.5/1.2 mieści się w 10 tys. Podobnie jak Fuji X-T20 z Fuji 56/1.2. Można jeszcze spróbować kombinacji z E-M1 w pierwszej wersji albo E-M5 mk. II.
Sony wypuścił teraz obiektyw Sony FE 85 mm f/1.8, za 600$, do tego A7 II i będzie FF, stabilizacja i 1kg zamiast 2kg (5d II z 85/1.2L).
Ja wiem, że E-M10 z 45/1.8 to nie to samo, ale może warto dać szanse na początek? Kupić z drugiej ręki za 2 tys., sprawdzić jaki obrazek z tego wychodzi i podjąć decyzję. Zawsze można sprzedać za ten sam pieniądz.
takie porównanie: klik!