Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy ... 678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 95

Wątek: Zmiana systemu Nikona na micro 4/3

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta

W E-M5 nie ma Focus Peaking.
    Bylem przekonany że jednak jest ale w dwójce już jest tak? Też się zastanawiam na ile ta funkcja mi się przyda ale tak jak mówię mój budżet na razie na manuale tylko pozwala.

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

A i też zastanawiam czy nie wystarczył by mi tylko M10 (pierwszej generacji) myślałem tylko o uszczelnieniach w M5 bo by się ma rzece przydały. Tak jak pisałem wcześniej jestem amatorem zaczynam z fotografią ale chcę w miarę dobre obrazki uzyskać.

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    388
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Zaicev Zobacz posta
    Bylem przekonany że jednak jest ale w dwójce już jest tak? Też się zastanawiam na ile ta funkcja mi się przyda ale tak jak mówię mój budżet na razie na manuale tylko pozwala.
    W E-M5II i w E-M10II już jest. Nie jestem pewien czy jest w E-M10. E-M5 to najstarszy aparat z serii OM-D i w nim jeszcze tej funkcji nie było (można było zasymulować używając jakichś filtrów artystycznych ale działało to kulawo).
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    ...Podgląd w wizjerze bezpośrednio po zrobieniu zdjęcia w E-M5 działa. Problem jest z czym innym - zarówno po wciśnięciu przycisku odtwarzania zdjęć z karty jak i po wciśnięciu przycisku menu obraz pojawia się zawsze na ekraniku LCD. Można go później przerzucić przyciskiem do wizjera, ale zawsze , niezależnie od ustawień początkowo pojawia się na ekraniku.
    Ja tam problemu tu nie widzę, w kontekście pytania jakie zadał autor:
    ...A wracając do tematu to właśnie miałem nadzieje że we wizjerze można wyświetlić podgląd zdjęcia wydaje mi się do dość wygodna opcja i oczywiście oszczędność energii troszkę szkoda ale cóż.
    Chyba się zgodzimy, że można w wizjerze wyświetlić podgląd zdjęcia. Była wcześniej odpowiedź, że nie można...ale ok. nie wnikajmy w szczegóły, pewnie coś nie tak zrozumiałem...
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 29.12.17 o 20:05
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar cissic
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    229
    Moja galeria
    1. Rzeka Wel - polecam do Chełst, Piekiełka polecam tylko doświadczonym kajakarzom
    2. Rzeka Tanew - polecam wszystkim, którzy lubią czasem pociągnąć kajak po piachu (odcinek od Gargamela do Borowca). Uwaga na ścisły rezerwat w okolicach Rebizantów
    3. Rzeka Skrwa - najpiękniejsza Rzeka na Mazowszu na odcinku Parzeń - Cierszewo. Leśna, sporo walki i super fajna woda, dla każdego. Rzeka jest wesoła zwłaszcza przy niskim stanie
    4. Rzeka Skrwa
    5. Rzeka Turka, krótki dopływ Wkry. Przy wysokim stanie wody można spłynąć 300 metrów
    6. Rzeka Dadaj, dopływ Pisy Warmińskiej, która wpada dalej Wadąga. Fajna, ciasna i niestety na kilka godzin. Odcinek od jeziora Dadaj bezproblemowy
    7. Rzeka Marózka, dopływ Łyny. Moim zdaniem najpiękniejsza rzeka w Polsce, ale krótka
    8. Rzeka Sopot, dopływ Tanwi. Podobna do rzeki Dadaj. Super, jak ktoś lubi takie wąskie rzeczki
    9. Rzeka Skrwa
    10. Rzeka Jeziorka, dopływ Wisły. Bezwzględnie najfajniejsza rzeka w okolicach Warszawy. Troszkę czasem przykro patrzeć jak pochłania ją cywilizacja, ale na szczęście w lato zieleń skutecznie odcina ludzkie osiedla od wody. Na tej rzece jest jedno z najpiękniejszych miejsc jakie widziałem w swoim życiu.

TOP3 moich rzek:
    - Tanew (woda, walka na wodzie na ww odcinku )
    - Marózka (przepiękne lasy i krystalicznie czysta woda)
    - Wel (rzeka jak to rzeka, od Kotów zaczyna się trudniejsza ze względu na ilość powalonych drzew, potem od Jeziora Lidzbarskiego płyniemy prześlicznym jarem, a od Chełst zaczyna się jeden z trudniejszych odcinków na jakim spływałem)

Filmik z Piekiełka. Warto poczekać na większą wodę. Aktualnie rzeka jest 2x szybsza od tego co widać poniżej
    Ostatnio edytowane przez cissic ; 29.12.17 o 20:31

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Widzę kolega "cissic" zna się na rzeczy piękne rzeki ale raczej na weekendy ja preferuję min 5 dni płynięcia ale na pewno którąś z wymienionych odwiedzę w niedalekiej przyszłości a Wel chyba pierwsza będzie w tamtym roku jedną grupą spływałem Drwęcą ale to jak dla mnie chyba najmniej ciekawa rzeka którą płynąłem.

Dzięki wam wszystkim za odpowiedzi, mętlik w głowie jeszcze większy ale to zróbmy tak drodzy koledzy czekam na indywidualne wasze propozycje moje wymagania:
    Do wydania powiedzmy ok 3000zł
    Zastosowania: dużo pieszych wędrówek, góry itp. sporo podróży koleją, spływy kajakowe kilkudniowe trzeba dodać, oraz na małe wypady na zwierzaczki do lasu.
    Lubie też szeroko pojętą tematykę kolei i oczywiście fotografii z nią związaną, jako wyzwanie postawiłem sobie ustrzelenie sunące Pendolino manualem 50mm.
    Zestaw musi być kompaktowy w miarę lekki dlatego lustrzanki sobie odpuściłem.
    Myślałem o OMD M5 albo M10 też po głowie chodził mi Sony A6000 z racji tego że kolega używa.
    Jako opcja była też zostawienie tego mojego Nikona i zakup szkieł za te 3000zł ale tak jak mówiłem nie mam przekonania do tej lustrzanki a lepsze są już większe i jak dla mnie będzie mijało się to z celem dlatego chyba wolę bezlusterkowca.
    A i raczej wszystko używane.
    Wiec czekam na wasze propozycje
    Z góry dzięki.
    Ostatnio edytowane przez Zaicev ; 29.12.17 o 20:22

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Nie jestem pewien czy jest w E-M10.
    Tak, jest!
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar cissic
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    229
    Moja galeria
    Widzę kolega "cissic" zna się na rzeczy piękne rzeki ale raczej na weekendy ja preferuję min 5 dni płynięcia ale na pewno którąś z wymienionych odwiedzę w niedalekiej przyszłości a Wel chyba pierwsza będzie w tamtym roku jedną grupą spływałem Drwęcą ale to jak dla mnie chyba najmniej ciekawa rzeka którą płynąłem
    Niestety z racji zawodowych mogę wyjeżdżać tylko na krótkie wypady. BTW Wel można płynąć nawet 5-6 dni przy wysokim stanie. Wszystko zależy jak woda daje. Jeśli kolega może dać swoje ulubione rzeki, to chętnie poczytam.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    A może coś typu Sony RX10?
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    291
    Moja galeria
    Mały, to on jednak nie jest..., ale za to problemy ze szkłami rozwiązuje dość dobrze i powinien się spisać lepiej niż Olek z ciemnozoomem Nie wiem jak jest z uszczelnieniami.
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    W grę wchodzą raczej tylko aparaty z wymieną optyką bo tak jak pisałem wcześniej zestaw ma być sukcesywnie rozszerzany o nowe szkła.