Ja mam dwa cyfrowe systemy i to jest to. Co prawda ten drugi od dość niedawna, ale już wiem, że to była w dechę decyzjaOlek ma dużo tańsze jasne zoomy niż duże systemy, co jest niewątpliwie jego zaletą. Za to mój lustrzak ma kilka cudnych stałek
![]()
Ja mam dwa cyfrowe systemy i to jest to. Co prawda ten drugi od dość niedawna, ale już wiem, że to była w dechę decyzjaOlek ma dużo tańsze jasne zoomy niż duże systemy, co jest niewątpliwie jego zaletą. Za to mój lustrzak ma kilka cudnych stałek
![]()
Dwa systemy są dla zbieraczy. Jedna puszka, minimalna ilość szkieł - mniej myślenia o sprzęcie i mniej dźwigania = lepsze zdjęcia![]()
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Albo dla ludzi, który potrzebują dużego systemu do pracy
Mi tam sie podoba ta dwusystemowość, na poważne foty biorę lustro, na rekreacyjne biorę maluszka i szafa gra. Z różnych względów noszę często dwa aparaty (czasem więcej, haha) i serio zastąpienie jednego lustra tycim małym misiem robi duuużą różnicęNo i mogłam się pozbyć z czystym sumieniem dwóch wielkich i ciężkich klamotów w postaci jasnych zoomów do lustra. Same korzyści
![]()
@alcha pochwal się czym się zajmujesz zawodowo, chętnie zobaczę jakieś dobre foty![]()
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
Ja nie twierdzę, że robię dobre foty, normalne robię jakich miliony, nic nazdwyczajnego. Robię różne, różnymi aparatami, często na podwójnym medium, a czasem i na potrójnym, w zależności od potrzeb. Cieszę się z tego, że jeśli cyfrę biorę "na doczepkę" nie muszę już targać lustra i tyle
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Nie mogę edytować tutaj, nie wiem czemu. Próbkę możesz zobaczyć tuTakie tam proste rzeczy.
Nie widzę przeszkód, aby poważne foty robić jednym systemem.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
@epicure no też poważne cyfrowe robię jednym, drugi mam do codzienno-rekreacyjnych pierdół w dobrym świetlePewnie gdybym robiła tylko cyfrę to bym miała jeden system, ale ja dużo pracuję na analogu i w związku z tym mam kilka innych aparatów, więc jeden więcej nie robi różnicy. Jeśli głównym medium jest film, a cyfrę biorę dodatkowo to taki maluch zamiast lustra jest dla mnie super sprawą. No i do łażenia też jest super i ma tanie jasne zoomy
![]()