7276 szpak
Najważniejsza jest historia.
"Narody tracąc pamięć tracą życie" C. K. Norwid
Jako że Olympus 90f3.5 macro okazał się przry mojej metodzie fotografowania za długi do zdjęć dużych modliszek i pasikoników (ręka okazuje się za krótka by przytrzymać roślinkę z modelką w odpowiedniej odległości) eksperymentowałem dzisiaj z Panasonikiem GX-8 i obiektywem Panasonic 30f2.8 macro. Światło ostre, ale matryca całkiem nieźle sobie z nim poradziła:
7277.
Ogniskowa 30mm okazała się z kolei zbyt krótka - dystans roboczy jest przy tak dużych i niepłochliwych modelach jak dorosłe modliszki odpowiedni, ale nie mogę w nasłonecznionym otoczeniu uzyskać dobrego efektu zacieniając modelkę - kąt widzenia obiektywu jest tak szeroki że nie jestem w stanie zacienić całego tła - albo tło jest całe silnie prześwietlone albo widoczne są kontury mojego cienia i w rogach są brzydkie jasne plamy. Podejrzewam że optimum do takich modeli okaże się Olympus 60f2.8 macro.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Całkiem nieźle sprzęt sobie poradził.
TJ
7281.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
@August68 - cała ta begonia jest piękna, a kwiaty pełne. Pech, że trafiłem akurat na uszkodzone płatki. Jutro się poprawię![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Ja żółtej chyba nie mam - tylko białe i czerwone. Ale za to z różnymi kolorami liści.
7284
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA