Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: olympus c720 czy c740?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Polska Środkowa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    to chyba chodzi o rozdzielczosc interpolowa jak np. aparat ma 3mpix to za pomoca softu da sie wyciagnac np. 5 mpix

| OlyJedi
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    zapraszam na link o c740:
    http://www.olympusamerica.com/cpg_se...pg_digital.asp

tam w serii :"c"- 740
    w "adjustable resolution" -enlargment mode: 3200x 2400, to maksymalna rozdzielczosc 740, choc wiadomo kosztem pamieci na plytce

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    ale to jest rozdzielczosc interpolowana - a ja takich nie uznaje.....

| OlyJedi
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    dla mnie styknie, a dlaczego nie uznajesz? czym ona sie dla ciebie rózni, jest to przeciez rozdzielczosc jak kazda inna, cos jakby samemu podkrecac procesor komputera

| OlyJedi Awatar bazi
    Mieszka w
    Wrocław,PL
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Heeeh no to jednak jest zle porownanie... Jezeli podniesiesz predkosc procka to nie bedzie on przeklamywal, natomiast przy sztucznym podnoszeniu rozdzielczosci (mowa o rozdzielczosci interpolowanej) pomiedzy punkty obrazu wstawiane sa kolejne, ktorych kolor, jasnosc, itp. sa wyliczane z sasiednich pixeli czyli wystepuje tu 'oszustwo'. To wstawianie to wlasnie interpolacja. Skoro aparat sam sobie cos wstawia do zdjecia, nie mozna mowic o dobrym jakosciowo zdjeciu, gdyz zawiera ono ogromne ilosci przeklaman - elementow, ktore sa 'wymyslone' przez sprzet, a co za tym idzie nie istnialy w oczach fotografa . Im wieksza rozdzielczosc interpolowana, tym gorsza bedzie fotka...

| OlyJedi
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    ale przy standardowo robionych odbitkach- wielkosci dajmy na to monitora nie ma to znaczenia, a "oszukuje się " równie dobrze przy "obrabianiu" zdjęć w Photoshopie czy tym podobnych programikach,
    oczywiscie nie chodzi o to żebym przekonal kogos iż 3 mln pikseli (dokladnie 3,2 Mp) to w zasadzie tyle co 4 Mp, bo tak NIE JEST, ale jesli kierowac sie ceną- to faktycznie chyba nie warto placic extra 300zl zeby jakosc zdjec rózniła się o śr 0,8 Mp, bo w zdjeciach robionych zwyklymi formatami (o ile wielkosc monitora można nazwać zwykłymi) różnica nie będzie widoczna w żadnym razie i to chyba musisz przyznac, różnicę zobaczyłbyś gdybyś robił odbitę ulicznego bilbordu - CO NAJMNIEJ poza tym od czego jest oprogramowanie

| OlyJedi Awatar bazi
    Mieszka w
    Wrocław,PL
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Po co w ogole robic zdjecia, skoro od razu zakladasz, ze bedziesz je 'rasowal' w Photoshopie W robieniu fotek chyba nie o to chooosssi... Ja nie uznaje interpolacji, miro tez nie i wydaje mi sie, ze kazdy, kto ceni sobie fotki nie bedzie robil takich 'glupstw'... Rownie dobrze mozesz powiedziec, ze zoom cyfrowy, to super sprawa

Wiesz, do fotek 10x15 wystarczy niby aparat z 2,1Mpix matryca... ale jak wezmiesz ta sama fotke z 2,1Mpix i z 5Mpix to zobaczysz roznice, ja tam widze Podobnie z r.interpolowana jak sie przyjrzysz to zobaczysz :] , a dla mnie to wystarczajace, zeby mnie fotka wkurzala

Ale wiadomo, jeden lubi to, drugi co innego, wiec co mi tam, jego fotki

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez patrixjer
    dla mnie styknie, a dlaczego nie uznajesz? czym ona sie dla ciebie rózni, jest to przeciez rozdzielczosc jak kazda inna, cos jakby samemu podkrecac procesor komputera
    widac ze sie nie znasz ani na jednym ani na drugimmm. wez sobie obojetnie jakie zdjecie wlacz przegladarke, i zacznij je powiekszac , po chwili zauwazysz ze obraz przestaje byc gladki pojawiaja sie schodki, tzw "pixeloza" Interpolacja robi jedna rzecz dodatkowo a mianowice przy zwiekszeniu rozdzielczosci w zwyz dodatkowo powstale pixele wypelnia kolorami korzystajac z okresloneo algorytmu interpolacji... ale to juz ma nie wiele wspolnego z poprawa jakosci zdjecia, i jako takie traktuje jego obecnosc w aparacie jako bajer dla osob nie majacych o tym zielonego pojecia....

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez patrixjer
    ale przy standardowo robionych odbitkach- wielkosci dajmy na to monitora nie ma to znaczenia,
    ciekawe bo u mnie to bylby rozmiar A3..... wydaje mi sie ze bez 9 MPix rzeczyistych sie nie obejdzie przy takich formatach..... zreszta łatwo policzyc. szerokosc(w calach) x wysokosc(w calach) x rozdzielczosc laba (400DPI)
    Ciekawym oztsawiam do policzenia....

| OlyJedi
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    no dobra, ale nie dajmy sie zwariować, owa interpolacja "boostuje" obrazy w standardowych formatach- co w tym przypadku jest nie do odróżnienia, chyba ze ty masz inne doswiadczenia- tak wogole jak mozesz do podeslij jakś fotkę zrobioną przy rozdzielczosci 4 Mp lub więcej:
    patrixjer@poczta.onet.pl