Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Olympus PEN E-PL5 czy E-PL7 ?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Olympus PEN E-PL5 czy E-PL7 ?

Witajcie,

piszę z prośbą o poradę. Chcemy się zająć z dziewczyną fotografią trochę bardziej profesjonalnie (aczkolwiek wciąż hobbystycznie) niż pstrykanie smartfonami. Zaczęliśmy więc szukać wśród lustrzanek dla początkujących i bezlusterkowców. Docelowo pewnie nabędziemy lustrzankę (Po internetowym szperaniu padło na Nikon D3400). Jednak w lutym jedziemy na 2,5 miesięczny trip po Azji i ze względu na to, że każdy centymetr i gram w plecaku będzie się liczył, padł pomysł, że kupimy najpierw bezlusterkowca. Będzie okazja przetestować, pobawić się, nauczyć przed lustrzanką. Wybór padł na Olympusy z serii PEN. I tak, co polecacie? Wyszukałem w podobnej cenie (+-1400zł używany):

1. PEN E-PL5 z dwoma obiektywami (14-42 +50-140), jeszcze na gwarancji. Lub ok 1100zł z jednym obiektywem.
    2. PEN E-PL7 z jednym obiektywem (14-42), również z gwarancją.

Więc zaczyna się dylemat. Bo z jednej strony E-PL7 to w końcu następca E-PL5, z lepszą matrycą, procesorem, stabilizacją +WiFi. A z drugiej strony, sporo komentarzy, że to tylko wypuszczona seria dla "selfie maniaków". Przerost formy nad treścią. No i piątka 2 lata "starsza"

Co o tym sądzicie? Będę wdzięczny za każdy komentarz doradzający.
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Trempa ; 8.12.16 o 17:31

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    291
    Moja galeria
    Może jakiś jednocalowy kompakt?
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    130
    Moja galeria
    Nie przejmuj się komentarzem, że najlepszy do selfie E-PL7 jest nowszym modelem, który został uzupełniony kilkoma pożytecznymi funkcjami, m.in. większą liczbą pól AF, peakingiem ostrości, sterowaniem przez Wi-Fi, czy ekspozycją Composite

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    200
    Moja galeria
    Ale o ile ja wiem matryca w obu jest ta sama....

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    388
    Moja galeria
    Dłuższego obiektywu na wyprawie pewnie czasem będzie brakowało. Ale... co to za obiektyw ten 50-140? Czy aby na pewno to systemowy obiektyw do Olympusa?
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    130
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Ale o ile ja wiem matryca w obu jest ta sama....

pozdro
    Tak, w obydwu modelach jest ta sama matryca. Jednak, poza tym, co napisałem wcześniej, E-PL7 ma szybszy procesor (VII zamiast VI), większy bufor (24 zamiast 15 JPEG), LCD o większej rozdzielczości (1037K zamiast 461K), szybszy start o 0,2 sek., krótszy shutter lag o ponad 30%. Jeżeli różnica w cenie nie jest zbyt duża, to wybrałbym jednak E-PL7.

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta
    [...]Ale... co to za obiektyw ten 50-140? [...]
    Marku, to może być drobna pomyłka w pisaniu na temat obiektywu 40-150 Ale jak zostały "wywołane do tablicy" obiektywy niesystemowe, to peaking bardzo ułatwi zastosowanie dowolnego obiektywu mechanicznego, a więc łatwiej rozbudować sprzęt o, np., szkła tele do spokojnej pracy, czy do makro.

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    388
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jack Zobacz posta
    Tak, w obydwu modelach jest ta sama matryca. Jednak, poza tym, co napisałem wcześniej, E-PL7 ma szybszy procesor (VII zamiast VI), większy bufor (24 zamiast 15 JPEG), LCD o większej rozdzielczości (1037K zamiast 461K), szybszy start o 0,2 sek., krótszy shutter lag o ponad 30%. Jeżeli różnica w cenie nie jest zbyt duża, to wybrałbym jednak E-PL7.
    Dodałbym jeszcze trochę lepszą ergonomię (wygodniej umieszczone pokrętło sterujące), aczkolwiek po rocznych doświadczeniach z używaniem E-PL5 twierdzę, że daje się do jego ergonomii przyzwyczaić.

Cytat Zamieszczone przez Jack Zobacz posta
    Marku, to może być drobna pomyłka w pisaniu na temat obiektywu 40-150 Ale jak zostały "wywołane do tablicy" obiektywy niesystemowe, to peaking bardzo ułatwi zastosowanie dowolnego obiektywu mechanicznego, a więc łatwiej rozbudować sprzęt o, np., szkła tele do spokojnej pracy, czy do makro.
    Być może taka właśnie pomyłka. Warto jednak sprawdzić, gdyż może jednak być też tak, że sprzedawca dokłada jakiś stary obiektyw manualny z przejściówką na m4/3. Jeśli tak właśnie jest, to w ogóle nie zastanawiałbym się, który zestaw wybrać.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzięki za wskazówki. Zgadza się, nastąpiła pomyłka. "40-150" jest błędne, chodziło o 50-140. Tekst pisany na szybko, wkradł się babol
    Czyli tak, jakby logika na to wskazywała - E-PL7. Za "piątką" przemawiał ew. właśnie dodatkowy drugi obiektyw w zestawie (50-140) w tej samej cenie co "siódemka" z jednym.

P.S. Widzę, że E-PL7 chodzą z dwoma rodzajami obiektywów:
    1. M.Zuiko 14-42mm II R
    2. M.Zuiko 14-42mm EZ

Ten z wersją EZ jest droższy, więc wnioskuję, że "lepszy". W czym ta różnica się przejawia? Muszę dopytać, który to z nich jest w aukcji, jaką znalazłem, bo sprzedający nie napisał, a po zdjęciu widać tylko informacje na obiektywie: Olympus M.Zuiko Digital 14-42 mm, 1:3.5-5.6

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    130
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Trempa Zobacz posta
    [...]
    Ten z wersją EZ jest droższy, więc wnioskuję, że "lepszy". W czym ta różnica się przejawia? [...]
    Obydwa obiektywy są mniej-więcej porównywalne optycznie, a po oglądaniu wykresów MTF, jakby model EZ był trochę ostrzejszy na brzegach kadru. Bardziej zauważalne różnice, to zmiana ogniskowej. Po pierwsze jest płynna, co dla filmujących jest ułatwieniem, a dla fotografujących wkurzająca ale w przypadku sterowaniu aparatem przez Wi-Fi, zdalnie można także zmienić ogniskową. To drugie akurat może być użyteczne - przy bardzo niedogodnym usytuowaniu aparatu dużo łatwiej kontrolować pracę aparatu na tablecie.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar RafS
    Mieszka w
    Myślibórz
    Siła reputacji
    59
    Moja galeria
    Odkąd używam E-PL7 i 14-42 EZ powróciła radość z fotografowania! Wcześniej miałem E-620 i kilogramy do dźwigania na każdej wycieczce czy spacerze.
    To nie jest jakiś reklamowy bełkot Sam zastanawiałem się czy brać E-PL5 czy dopłacić(wtedy to było kilka stów) na E-PL7, do obiektywu 14-42EZ też nie byłem przekonany, pamiętam jak testowałem go w media-markt w połączeniu z E-m10 i byłem bardzo niezadowolony - pierwsz wrażenia były takie, że przypomniał mi się kompakt i przycisk zoom.....ale jak już dostałem swojego E-pl7 i 14-42 EZ to byłem i wciąż jestem bardzo zadowolony!

Ten zestaw wybrałem m.in. z 3 dziwnych niefotograficznych powodów:
    1) najmniejszy zestaw od Olympusa( w końcu 14-42 EZ to naleśnik)
    2) odchylany ekran do robienia selfie(niby głupia funkcja, ale ze wszystkich wyjazdów mam serię takich zdjęć z żoną - jak nie ma kogo poprosić, a statywu się nie chciało dźwigać, to jak znalazł, a przy 14mm to one całkiem ciekawe wychodzą, śmieszne ale pamiątki są dobre)
    3) WiFi i sterowanie komórką - gadżet któy zrobił na mnie bardzo pozytywne wrażenie - może za dużo nie operuję nim robiąc zdjęcia, ale przesyłanie zdjęć z aparatu do komórki i potem wtawienie ich np. do google zdjęcia żeby pokazać rodzince gdzie teraz jesteśmy bez użycia komputera i zbędnych kabelków - rewelacja! Ja już laptopa w podróż ze sobą nie zabieram - kolejne kilogramy mniej do zabrania W tej chwili zamiast wielkiego plecaka biorę niewielką torebkę na ramię, wrzucam aparat i kilka obiektywów, smartfona, ładowarki i mogę podbijać świat

Czytając wasz pierwszy wpis w tym temacie, z czystym sumieniem polecam E-pl7 w zestawie z 14-42EZ - jest mały, lekki, wszędzie się mieści i super współpracuje z komórkami, dzięki czemu szybko można podziwiać zdjęcia i przesyłać je bez potrzeby zabierania komputera. Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez RafS ; 8.12.16 o 23:13 Powód: język polski jest bardzo truny
    czasami mniej znaczy więcej..

Uprawnienia umieszczania postów