Ok, to jest argument. W takim razie faktycznie kup jedna z lustrzanek, wybór jak wiesz masz ogromny , a ilość używek największa w Nikon i Canon. A stary system wyprzedaj caly, juz do niego nie wrócisz.
Ok, to jest argument. W takim razie faktycznie kup jedna z lustrzanek, wybór jak wiesz masz ogromny , a ilość używek największa w Nikon i Canon. A stary system wyprzedaj caly, juz do niego nie wrócisz.
zdecydowanie nie bierz K20 , ergonomicznie świetny , natomiast matryca słabiutka na wysokich ISO .
Niestety z Pentaxem jest taki problem, że jak się chce coś powymieniać to jest kicha ze sprzedażą. Moja znajoma chciała sprzedać pentaxa (body i szkło) i mimo obniżek cen bujała się z tym chyba z 1.5 roku. W końcu zlitował sięktoś z rodziny i wziął.
Jest mały rynek używek w tym systemie do tego niestety znafcy, którzy pytają - pętaks - a co to takiego?? I problem gotowy. Sam ją kiedyś namówiłem na taki zestaw ale teraz już bym odradzał.
ronin75 - te szkła z zestawów są raczej takie sobie. Moja propozycja to nowe body K-70, do tego używki S17-50/F2.8 lub S17-70/F2.8-4. Jeśli musisz mieć tele to stary i tani F70-210 lub P55-300 - oba dużo lepsze niż P50-200.
Jeśli Ci się nie chce zmieniać szkieł, to szukaj Sigmy C 18-200.
Potwierdzam - miałem K20 i matrycę miał kiepską. Już dużo lepsza (porównywalna z matrycą E-M5 lub E-PL5) był;a matryca Pentaxa KX. Natomiast klasą samą dla siebie była matryca Pentaxa K-5 (w momencie wypuszczenia pod względem dynamiki i poziomu szumów przy wysokim ISO biła na głowę wszystkie matryce APS-C i większość FF). Z nowszymi modelami Pentaxów nie miałem już do czynienia, więc o ich matrycach się nie wypowiadam.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)