Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Problem z dyskiem

  1. #1
    | OlyJedi Awatar jacQu
    Dołączył
    Jun 2004
    Mieszka w
    -=DolnyŚląsk=-
    Posty
    22
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

    Problem z dyskiem

    cześć,

    można by napisać, że rok bez problemu z komputerem, rokiem niemożliwym... Bo średnio raz na rok pytam Was o techniczne problemy z tymi ustrojstwami...

    Laptop /mi dziś zaszwankował, pierwszej młodości już nie jest, reset musiał być brutalny...

    Po ponownym uruchomieniu jedna z partycji przywitała mnie takim komunikatem:

    "Bardzo miło" z jej strony...

    Korzystając z wujka Google, trafiłem na
    http://forum.pclab.pl/topic/489020-P...st__p__6868489
    ale utknąłem - na poniższym ekranie

    wybieram, zgodnie z instrukcją, L, ale wyskakuje mi


    co robię źle? inne pomysł na wybrnięcie z problemu?...

    Ps. Ktoś poleci jakiś mądry program do backup?Ile to już razy miałem się za to zabrać....
    Początkujący

  2. #2
    | OlyJedi Awatar Marek61
    Dołączył
    Feb 2008
    Mieszka w
    RYBNIK
    Posty
    658
    Siła reputacji
    141
    Moja galeria
    Tak na szybko, może partycja utraciła przypisaną literę? Wejdź do systemowego zarzadzania dyskami i sprawdź jak ja widzi system. Jeżeli dana partycja jest widoczna a brak jest litery to wybierz ją i prawym przyciskiem myszy przydziel literę.
    Program TestDisk jest mocnym narzędziem do odzyskiwania utraconych partycji, sektorów rozruchowych, plików itd. Użyłbym go w ostateczności.

  3. #3

    Dołączył
    Sep 2016
    Mieszka w
    Olsztyn
    Posty
    9
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jacQu Zobacz posta
    średnio raz na rok pytam Was o techniczne problemy z tymi ustrojstwami...

    inne pomysł na wybrnięcie z problemu?...
    .
    Dobrze kolega radzi sprawdzenie partycji...

    Ja mam na CD wypalony linuksowy program GParted (wyjęty z Ubuntu) i w razie problemów z partycjami po prostu startuję na nim komputer.
    Programik intuicyjny, graficzny
    Po zrobieniu porządku z partycjami restart i uruchomienie już normalne.

  4. #4
    Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Dołączył
    Sep 2009
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Posty
    5.751
    Siła reputacji
    173
    Moja galeria
    Panel sterowania -> Narzędzia administracyjne -> Zarządzanie komputerem -> Zobaczyć w zarządzaniu dyskami jak jest widoczna ta partycja.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

  5. #5
    | OlyJedi Awatar jacQu
    Dołączył
    Jun 2004
    Mieszka w
    -=DolnyŚląsk=-
    Posty
    22
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Taki stan zastałem w wymienionej przez Was aplikacji:
    Początkujący

  6. #6
    | OlyJedi Awatar Marek61
    Dołączył
    Feb 2008
    Mieszka w
    RYBNIK
    Posty
    658
    Siła reputacji
    141
    Moja galeria
    No i wybrałbym problematyczny dysk i znowu prawy przycisk myszki > Właściwości > Narzędzia > Sprawdzanie błędów. System wygeneruje jakiś raport końcowy.
    PS: Przepraszam nie moja sprawa, ale czy konieczne jest tak mocne "poszatkowanie" dysku na partycje? Dyski E,F,G, są pełne na 100% system tego zbytni nie lubi

  7. #7
    Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Dołączył
    Sep 2009
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Posty
    5.751
    Siła reputacji
    173
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Marek61 Zobacz posta
    No i wybrałbym problematyczny dysk i znowu prawy przycisk myszki > Właściwości > Narzędzia > Sprawdzanie błędów. System wygeneruje jakiś raport końcowy.
    PS: Przepraszam nie moja sprawa, ale czy konieczne jest tak mocne "poszatkowanie" dysku na partycje? Dyski E,F,G, są pełne na 100% system tego zbytni nie lubi
    Źle zerknąłeś. Tamte partycje są wolne w 100%.
    Oprócz tego co radzi kolega, zobacz jeszcze narzędzie chkdsk http://www.tweaks.pl/usuwanie-bledow-na-dysku-chkdsk/
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

  8. #8
    | OlyJedi Awatar Marek61
    Dołączył
    Feb 2008
    Mieszka w
    RYBNIK
    Posty
    658
    Siła reputacji
    141
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    Źle zerknąłeś. Tamte partycje są wolne w 100%.
    Oprócz tego co radzi kolega, zobacz jeszcze narzędzie chkdsk http://www.tweaks.pl/usuwanie-bledow-na-dysku-chkdsk/
    OK. z szybkimi odpowiedziami powinienem dać sobie spokój, ale i tak ilość partycji dla mnie dyskusyjna jak dla zwykłego kompa.
    Co do użycia chkdsk-a to OK., ale wymaga troszkę większej ilości kliknięć, po sprawdzeniu błędów system może zalecić wykonanie chkdsk-a.
    Na chwile obecną kolega "€žjacQu"€ nie dał odpowiedzi, co w temacie zmajstrował.

  9. #9
    Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Dołączył
    Sep 2009
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Posty
    5.751
    Siła reputacji
    173
    Moja galeria
    Też uważam, że co za dużo to niezdrowo. I raczej tyle partycji nie ma większego sensu.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

  10. #10
    | OlyJedi Awatar jacQu
    Dołączył
    Jun 2004
    Mieszka w
    -=DolnyŚląsk=-
    Posty
    22
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria


    Próbuję chkdsk

    Co do partycji. Cóż, kiedyś mi się wydawało, że więcej = lepiej = bezpieczniej. Rzeczywistość pokazuje, że jest inaczej Mimo długiego obycia z komputerem, ciągle nie wiem jak podejść do tematu ilości/wielkości partycji. Maciej jakieś sugestie? Artykuł mądry do poczytania?

    - - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -


    Początkujący

Podobne wątki

  1. [help] problem z dyskiem sieciowym
    By Koriolan in forum HydePark
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post / autor: 30.03.13, 14:43
  2. Problem z dyskiem SATA
    By J.Graph in forum HydePark
    Odpowiedzi: 12
    Ostatni post / autor: 12.06.09, 06:53
  3. Problem z dyskiem zewnętrznym. Proszę o pomoc.
    By a_wykrota in forum HydePark
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post / autor: 17.11.08, 01:01
  4. Problem z dyskiem wymiennym
    By Gundi in forum HydePark
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 6.09.08, 00:14
  5. Problem z twardym dyskiem
    By Rafał Czarny in forum HydePark
    Odpowiedzi: 37
    Ostatni post / autor: 1.11.07, 22:00

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
 
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.