Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 52

Wątek: Panasonic GX80(?) i jaki obiektyw

Awatar alcha
    Mieszka w
    w podróży
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ołkej. Sama do innowierców należę Choć można mnie też nazwać neofitą w związku z wkroczeniem w świat mft To już nie offtopuję.

A jakby tak ten Olympus 9-18mm f4-5.6? Moim zdaniem bardzo fajny zakres do pomieszczeń i ludzi w tych pomieszczeniach. No ale to nie jest jasna stałka, to fakt, choć uniwersalności odmówić mu nie można (m3 cioci, Zamek Książ, Wersal). Jest też Voigtlander 10,5 f0.95 moim zdaniem idealny do tych zastosowań, ale nie wiem czy lubisz manuale, no i on duży jest jak na szkło mft.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez alcha Zobacz posta
    Ołkej. Sama do innowierców należę Choć można mnie też nazwać neofitą w związku z wkroczeniem w świat mft To już nie offtopuję.

A jakby tak ten Olympus 9-18mm f4-5.6? Moim zdaniem bardzo fajny zakres do pomieszczeń i ludzi w tych pomieszczeniach. No ale to nie jest jasna stałka, to fakt, choć uniwersalności odmówić mu nie można (m3 cioci, Zamek Książ, Wersal). Jest też Voigtlander 10,5 f0.95 moim zdaniem idealny do tych zastosowań, ale nie wiem czy lubisz manuale, no i on duży jest jak na szkło mft.
    Jest zoom mZD 7-14/2,8 i Lumix 7-14/4 jest Kowa 8,5/2,8, jest kilka manualnych i jedna z af 12-stek od 1,6 - 2,0 w końcu najciekawsze 10,5/0,95, w tym systemie na szeroko jest wybór.
    Węziej 14/2,5, 15/1,7, 17/1,8, 20/1,7, wymieniona wcześniej 25... Kwestia kasy, przyzwyczajeń , umiejętności i potrzeby...
    Ostatnio edytowane przez apz ; 9.12.16 o 02:51
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Fajnie, że się rozkręciliście tylko mam wrażenie, że nie czytaliście od początku.
    Generalnie mam 14-140 panasonica, więc uniwersalny dość zakres. Na wyjazdy i większość zdjęć nie wyjazdowych będzie na razie musiał wystarczyć. Może z czasem zamienię go na jaśniejszego zooma, ale to nie w najbliższej przyszłości.

Ogólnie jednak ja nie lubię używać lampy do zdjęć (miałam poprzednio Lumixa LX5 i tak mnie rozpieścił, że lampę to odpaliłam może 10 razy przez kilka lat), zresztą nie zawsze i wszędzie można. W tym 14-140 brakuje mi jasności w przypadku zdjęć w ciemniejszych sytuacjach, czyli w moim przypadku głównie w pomieszczeniach.
    Miała być pierwotnie 20 1.7, ale jest za wolny. I właściwie to mój główny zarzut do tego obiektywu.
    25 1.7 jest węższy, ale szybszy i tańszy. Jeśli do zdjęć rodzinnych się nie nada to trochę słabo. Miałam nadzieję, że się uda jakoś to wykombinować. Wiem, że on najbardziej pasuje do takich trochę szerszych portretów i takie też zamierzam wykonywać, więc i tak tego szkła nie skreślam.

Nie chcę żeby kolejny obiektyw był duży, rozmiar tej 14-140 to maks. Jeszcze ważniejsze, aby nie był ciężki.

Kolejna kwestia to kasa, nie może być to droga zabawka, skoro dopiero poszła poprzednia.
    17mm kojarzę Olympusa 1.8. Plus za jasność. Opinie ma mieszane, niektórzy lubią, inni nie. Sama po przeczytaniu kilku testów mam z nim mieszane uczucia, choć na pewno znajdzie zwolenników. Na razie raczej się na niego nie zdecyduje.

Z 17mm jest jeszcze 2.8 olympusa, tylko obawiam się, że ta jasność będzie za mała jednak. Nie wczytywałam się w opinie, bo raczej się nie zdecyduję na ten zestaw.

Aha, obiektywy manualne odpadają na dzień dzisiejszy.

W skrócie: myślę że nie znajdę opcji idealnej. Mogę albo zrezygnować z szybkości i wziąć 20 1.7 albo z szerokości i wziąć 25 1.7. W przypadku tego drugiego na pewno będę mogła go wykorzystać do portretów i filmów. Muszę sobie to przemyśleć.
    Fajny byłby tani, jasny, ostry, szerokokątny zoom, ale takie rzeczy to tylko w erze , a ery już nie ma.

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    Jest jeszcze leica 15mm. Bodajże 1.7. Widziałem gdzieś na olx w dobrej cenie..

| OlyJedi Awatar bogdi
    Mieszka w
    dolny śląsk - Kiełczów
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria
    co do 20 to jak na razie nie miałem problemów z szybkością działania, ale nie "robię" biegających piesków , jakość obrazka pozwala przymknąć lekko oko na jej inne "wady" za to fajnie się komponuje z 30 sigmy i (zamiar kupna samyang 12), w przypadku kupna 25 to trzeba było by celować później w 17/1,8 (cena ), 15/17 lub 14/2,5, zaś idąc w dal, to pozostaje 42,5, ale pomiędzy 25 a 42,5 to jest dość duża różnica i może zabraknąć środkowy ogniskowych
    wielosystemowy

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Piesków i ja nie fotografuje, ale szybkość obiektywu mi się przyda. Poza tym 20mm do filmów odpada, bo autofokus nie daje radę. Chyba celowałabym w zestaw 15 leica, 25 panasonica i 45 olympusa (jeśli będę miała ochotę robić bardziej portrety).

Ewentualnie opcja 2: 20 do wnętrz i osób które są spokojne i np. siedzą, 25 do sytuacji gdy potrzebuję szybkości albo chcę coś nagrać we wnętrzach.
    Skoro 15mm do zdjęć ludzi jest średnia, bo zniekształca to też nie do końca może to być dla mnie opcja.

Jak tak dalej pójdzie to za chwilę zamiast maks 3 planowych szkieł skończę z 6.
    Ostatnio edytowane przez amberek ; 10.12.16 o 22:41

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez amberek Zobacz posta
    Piesków i ja nie fotografuje, ale szybkość obiektywu mi się przyda. Poza tym 20mm do filmów odpada, bo autofokus nie daje radę. Chyba celowałabym w zestaw 15 leica, 25 panasonica i 45 olympusa (jeśli będę miała ochotę robić bardziej portrety).
    Do tej 20mm jakoś nie mogę się przekonać, choć wiem, że optycznie to super szkło.

Jak tak dalej pójdzie to za chwilę zamiast maks 3 planowych szkieł skończę z 6.
    Wygląda na to ,że sześć będzie za mało przydało by się zapewne coś jasnego między 75 a 100mm
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Wygląda na to ,że sześć będzie za mało przydało by się zapewne coś jasnego między 75 a 100mm
    Hmm,myślisz?. No nie wiem, nie wiem.

Tak serio wątek uważam za zakończony na dzień dzisiejszy. Możemy tak w nieskończoność dyskutować, ale jaki to ma sens.
    Coś Mikołaj przyniesie, a z czasem będę widzieć czego mi brakuje i dorzucać.

Dziękuję za wszystkie rady.
    Pozdrawiam

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez amberek Zobacz posta
    ...

Tak serio wątek uważam za zakończony na dzień dzisiejszy. Możemy tak w nieskończoność dyskutować, ale jaki to ma sens.
    ...
    Dyskutuje się nie tylko dla sensu, ale też dla przyjemności i nie tylko Ty czytasz ten wątek, porady dla Ciebie bez sensu mogą okazać się przydatne dla kogoś, kto trafi tu przypadkiem
    Jeszcze jedna dobra rada: Kup sobie coś jasnego i szerokiego do filmowania i wnętrz jako całości (15-17). Do fotografowania rodziny w domu kup sobie tanią lampke błyskową + wyzwalacz (350zł) i korzystaj z zooma. Żadna stałka tego nie zastąpi. Nawet najnowsza 50/1,2 , a jaka różznica w cenie na korzyść lampki
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Dyskutuje się nie tylko dla sensu, ale też dla przyjemności i nie tylko Ty czytasz ten wątek, porady dla Ciebie bez sensu mogą okazać się przydatne dla kogoś, kto trafi tu przypadkiem
    Jeszcze jedna dobra rada: Kup sobie coś jasnego i szerokiego do filmowania i wnętrz jako całości (15-17). Do fotografowania rodziny w domu kup sobie tanią lampke błyskową + wyzwalacz (350zł) i korzystaj z zooma. Żadna stałka tego nie zastąpi. Nawet najnowsza 50/1,2 , a jaka różznica w cenie na korzyść lampki
    Przyjemność dyskusji rozumiem tylko ciężko wtedy się zdecydować na coś, jak co chwilę dochodzą nowe opcje do rozważenia.
    Dzięki za radę.