Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 52

Wątek: Panasonic GX80(?) i jaki obiektyw

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria
    Wg mnie jak masz 14-140 to na początek lepiej 25/1.7 niż 15/1.7.

Dużo fajniej wg mnie pracuje się na ogniskowej zbliżonej do 45-60mm. Generalnie takimi ogniskowymi pracowała przez długie lata czołówka reportażystów.

Ja mam w tej chwili jako podstawowy obiektyw (serio) Sigmę 30/1.4 i, pomimo rozmiaru, jestem zachwycony.
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

| OlyJedi Awatar POLM
    Mieszka w
    Okolice Wrocławia
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez strOOs Zobacz posta

Ja mam w tej chwili jako podstawowy obiektyw (serio) Sigmę 30/1.4 i, pomimo rozmiaru, jestem zachwycony.
    Tę nową 30/1.4 ? http://www.optyczne.pl/394.1-Test_ob...st%C4%99p.html
    Właśnie się do niej przymierzam Jakie subiektywne wady / zalety ? Kusi mnie to szkło
    OM-D E-M5 (Black) + parę stałek

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez strOOs Zobacz posta
    ...

Dużo fajniej wg mnie pracuje się na ogniskowej zbliżonej do 45-60mm. Generalnie takimi ogniskowymi pracowała przez długie lata czołówka reportażystów.

...
    W pomieszczeniach? Ok, ale raczej w tych większych Szanowna autorko, "pomieszczenie", to termin wysoce nieprecyzyjny. Masz na myśli mieszkanie, czy salę gimnastyczną? "Dziecko", to też termin nieprecyzyjny. Może mieć od 60 do 160 cm wzrostu. W zasadzie, mogą Ci się przydać ogniskowe od 14 do 45mm. Jak nie napiszesz konkretnie o jakie zdjęcia Ci chodzi, to nic konkretniejszego się nie doradzi. Do niezbyt konkretnych zdjęć masz już zooma
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ogniskowe ogólne jak sam zauważyłeś już mam.
    Jeśli chodzi o pomieszczenie to zależy w sumie, na pewno dom/mieszkanie. Po prostu takie zdjęcia rodzinne.
    Na pewno również będę chciała robić zdjęcia na wyjazdach w różnych pomieszczeniach i tutaj pomieszczenia będą większe raczej (np. muzea, pałace itd). Większość moich zdjęć(ok. 80%) jest robiona na zewnątrz, wewnątrz robię głównie w powyższych sytuacjach.
    Zdaję sobie sprawę, że jedna stałka nie załatwi mi wszystkich sytuacji. Po prostu jest to nierealne.
    Na początek ta 25 1.7 wydaje mi się sensowna. Z czasem będę widzieć czego mi brakuje i ewentualnie modyfikować obiektywy.

Ps. przekleństwo tego systemu,ciągle chce się więcej i więcej tych szkiełek.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Na wyjazdy to jest 12-100, 14-140, 12-60. Szkoda czasu na żonglowanie szklarnią.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Awatar alcha
    Mieszka w
    w podróży
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    To zależy jakie masz to mieszkanie i zależy jakie te zdjęcia chcesz, czy same głowy, czy całe sylwetki, czy ciasno, czy z widoczną przestrzenią wokół... 25mm może być ciasno nawet do pałacu. Zamek Królewski na przykład ma dość małe te komnaty, a taki Wersal... Ja na Twoim miejscu bym poszła w coś bardzo szerokiego typu ekwiwalent 16-21mm (czyli 8-10mm na mft). Sama robię fotki domowo-muzealne głównie szkłem 15-24mm - na pełnej klatce, więc te granice i Tobie polecam. I do domu i do muzeum i do pałacu i do widoczków - doskonałe ogniskowe moim zdaniem. Jeśli chcesz stałkę, to spraw sobie jakiś ekwiwalent 20, czy 21mm. Ja system mft znam bardzo słabo, bo pierwszy aparat przybędzie do mnie dopiero za tydzień, więc w kwestii konkretnego obiektywu nie pomogę, ale jeśli chodzi o zakresy ogniskowych to moim zdaniem do wnętrz lepiej na szeroko niż na "pięćdziesiatkę".

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Fotografowanie wnętrz i ludzi we wnętrzach, to dwie różne sprawy. Do ludzi (czyli kilku osób np. przy stole, na kanapie) we wnętrzach brałbym 17mm (ekw. 35), do jednego ludzia 25mm, do samych wnętrz coś szerszego. Poniżej 17mm rośnie ryzyko zniekształceń i niezadowolenia fotografowanych ludzi, wnętrza są mniej marudne Cudów nie ma, uniwersalnej stałki jeszcze nie wymyślono.
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.

Awatar alcha
    Mieszka w
    w podróży
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Jak się człowieka, czy grupę ludków z 24mm, czyli z dwunastoma na mft odpowiednio zajdzie to nie jest źle, no ale to pomieszczenie musi umożliwiać to odpowiednie zajście, wracamy do rozmiaru pomieszczeń

Tak w ogóle to tu na forum pisać ekwiwalentami, czy rzeczywistymi ogniskowymi?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez alcha Zobacz posta
    ...

Tak w ogóle to tu na forum pisać ekwiwalentami, czy rzeczywistymi ogniskowymi?
    Olympus, to nie tylko 4/3 W sumie rzecz gustu

Poza tym, jest tu sporo innowierców...
    Ostatnio edytowane przez fret ; 9.12.16 o 00:49

| OlyJedi Awatar bogdi
    Mieszka w
    dolny śląsk - Kiełczów
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria
    lepiej ogniskowymi z optyki, dlatego choć by, że to bardziej zrozumiałe, dla przykładu te same sigmy są produkowane do aps-c i do m4/3, niech każdy sobie już sam przelicza kąt widzenia, rozmawiając dokładnie o tym samym szkle, a co do ludzi w pomieszczeniach to mam 20 i często jest za wąska jak i 60 która bywa za szeroka
    ps: 20 bardzo lubię
    wielosystemowy