Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 52

Wątek: Panasonic GX80(?) i jaki obiektyw

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
    Zdecydowałam się na połączenie gx80 z 14-140.
    Niestety nie będzie tak malutki jak chciałam, ale mam nadzieję, że sprawdzi mi się na spacerach i wyjazdach.
    Z czasem dorzucę stałki.

Pozdrawiam

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez amberek Zobacz posta
    Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
    Zdecydowałam się na połączenie gx80 z 14-140.
    Gratulujemy zakupu @amberek i czekamy na fajne zdjęcia w galerii. Hej.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cześć,
    ostatnio mi pomogliście, mam nadzieję, że teraz również będę mogła skorzystać z Waszej wiedzy.
    Jak pisałam wyżej nabyłam niedawno gx80 z 14-140. Uczę się jeszcze obsługi, żeby jak najwięcej z niego wycisnąć, ale już teraz jestem bardzo zadowolona.

Z racji tego, że święta się zbliżają mam możliwość dostać od Mikołaja stałkę do mojego zestawu.
    Większość z Was polecała Panasonic 20mm 1.7 i początkowo się na nią nastawiałam. Jednak poszukałam, poczytałam i internet mówi, że ma dwa minusy: jest wolna oraz głośna. Zdarza mi się robić zdjęcia dzieci w pomieszczeniach i nagrywać filmiki, więc to wydaje się przekreślać ten obiektyw, mimo jego popularności (także na tym forum).

W związku z powyższym zastanawiam się również nad obiektywami:
    Olympus 25mm 1.8 - Plusy: rozmiar, szybkość, podobno nadaje się do filmowania również? Tylko obawiam się jak on się dogaduje z GX80 i trochę też boję się awaryjności Olympusa. Teoretycznie powinno działać ładnie, a jak w praktyce? Minusem jest cena, choć teraz jest cashback więc łagodzi to trochę ból.
    Wiem, że lepiej łączyć body i obiektyw tej samej firmy, żeby oprogramowanie naprawiało wady, tylko w przypadku powolności Panasonica trochę nie widzę lepszych opcji.

Panasonic 25mm 1.7 - Plusy: Cena, waga, podobno względnie szybki. Minusy: rozmiar, problemy z łapaniem ostrości (możecie to potwierdzić albo zaprzeczyć?). Nie wiem jak on się sprawdza w przypadku filmowania?

Jakie jest Wasze zdanie w tym temacie? Czy warto dopłacić do Olympusa podwójną cenę panasonica? Nie chcę naciągać Mikołaja na więcej niż jest to sensowne, a z drugiej strony wiadomo, że zazwyczaj coś za tą ceną idzie.

| OlyJedi Awatar POLM
    Mieszka w
    Okolice Wrocławia
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria
    Cześć,
    Olympus 25mm 1.8 - Plusy: rozmiar, szybkość, podobno nadaje się do filmowania również? Tylko obawiam się jak on się dogaduje z GX80 i trochę też boję się awaryjności Olympusa.
    .
    Jaka awaryjność ? Nie słyszałem nic o szczególnie większej awaryjności Olympusa. Wszystkie obiektywy będą się dobrze dogadywały z korpusem - mam zarówno Olkowe jak i Panasonica i nie widzę różnicy w współpracy z tym samym "body".
    Ja myślę że z obu wybrać tańszy Niby Olympus lepszy optycznie ale o ponad 1000 zł droższy! Cena 25 Panasonica to jak patrzę 779zł ! Bardzo tanio w porównaniu do ok 1500 -1700 zł za Olympusa
    Jak dopłacać to do Panasonic Leica 25/1,4.
    Sam zastanawiam się też nad nową Sigmą 30/1,4 (1500zł) - świetne oceny na Optycznych - ale duża - jeśli nie miałbym na PL 25/1,4 to brałbym albo taniego Panasonica 25/1,7 lub Sigmę 30/1,4 (w cenie Olympusa jednak jaśniejsza).
    OM-D E-M5 (Black) + parę stałek

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Z racji tego, że święta się zbliżają mam możliwość dostać od Mikołaja stałkę do mojego zestawu.
    Większość z Was polecała Panasonic 20mm 1.7 i początkowo się na nią nastawiałam. Jednak poszukałam, poczytałam i internet mówi, że ma dwa minusy: jest wolna oraz głośna. Zdarza mi się robić zdjęcia dzieci w pomieszczeniach i nagrywać filmiki, więc to wydaje się przekreślać ten obiektyw, mimo jego popularności (także na tym forum).
    Cześć. Tak - 20mm 1,7 jest woolny i odpada pod fotki dzieciaków. Polecam:
    1 Panasonic Lumix G 25 mm f/1.7 - wg testu (link) nie wypada najgorzej, a i cenowo wygląda fajnie (wg ceneo <800zł).
    2 Ew. jeszcze jest z tańszych Sigma 19mm 2,8 - wg ceneo <700zł. Będziesz miała szerszy kąt.
    3 Panasonica 25mm 1.4 bym odpuścił - jest wolniejszy, a i trzeba wiedzieć po co się kupuje światło 1,4, bo inaczej strata kasy.
    4 ew. polecę swoje ulubione i najczęściej używane szkło tj. Olka 17mm 1,8 - do dostania używane za jakieś 1300zł.
    Sprzedam: Om-d em-5 2, 12-40mm 2,8, 25mm/1,7, Sigma 105mm f/2,8 makro, 42,5mm f/1,8

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Z tego co widzę Sigmy są duże, więc je raczej zostawię w spokoju.
    A jak z filmami w Panasonicu 25mm 1.7? W teorii to dobre szkło, przeczytałam kilka testów i zbiera dobre recenzje. Z drugiej strony niektórzy narzekają, że z focusem jest w nim różnie, zwłaszcza jak ostrzymy dalszy obiekt. Mieliście w ogóle doczynienia z tym obiektywem?

Różnica cenowa z Olympusem 25mm 1.8 jest zdecydowanie znaczna.

Natomiast jeśli chodzi o Olympus 17mm 1.8 to z używkami mam ten problem, że nie potrafię ich jeszcze zweryfikować, musiałabym kupować takie z gwarancją. Czy poza szerokim kątem jest jakaś różnica w jakości zdjęć między 17 a 25 olympusa?
    Rzeczywiście to szkiełko wygląda fajnie, tylko metka ciut smutna.

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    388
    Moja galeria
    Mam od kilku miesięcy tego Panasonica 25 f1.7, używam z Olympusem EM-5 i przy zdjęciach nie widzę powodów do narzekania na jego AF (fakt, że prawie wszystkie w niewielkiej odległości w mieszkaniu - o tej porze roku rzadko robię zdjęcia na dworze). O filmach się nie wypowiem, gdyż filmów z tym obiektywem nie robiłem.

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Dodam jeszcze, ze za szybkosć i celność ostzrenia odpowiada nie tylko obiektyw, ale i korpus do którego jest podłączony - ale nie sądzę, by korpus Panasonica znacznie nowszy od mojego EM-5 był pod tym względem gorszy.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzięki za podpowiedź. Czyli generalnie szkło zdecydowanie warte uwagi.

Wpadło mi jeszcze w oko szkło Panasonic Leica 15mm 1.7. Ma dobre opinie, kosztuje tyle mniej więcej co 25 mm 1.4 czyli niemało (pewnie musiałabym też szukać używki). Tylko czy nie jest ono za szerokie, aby traktować je jako uniwersalną stałkę do sytuacji z małą ilością światła?
    Z drugiej strony zastanawiam się czy w ogóle jest sens, aby osoba początkująca inwestowała w takie szkło?

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Inwestycja to nie jest. Hobby
    Czy 15mm to nie za szeroko?

Sam sobie odpowiedź. Zobaczy na jakich ogniskowych masz zrobione zdjęcia.

Weź kita. Ustaw 15mm. I zrób zdjęcia.

MZ do wnętrz to lepsza ogniskowa niż 25mm
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Masz rację, 15mm byłaby bardzo sympatyczna, sprawdziłam sugerowanym prze Ciebie sposobem.
    Jednak ze względu na to, że używka obecnie znikła mi z pola widzenia, a nówki są drogie to chyba i tak zacznę od tej 25mm 1.7.

Jeśli będzie brakowało mi szerokości to najwyżej za jakiś czas dozbieram kaskę i wymienię ją na 15mm.
    Lub pokombinuję z jakimś innym obiektywem. Z czasem powinnam mieć lepsze rozeznanie w tym jakich ogniskowych używać i w co inwestować.