Strona 15 z 20 PierwszyPierwszy ... 51314151617 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 199

Wątek: Namibia

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Wiesz, w Namibii akurat 95% podróży to były bezdroża, gdzie auto mijało się raz na 30 min. jedynie właśnie Rundu było takim większym miastem (potem mieliśmy jeszcze drobną stłuczkę, ale do dzisiaj uważamy, że gostek celowo wjechał nam w hak), także jedynym problemem było włączanie kierunkowskazów, bo się to myliło. Stolicę praktycznie całą ominęliśmy obwodnicą, a nasza wypożyczalnia była już na przedmieściach. Ja wcześniej miałem szkołę życia w Indonezji, co prawda tam jeździłem skuterkiem, ale ruch uliczny jest kilka razy większy niż w Polsce. Przeżyłem, więc kierowanie autem nie było problemem. Przestawienie zajęło mi ok. jednego dnia. Teraz mogę prowadzić właściwie wszędzie auto w ruchu lewostronnym na trasie. Pewnie w mieście miałbym jeszcze problemy, ale po prostu jeździsz wtedy wolniej i ostrożniej.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Pośrodku parku Etosha jest wielkie, wyschnięte jezioro, które jedynie w porze mokrej wypełnia się wodą.

Takie pocieszne zwierzątko, które chyba już pokazywałem, ale nie zaszkodzi jeszcze raz

Słoniki, dużo słoników

No i wszystko jasne, po co takie ubarwienie

Słonie na horyzoncie

A tu żyrafy

| OlyJedi Awatar piasbog
    Mieszka w
    Łomża
    Siła reputacji
    190
    Moja galeria
    Świetny fotoreportaż. Poczułem się "prawie" jak bym sam buszował po Namibii - no tak "prawie" robi dużą różnicę. Zazdroszczę.
    XZ-1, OM-1, 12-40, 100-400

Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Mam pytanie, czy moje zdjęcia są wyblakłe? Ile oglądam zdjęć z Namibii to wszyscy podkręcają kolory ile się da, u mnie natomiast starałem się zostawić je takie, jakie były. Nie wiem, co sądzicie?

| OlyJedi Awatar osiem1984
    Mieszka w
    Warszawa (aktualnie Młochów pod Warszawa)
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria
    Bardzo fajne żyrafy. Muszę Ci powiedzieć, że tymi zdjęciami mocno zachęciłeś mnie do odbycia takiej przygody. Nawet wczoraj wstępnie rozmawiałem już o tym ze swoim tatą. Pojechać i zobaczyć te zwierzęta "na dziko" to coś więcej niż odwiedzić np obóz słoni w Tajlandii do której za 4 tygodnie się wybieram. Wyjazd całkowicie samemu zorganizowany?
    Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5

Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Samemu, nie ma w tym żadnej filozofii Jedynie trzeba wycieczkę do Berlina po wizy sobie zrobić (ew. przesłać kurierem), również trzeba dużo wcześniej rezerwować noclegi w parkach i samochód, bo w sezonie z tym jest problem.

| OlyJedi Awatar Lilen
    Mieszka w
    Podbeskidzie
    Siła reputacji
    225
    Moja galeria
    Kojenia ciekawa wrzutka. Mam nadzieję, że masz jeszcze dużo do pokazania bo szkoda, żeby wątek się szybko skończył.

Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    Mam pytanie, czy moje zdjęcia są wyblakłe? Ile oglądam zdjęć z Namibii to wszyscy podkręcają kolory ile się da, u mnie natomiast starałem się zostawić je takie, jakie były. Nie wiem, co sądzicie?
    Wg mnie nie są ale dużo zależy od monitora. W pracy mam dwa, tzn. laptop z podpiętym monitorem zewnętrznym. Na laptopie mam kolory zimniejsze i mniej nasycone natomiast na podpiętym monitorze Twoje zdjęcia są bardziej kolorowe i w cieplejszej tonacji.
    Więcej moich zdjęć na tomekszpila.com lub spotkajmy się na Instagramie

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lisiajamka1
    Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    416
    Moja galeria
    Świetna fotorelacja, mnie kolory na zdjęciach pasują jak najbardziej

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    391
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    To Ty wiesz, jakie kolory tam w rzeczywistości były i jeśli na prawidłowo wyregulowanym w miarę dobrym monitorze ustawiłeś kolorystykę zdjęć taką jaką pamiętasz z wyprawy, to możemy tylko wierzyć, że faktycznie takie były. Ja w Namibii nigdy nie bylem, ale nie mam wrażenia sztuczności kolorów na Twoich zdjęciach. Na pewno jest mniej zielono niż na zdjęciach z RPA czy Kenii, ale prawdopodobnie to kwestia bardziej suchego klimatu, być może też pory roku.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Mieszka w
    Gorzów nad Przemszą
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Ptaszek z żółtymi oczami świetny!

Odnośnie kolorów to rzeczywiście trochę mało. Ale widać po zwierzętach, że są naturalne a brak koloru robi wyschnięte trawsko i wyblakłe niebo. Tu, gdzie są dwie żyrafy jest zielony krzaczek. Jakby zmniejszyć zdjęcie, tak żeby "długonogie" były całe w kadrze to tej zieleni będzie objętościowo więcej. Po prawej i lewej stronie od żyraf właściwie nic się nie dzieje, można obciąć. Zdjęcie pionowe (chyba tak się to określa ) dla żyraf jest zalecane

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów