Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Wątek: Kilka fotek z wyjazdów

Awatar Krogulec
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Zgodnie z sugestiami uzupełniam opisy wcześniejszej partii

1. Gigantyczne myszki Mikki i Minnie witające odwiedzających Disney Store w Nowym Jorku

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1130156.jpg
Wyświetleń:	88
Rozmiar:	276,7 KB
ID:	183513

2. Korek na Manhattanie, żółte taksówki i kolorowy sklep M&M's w tle

Nazwa:	P1130161.jpg
Wyświetleń:	84
Rozmiar:	442,3 KB
ID:	183514

3. Ikoniczny widok na Brooklyn Bridge i Manhattan

Nazwa:	P1130237.jpg
Wyświetleń:	84
Rozmiar:	347,6 KB
ID:	183515

4. Kładka dla pieszych na Brooklyn Bridge, w tle spacerująca para

Nazwa:	P1130261.jpg
Wyświetleń:	80
Rozmiar:	316,9 KB
ID:	183516

5. Widok na Manhattan z Brooklyn Bridge

Nazwa:	P1130269.jpg
Wyświetleń:	77
Rozmiar:	359,5 KB
ID:	183517

6. Tabliczka przed wjazdem do jakiegoś prywatnego garażu, odstraszająca przed parkowaniem w pobliżu "zakręconej" uliczki Lombard Street w San Francisco (obleganej przez turystów)

Nazwa:	P9070322.jpg
Wyświetleń:	78
Rozmiar:	294,5 KB
ID:	183518

7. Pięknie śpiewająca niewiasta podczas konferencji IDF w San Francisco

Nazwa:	P9101143.jpg
Wyświetleń:	81
Rozmiar:	429,1 KB
ID:	183519

8. Fotka zrobiona na zachodnim wybrzeżu USA, gdzieś pomiędzy San Francisco, a Santa Barbara. Chmury ułożyły się w taki sposób jakby był to koniec świata.../apz/

Nazwa:	P9120155.jpg
Wyświetleń:	86
Rozmiar:	340,2 KB
ID:	183520
    Ostatnio edytowane przez apz ; 19.10.16 o 23:40 Powód: poprawa strony świata.
    OM-D E-M5, 17/1.8, 45/1.8, ED 12-50

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Krogulec Zobacz posta
    Zgodnie z sugestiami uzupełniam opisy wcześniejszej partii
    [...]
    8. Fotka zrobiona na wschodnim wybrzeżu USA, gdzieś pomiędzy San Francisco, a Santa Barbara. Chmury ułożyły się w taki sposób jakby był to koniec świata...
    Fajnie, ze wstawiłeś opisy, ale... pomiędzy San Francisco a Santa Barbara to chyba zachodnie wybrzeże...
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Awatar Krogulec
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta
    pomiędzy San Francisco a Santa Barbara to chyba zachodnie wybrzeże...
    Oczywiście masz rację - czeski błąd

| OlyJedi Awatar piotrekmor
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria
    Zdjęcia nocne, szczególnie Nowego Jorku to coś, czego brakowało mi po powrocie ze Stanów. Fajnie, że można je pooglądać u Ciebie. Za namową poprzedników, chętnie poznałbym więcej szczegółów Twojej podróży. Np, czy odwiedzałeś oba wybrzeża za jednym razem, czy był to dzielony wyjazd? Albo jakie są Twoje przemyślenia i opinie na temat tamtego rejonu świata? Zawsze fajniej ogląda się zdjęcia, które mają w sobie jakąś historie.

Awatar Krogulec
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    To były dwa wyjazdy - jeden do Nowego Jorku i Nowego Orleanu, drugi do San Francisco, Santa Barbara i Los Angeles. Oba pełne ekscytujących obserwacji, bo to jednak inny świat, inni ludzie, inna mentalność i podejście do życia

Jeżeli chodzi o zdjęcia z pierwszej partii:

1. Pierwsze zdjęcie z pierwszego posta zrobiłem ponieważ to sympatyczne skrzyżowanko oddaje ducha San Francisco jaki panuje poza miejscami obleganymi przez turystów. Tu normalni ludzie żyją sobie spokojnie w swoich śmiesznych domach, samochody mają skręcone koła, aby nie zjechały, życie toczy się niespiesznie, słoneczko praży z góry, wszystko jest takie pozytywne i kolorowe. Uderzyła mnie żółć pasów i czerwone znaki stop z każdej strony skrzyżowania - stąd to ujęcie.

2. Zdjęcie zakrętu na drodze nr 1 było dla mnie o tyle wyjątkowe, że zakręty w Stanach to rzadkość. Dominują proste trasy, a wijąca się tuż przy zachodnim wybrzeżu droga nr 1 jest prawdziwym rodzynkiem. Niezbyt duży ruch, zachodzące słońce, piękne widoki i poczucie wolności. Można jechać w siną dal dla samej przyjemności prowadzenia samochodu - to właśnie chciałem oddać na tym zdjęciu.

3. Kilka razy w życiu byłem totalnie oszołomiony widokami i to był jeden z tych momentów. Stojąc na szczycie stoczni Hollmenkollen z chmurami dookoła można się poczuć jak na bezludnej wyspie na środku oceanu. Niesamowite wrażenie.

4. Zobaczenie mostu Golden Gate było moim marzeniem odkąd przeczytałem książkę Alistaira MacLeana "Złote Wrota". Zdjęcie samo w sobie nie jest może wyjątkowe, ale chyba poprawne technicznie i kompozycyjnie, z pięknym niebem podbitym filtrem polaryzacyjnym. Wybrałem je bo jestem z tym ujęciem bardzo emocjonalnie związany.

c.d.n.

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria
    Fajne te foteczki, jak patrzę na "Złote Wrota" to mam wrażenie, że zaraz coś się stanie(godzilla, kosmici, czy inny czort) i się zacznie walić.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Krogulec Zobacz posta
    4. Zobaczenie mostu Golden Gate było moim marzeniem odkąd przeczytałem książkę Alistaira MacLeana "Złote Wrota". Zdjęcie samo w sobie nie jest może wyjątkowe, ale chyba poprawne technicznie i kompozycyjnie, z pięknym niebem podbitym filtrem polaryzacyjnym. Wybrałem je bo jestem z tym ujęciem bardzo emocjonalnie związany.

c.d.n.
    Jednaz niewielu pozycji których nie czytałem. Dzięki za przypomnienie
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar ronin75
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    192
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Jednaz niewielu pozycji których nie czytałem.
    To niewiele straciłeś. Nie wiem czy pisane przez niego samego czy na podstawie jego scenariusza, ale słabe te "Złote Wrota" jak na AML.
    Mężczyzna bez kobiety jest jak samuraj bez pana.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ronin75 Zobacz posta
    To niewiele straciłeś. Nie wiem czy pisane przez niego samego czy na podstawie jego scenariusza, ale słabe te "Złote Wrota" jak na AML.
    Acha, to sobie odpuszczę. I tak wolę SF
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Awatar Krogulec
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ronin75 Zobacz posta
    Rzecz gustu - wg mnie jedna z lepszych jego książek. Do świetnej "Stacji Arktycznej Zebra" sporo jej oczywiście brakuje, ale miał sporo gorszych dokonań na koncie.

Wracając do fotek z pierwszej tury:

5. Santa Barbara to cudowne, słoneczne miasteczko. Wpisując to hasło w Google większość fotek będzie prezentowało plażę, palmy i hotelową zabudowę widzianą z Oceanu. Tymczasem w praktyce życie w tym mieście (bo to całkiem spore miasto) toczy się wzdłuż ulicy State Street (taka a'la Piotrkowska z Łodzi albo Świdnicka z Wrocławia) przy której ulokowane są modne butiki, świetne knajpy i oblegane kluby, a przede wszystkim toczy się po niej cała masa wypasionych samochodów, którymi przemieszczają się rozleniwieni słońcem krezusi. I to właśnie chciałem pokazać na tym zdjęciu.

6. Beverly Hills kojarzy się z drogimi rezydencjami w których mieszka śmietanka Los Angeles. Oglądając filmy, seriale czy zdjęcia wydawało by się, że jest to miejsce nie tylko ociekających dolarami domostw, ale i nieustających imprez na które przyjeżdżają dziesiątki drogich samochodów. Być może tak jest, jednak w ciągu dnia to bardzo spokojne, wręcz wymarłe miejsce - mieszkańcy są w pracy albo siedzą zamknięci w swoich domach oddzieleni od ulic długimi trawnikami lub wręcz wysokimi żywopłotami. Nawet służby porządkowe, dostawcy, listonosze nie burzą tego wrażenia bo dla nich są mniejsze uliczki biegnące na tyłach domów. Na zasadniczych ulicach nieśpieszne przemykają pojedyncze samochody i gdyby nie one można by pomyśleć, że to miejsce całkiem wymarło... Na zdjęciu poza tym chciałem podkreślić karykaturalną wręcz szerokość ulicy jak na taki ruch - w europejskim zagęszczeniu taka rozpusta byłaby nie do pomyślenia

7. Rodeo Drive to najbardziej modne z modnych miejsc na zachodnim wybrzeżu USA. Chyba każda kobieta, która oglądała kiedyś "Pretty Woman" chciała by tam zajrzeć. Luksusowe butiki, luksusowe parkingi, luksusowe samochody i obrzydliwie bogaci klienci. A także turyści, z których tylko garstka przyjechała na zakupy. Większość chce tylko popatrzeć i tę grupę można wyłuskać bez trudu. Niestety do Rodeo Drive dotarłem późnym popołudniem, kiedy ulica była pogrążona w dużej mierze w głębokim cieniu, więc bez statywu i bawienia się w HDR nie dało się zrobić sensownej fotki większego fragmentu ulicy wraz z butikami i zaparkowanymi pod nimi samochodami. Jedynie to skrzyżowanie z Dayton Way, wytwornym sklepem jubilerskim Van Cleef & Arpels, wychodzącą z zakupów parą i przemykającym Mercedesem może choć trochę oddać ducha tego miejsca.

Tyle na dziś
    Ostatnio edytowane przez Krogulec ; 22.10.16 o 00:33