Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
"Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"
Oj tam, zależy dla kogo ma sens i jakie kto ma potrzeby. LR4 kupiłem 4 lata temu za 460 zł. to jest obecnie niecały roczny abonament. PS nie jest mi do zdjęć niezbędny. Zawsze można kupić Pentaxa, który ma uniwersalny format zapisu RAW-a czyli .DNG i programu nie trzeba zmieniać, ewentualnie samemu konwertować RAW-y do .DNG
Ostatnio edytowane przez And.N ; 6.12.16 o 23:07
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
sam uzywam LR5 i po prostu wpierw konwertuje wszystko na DNG a potem obrabiam...
Panasonic LC1 > Panasonic GF1 > Panasonic GF3 > Panasonic GX1 > Panasonic GH1 > Panasonic GX80 > Panasonic G80 > Sony A7
Do abonamentu za aplikacje po prostu trzeba się przyzwyczaić.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
MZ to nie jest zły pomysł. Ale ja lubię ciągłe usprawnienia i zmiany.
Kwestia jak cena jest ustalona.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Z m43 miałem GH-1 (GH1 mam nadal jako drugie body. Działa bezproblemowo od lipca 2009.), EM10, G6 (bardzo krótko, uważam że taki sobie był...) i GX7. Potem przez około roku Sonego A7 mkIIi ... znów wróciłem do m43 i Panasonica G80.
Świetny aparat. Szybszy od A7 mkII no i stać mnie na optykę do niegoPoza tym nawet FHD robi lepsze filmy, nie mówiąc o 4k.
Szkoda tylko, że w m43 nie ma większych matryc.
Co do fajności kita 12-60 rzeczywiście jest nieźle. Ale i tak najczęściej mam założone 15/1.7 i jako krótkie tele 35-100/2.8 w drugiej kieszeni mojej małej torby foto.
Po raz pierwszy widziałem LUMIX DMC-G80 w EURO za 4399 (z 12-60). Saturny i FOTOJOKER chyba jeszcze nie mają.
No cena na wejście chyba niezła. Na pewno nie tak wywalona w kosmos jak z nowymi olkami.
Solidnie zbudowany. Coś mi się bardziej podoba niż "marki II" od olka.
Jak na wiosnę pomyślę o nowym body to może być ciekawie......
Ostatnio edytowane przez Makromaniak ; 23.12.16 o 12:58