ja "duże"9-18 zamieniłem na samyanga 7,5 - zadowolenie przeogromne![]()
ja "duże"9-18 zamieniłem na samyanga 7,5 - zadowolenie przeogromne![]()
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły
7-14 jeżeli ma się niezłe konto. Ja zdecydowałem się na parę: tani Samyang 7,5 mm rybie oko (jakość obrazowania bdb) uzupełniony ostatnio tanim M.Z.D 9-18mm (jakość obrazowania db na poziomie starej dobrej panlejki 14-45 mm). Samyangiem trzeba tylko trochę wprawy i można robić stosunkowo proste szerokie plany. Porównałem to na zdjęciach nr 10 i 11 tutaj: http://www.m43.eu/porady/rybie-oko-w...-do-portfolio/. Można też później prostować, ale jednak polubiłem obrazki jakie ten obiektyw daje. Byle tylko nie nadużywać. Niestety w Rzymie miałem tylko Samyanga i panlejkę 14-45 mm. Uważam, że rybie oko (z braku innego ultraszerokiego kąta) dało całkiem przyjemne obrazki http://naturephotocloseup.eu/main.php?g2_itemId=7783
Ostatnio edytowane przez Aleksandr ; 23.11.16 o 11:00
Oj tak, 7,5 mm miałem kilka lat, póki nie uzbierałem na 7-14. I żałuję, że fisha sprzedałem (na 100% jeszcze do mnie wróci). Prostowanie jest banalne, o ile ma się odpowiednie pluginy do PS-a i pamięta się jak uchwycić horyzont na zdjęciu.
U mnie pierwotnie 7,5 mm uzupełniać miała 12-stka. A dalszym skokiem być 45-tka. No i akurat najdroższe z zestawu 12 mm nie przyjęło się.
E-M5 | E-M5 Mark II | EM-1 Mark II
7-14 F2.8 | 25 F1.2 | 45 F1.2 | 45 F1.8 | 60 F2.8
ja nic nie prostuję, kwestia "umiejętnego" używania - taki urok tego szkła![]()
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły
Raczej pogodzenia się z jego charakterystykąGdy jednak przychodzi do architektury, dobra prostownica potrafi tak odkręcić Samyanga:
[QUOTE=LuiN;1300986]Prostowanie jest banalne, o ile ma się odpowiednie pluginy do PS-a i pamięta się jak uchwycić horyzont na zdjęciu./QUOTE]
Mam i nie używam, bo po to kupiłem rybie oko, żeby krzywiło.![]()
Przeciż mogłem wyprostować te rzymskie budowle. Ale dlaczego miałbym robić zdjęcia Rzymu podobne do milionów już istniejących w Internecie.
Jasna sprawa - wszystko zależy od zamysłu autora zdjęcia
Sam też nie wszystko prostowałem, bo zwyczajnie zdjęcia wyglądałoby gorzej. No a teraz do tych krzywizn to wręcz tęskno mi już trochę z rektalinearnym zuiko w torbie.
Chociaż tak swoją drogą, prostowane 7,5 mm daje efekty inne niż miliony zdjęć Rzymu w Internecie.
LuiN,
Zamość też fotografowałem, a nawet filmowałem (ze schodów ratusza) rybim okiem.![]()
I bardzo dobrzeTrzeba promować mój region. Adres moich i kumpla produkcji masz w znaku wodnym zdjęcia. Zdjęcia i filmy robimy tam nawet telefonami stacjonarnymi
A wracając jeszcze do 7,5 mm; moim ulubionym nieprostowanym zdjęciem z niego jest chyba to:
Do tej podstawowej specyfikacji należałoby dodać informację o tym, że korpus G80 jest uszczelniony.
Z innych rzeczy, które zmieniono/ulepszono w stosunku do poprzedniego modelu G7 można by wymienić:
- sensor pozbawiony filtra antyaliasingowego. G80 będzie zatem w stanie generować obrazy o wyższej rozdzielczości.
- elektromagnetyczny mechanizm migawki zamiast mechanizmu sprężynowego. Zredukowano przez to znacznie drgania i głośność migawki.
- wzrosło powiększenie wizjera. W G80 wynosi ono 1.48x (ekwiwalent dla pełnej klatki 0.74x), podczas gdy w G7 mamy 1.4x (ekwiwalent dla pełnej klatki 0.7x).
- wyraźnie zwiększono pojemność bufora. W serii do 200 JPEG-ów i 40 RAW-ów (w G7 było to odpowiednio 100 JPEG-ów i 13 RAW-ów).
- w trybie oszczędzania energii podobno będzie można wykonać do 800 zdjęć na jednym ładowaniu baterii.
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg