Myna to, że doszukujesz się teorii spiskowych. Nie słyszałem aby na podstawie histogramu ktoś mógł stwierdzić, że zdjęcie było podkręcane (cokolwiek przez to rozumiesz). Nie wiem co to jest podbijana tonacja. Nie wiem co chciałeś powiedzieć pisząc, że nie radzisz sobie z importem zdjęć.

| OlyJedi
| OlyJedi 

Zamieszczone przez Pendolino
 Zamieszczone przez Pendolino

Zdjęcie wyżej pochodzi z testu obiektywu 45/1,8 z Optycznych. Obejrzyjcie histogram i powiedzcie, czy zdjęcie jest podkręcane. Ja obejrzałem je (i wiele innych zaciągniętych z Optycznych) na IrfanView. Histogramy mają linię równomiernie poszarpaną niczym zęby grzebienia. Obejrzałem histogramy swoich zdjęć i mam wrażenie, że tylko zdjęcia wywołane z RAW i tylko te z podbijaną tonacją maja taką linię histogramu. Co Wy na to ?
 Zdjęcie wyżej pochodzi z testu obiektywu 45/1,8 z Optycznych. Obejrzyjcie histogram i powiedzcie, czy zdjęcie jest podkręcane. Ja obejrzałem je (i wiele innych zaciągniętych z Optycznych) na IrfanView. Histogramy mają linię równomiernie poszarpaną niczym zęby grzebienia. Obejrzałem histogramy swoich zdjęć i mam wrażenie, że tylko zdjęcia wywołane z RAW i tylko te z podbijaną tonacją maja taką linię histogramu. Co Wy na to ? 

Odpowiedz z cytatem
  Odpowiedz z cytatem 

są wypowiedzi praktyków, którzy znają ten aparat.
 są wypowiedzi praktyków, którzy znają ten aparat.