Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 46

Wątek: Olympus Viewer ?...obróbka RAW dla zielonych

Mieszka w
    Pułtusk
    Siła reputacji
    10
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Mnie wydaje się nieprawdopodobne aby coś kombinowali z szumem. Na wielkość tego szumu ma także wpływ czas ekspozycji i przykładowo przy tym samym iso i czasach np. 1/200, a 1/2000s mała różnica w poziomie szumu podejrzewam będzie (na korzyść tego drugiego oczywiście). Nawet może mieć wpływ jak długo był włączony aparat (nagrzewanie się matrycy) przed wykonaniem danego zdjęcia.
    Niech przykładem będą fotki testowe Sigmy 19 mm i np. fota z regałem słoików - ciemne tło, a praktycznie nie ma szumu i to jest dla mnie jakiś cud . Zdjęcie po burzy które zamieściłem było wykonane zimnym aparatem włączonym tylko na czas wykonania tego jednego ujęcia. No nic... kupiłem tę Sigmę. Jak dojdzie przesyłka, to obadam... może w niej jest jakiś reduktor szumów

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Pendolino Zobacz posta
    Niech przykładem będą fotki testowe Sigmy 19 mm i np. fota z regałem słoików - ciemne tło, a praktycznie nie ma szumu ...
    Należałoby już link podać do tych fotek
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Mieszka w
    Pułtusk
    Siła reputacji
    10
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Należałoby już link podać do tych fotek
    http://www.optyczne.pl/262.11-Test_o...sumowanie.html

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Niech przykładem będą fotki testowe Sigmy 19 mm i np. fota z regałem słoików - ciemne tło, a praktycznie nie ma szumu i to jest dla mnie jakiś cud . Zdjęcie po burzy które zamieściłem było wykonane zimnym aparatem włączonym tylko na czas wykonania tego jednego ujęcia. No nic... kupiłem tę Sigmę. Jak dojdzie przesyłka, to obadam... może w niej jest jakiś reduktor szumów
    Hmm..., dalej nie widzę jakichś podstaw do podejrzeń co by Optyczne cuś tam z tym szumem w plikach JPG "manipulowali".

Optyczne:
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	02.jpg
Wyświetleń:	420
Rozmiar:	536,5 KB
ID:	182421

Twoje:

Nazwa:	01.jpg
Wyświetleń:	424
Rozmiar:	391,7 KB
ID:	182422
    Różnica taka, że u Ciebie nasycenie koloru dla pliku jpg podniesione (High)

Pozycja o nazwie GainControl podejrzewam odnosi się do szumu (ustawienia w puszce)
    Tak dokładniej z tłumaczenia ang. to kontrola wzmocnienia (sygnału z matrycy jak sadzę, czyli ściśle powiazane z ISO)

W obydwu zdjeciach jest ten sam powiedzmy "poziom". Często też przy tej pozycji w plikach JPG z optycznych widnieje w EXIF: none.

Przykładowe pliki JPG z E-PL1 z całkiem innej strony też mają bardzo mały szum, a nie podejrzewam, żeby tu też coś "manipulowano".

Dlaczego u Ciebie jest w JPG tak duży szum na iso 100 w e-PL1 przyznam nie potrafię odpowiedzieć.
    Ja tam jestem zadowolony z iso 100 w panasie G1 (w G5 jest nieco lepiej), jpg prosto z puszki:

Nazwa:	P1180663.JPG
Wyświetleń:	271
Rozmiar:	4,97 MB
ID:	182423
    a to podobno ta sama matryca co w E-PL1...?

Mieszka w
    Pułtusk
    Siła reputacji
    10
    Moja galeria

Nazwa:	_A150383.JPG
Wyświetleń:	262
Rozmiar:	4,96 MB
ID:	182426

Mieszka w
    Pułtusk
    Siła reputacji
    10
    Moja galeria
    Kurde zginął mi tekst...
    Oczywiście mam również foty z E-PL1 z wyłączoną redukcją szumu, które wyglądają nawet dobrze. Niemniej obejrzałem dużo testów obiektywów m43 na optycznych, a wszystkie robią tą właśnie puszką. I mam wrażenie, że te ich foty są jakieś za ładne w tej kwestii . Stąd moje wcześniejsze pytanie. Low gain up raczej nie oznacza wyłączonego odszumiania, fotka wyżej ma redukcję szumu " normal" i to widać że jest czysta. Co do G1, to być może tak naprawdę nie da się w nim do końca wyłączyć redukcji szumu.
    Ostatnio edytowane przez Pendolino ; 16.09.16 o 19:43

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    ... Co do G1, to być może tak naprawdę nie da się w nim do końca wyłączyć redukcji szumu.
    Raczej (właściwie jestem tego pewny)w Olympusach nie da się do końca wyłączyć redukcję szumu. Coś na ten temat wiem, sprawdzałem w plikach RAW (czy raczej .ORF )

---------- Post dodany o 20:33 ---------- Poprzedni post był o 19:45 ----------

Edit.
    Ogólnie jak by nie patrzeć, to raczej Ty masz "problem", nie ja

| OlyJedi Awatar zbyma72age
    Mieszka w
    Tarnowo Podgórne
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria
    [QUOTE=andtor2;1 Tak dokładniej z tłumaczenia ang. to kontrola wzmocnienia (sygnału z matrycy jak sadzę, czyli ściśle powiazane z ISO) [/QUOTE]

Znalezione błyskawicznie w sieci:

" The Gain Control is for "Control of CCD signal amplification" (so it's close to what ISO rating is for).

In EXIF 2.2, you have:

Gain Control
    Value Abbrev Num Meaning
    --------------------------------------------------------------------
    none n 0 "None"
    low-gain-up lgu 1 "Low Gain Up"
    high-gain-up hgu 2 "High Gain Up"
    low-gain-down lgd 3 "Low Gain Down"
    high-gain-down hgd 4 "High Gain Down"
    "
    inne info:
    Według organizacji, która wyznacza standardy EXIF (i korzystania z EXIF norm 2.2), nazwa "Gain Control" to także nazwa pola "gaincontrol".

Dodatkowo, " Ten znacznik wskazuje stopień ogólnej regulacji wzmocnienia obrazu ."

... i

" 1 = niski przyrost aż
    2 = Duży zysk aż
    3 = niski zysk w dół
    4 = duży zysk w dół
    Inne = zastrzeżone "

Chociaż uważam, że każdy producent ma prawo wypełnić pole według własnego uznania, nie jestem pewien, co .... używa pola i jakie ustawienia aparatu może wpływać na pole.

Fragmenty pochodzą z: http://exif.org/Exif2-2.PDF

lub

[Modele Lumix posiada wpis kontroli wzmocnienia w danych EXIF, tuż nad ustawieniami kontrastu i nasycenia.]

http://www.****.jp/english/hyoujunka...008-2010_E.pdf
    Istnieją różne odniesienia w specyfikacji przejąć kontrolę. PDF Strona 170 (165 w stopce) zawiera więcej tekstu, ale PDF strona 69 (64 w stopce) ma kilka możliwości. Tekst wskazuje, jest to związane z obrazowaniem.

aparat odwzorowuje wartości dziesiętne do jednej z pięciu możliwych wartości EXIF do regulacji wzmocnienia i zapisuje go w danych EXIF zdjęcia.

ExifTool Autor
    gaincontrol jest stosunkowo rzadkim tag EXIF. Mogę sobie wyobrazić, że tylko nieliczne aparaty zapisują tę informację.

http://www.exiv2.org/tags.html => Ten znacznik wskazuje stopień ogólnej regulacji wzmocnienia obrazu.

http://forum.nikoniarze.pl/archive/i...p/t-57498.html tutaj kiedyś to przerabiano !!!
    https://www.flickr.com/groups/103490...h=%22gainup%22

" masz puszkę ustawioną na tryb "full małpa" i sam Ci zmienia niektóre parametry - jak coś zp... to np. automatycznie podnosi wartość ostrzenia, dostosowuje saturację itd. itp. i zapisuje to w Exif'ie. Jak chcesz się czegoś nauczyć to wyłącz automat (w instrukcji świetnie to opisali) i świadomie psuj fotki. Powoli będą się poprawiać "

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez zbyma72age ; 24.09.16 o 16:32
    "Kiedy się chce otrzymać dobrą odpowiedź, trzeba zadać dobre pytanie"

Mieszka w
    Pułtusk
    Siła reputacji
    10
    Moja galeria

Nazwa:	PB180074.JPG
Wyświetleń:	274
Rozmiar:	9,38 MB
ID:	182757

Mieszka w
    Pułtusk
    Siła reputacji
    10
    Moja galeria
    Nie radzę sobie jeszcze z importem zdjęć, więc zagadka w tym poście Zdjęcie wyżej pochodzi z testu obiektywu 45/1,8 z Optycznych. Obejrzyjcie histogram i powiedzcie, czy zdjęcie jest podkręcane. Ja obejrzałem je (i wiele innych zaciągniętych z Optycznych) na IrfanView. Histogramy mają linię równomiernie poszarpaną niczym zęby grzebienia. Obejrzałem histogramy swoich zdjęć i mam wrażenie, że tylko zdjęcia wywołane z RAW i tylko te z podbijaną tonacją maja taką linię histogramu. Co Wy na to ?