Jako nowy użytkownik witam serdecznie Szanowne Grono na forum
Zanim przejdę to meritum i prośby o poradę... dwa słowa wstępu. Foty robię długo, ale zawsze odbitki robiłem wprost z jpg-ów i ogólnie mnie to zadowalało. Moim ostatnim "poważniejszym" aparatem (już dawno temu) był Canon 40D + Sigma 10-20 F4-5,6. Kilka lat przerwy i teraz mam E-PL5 oraz kity. Zdjęcia niby ładne, ale odbitki z plików JPG mnie nie zadowalają. Są jakieś takie anemiczne... ani głębokiej szarości ani ładnej bieli. Zmiana sposobu i czasu naświetlania zbytnio nie pomagają. Poprawę dawała opcja korekty jasności świateł i cieni (instrukcja obsługi str.32). W sumie to nie wiem czy coś źle obsługuję aparat, czy ten typ tak ma. Pomyślałem... kity są do kitu. Po rodzinie mam Sigmę 30mm 1,4 HSM i choć kontrast rozpiętość tonów są znacznie lepsze, to jeszcze nie jest to
. Sięgnąłem do formatu RAW i dołączonego programu Olka. Przycisk "automatyczna korekcja tonacji" w zakładce "edytuj" dał punkt wyjścia do pełnego zadowolenia
. I teraz meritum.... widzę na forum, że używacie różnego softu... tylko nie olkowego OV. Czy użycie innego pozwoli mi lepiej przygotować fotki do wykonania odbitek w fotolabie ? I wracając do OV... w zakładce "edytuj" jest regulacja rozmycia, a w zakładce "RAW" jest bardziej złożona regulacja ostrości. Która z nich da najlepsze efekty wyostrzenia i jakich wstępnych ustawień użyć, żeby ostrość na odbitkach wyglądała dobrze, ale naturalnie bez przerysować i obwódek(halo) ? Pozdrawiam.