Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 40

Wątek: Mikrosekunda

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez piotrek204 Zobacz posta
    Lampy blyskowe maja 1/20000 wiec do takich czasow problemu nie ma, chcialem krocej.
    Hmm, a jakie lampy błyskowe dają tak krótki pik?
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

piotrek204
    Gość
    Sunpak 4000 ktorego uzywalem przy 1/16 ma wlasnie 1/20000

Canonowa 580EX przy 1/128 jak pamietam ma 1/35000

Awatar zeus0
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Witam
    Zastanawialem sie nad problemem kwestii skrocenia czasu i z wykorzystaniem popularnych elementow (czyt. w miare niedrogich) nie ma mozliwosci tego zrobic. Jeszcze taka kwestia czy nie da rady zmniejszyc odpowiednio pojemnosci kondensatorow dla przykladowo 2 lamp i wyzwolic je jednoczesnie, wtedy na intensywnosci blysku sie nie straci a krotszy czas bedzie.
    Wszelie inne kombinacje jakich poszukiwalem opieraja sie o stosunkowo drogie kontrolery, zamiast ktorych rownie dobrze mozna zakupic kamere poklatkowa i bez kombinowania wybrac sobie klatke z calej serii (cenowo wychodzi zabawa podobnie).

Polecam wiec sprawdzic jeszcze 2 lampy jednoczesnie z mniejszymi pojemnosciami, nie bedzie niedswietlenia a jesli beda dobrze z synchronizowane i odpala jednoczesnie to powinno sie sprawdzic.
    Oceny zawsze dokonuje się poprzez porównanie...

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Powiedzcie mi prosze, czy uda mi sie cos takiego zrobic z lampeczka CY100MR? Zastanawiam sie nad kupnem nadal , a niestety nie moge znalezc informacji, ile trwa u niej blysk... A FL36 sobie poradzi?
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

piotrek204
    Gość
    Zachowac mocy blysku nie musze, mialem jeszcze spory zapas jesli chodzi o odleglosc lampy od obiektu i ISO.

A skrocenie czasu przy zachowaniu tego samego pradu? Czyli moc spadnie.

| OlyJedi Awatar FotoAmator
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Może ja się pochwale i zdradzę jakieś tajemnice.

Do wykonania takich zdjęć oczywiście potrzebne są czasy rzędu 1/10000 - 1/20000 sekundy.
    Migawka raczej w tym przypadku odpada. Czas chwytamy na czas błysku lampy.
    Nie wiem dokładnie jakie ma czasy błysku moja lampa, ale będzie to coś mniej-więcej w tych granicach. Oczywiście przy ustawieni lampy na jak najmniejszy błysk.
    Jak ktoś nie wie, to powiem że zmniejszenie błysku w lampie, to skrócenie jego czasu a nie natężenia. Natężenie chyba jest zawsze takie samo.

Czy można to zrobić ręcznie? Oczywiście że można. Drogą prób i błędów. Ja zrobiłem.
    Oczywiście utrafienie w konkretny moment jest raczej nie możliwe, ale cały „spektakl” trwa znacznie dłużej niż potrzebny nam błysk. Utrafimy albo na początek albo na koniec. Przy cierpliwości można utrafić. Zaznaczam, MOŻNA.

Ja robiłem z mlekiem.
    Aparat na statywie. Ustawiłem ostrość i zablokowałem. Czas w aparacie na około 5 sek (przyda się druga osoba).
    Lampa na 1/128. Lampę trzymam w ręce skierowaną na obiekty. Gaszę światło. Jest prawie idealna ciemnia (nie koniecznie musi by, coś nie coś może być widać. Nawet lepiej) Matryca przy tak skromnym świetle nie zarejestruje nic.
    Druga osoba wyzwala mi migawkę. Mam 5 sek do dyspozycji. Puszczam piłeczkę i ręcznie wyzwalam lampę. Przy 10-20 próbach można w moment trafić.
    Wydaje mi się że z innymi elementami (strzała z kuszy) też można trafić w moment.

Dlaczego lampa w ręce a nie na stopce?
    Czas uruchomienia migawki przez elementy mechaniczne, sterujące, to jakiś tam czas. Łatwiej to zsynchronizować wyzwalając lampe ręcznie.

Niżej moje próby.

Lubię kolorowe skarpetki. Każda inna. http://www.formatfoto.pl/

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Kapitalnie mleko kontrastuje na czarnym tle z czerwoną miską.
    ...był Olek jest A6000

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Zdjecia sa piekne!

Probowalam... :/ Technicznie opis super, wszystko sie udaje, ale...

Ostrosci ustawic dobrze nie umiem, mam GO na poziomie pol centymetra przy f22 i 50mm, ale probowalam w wiekszym powiekszeniu... Wiec nie z bardzo widze, czy faktycznie ruch sie zamraza, na razie na to mi nie wyglada...

Przy okazji sprobuje na wieksza skale - jakies miseczki i pileczki, ale czarno to widze...
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dog_master Zobacz posta
    (...)
    Ostrosci ustawic dobrze nie umiem, mam GO na poziomie pol centymetra przy f22 i 50mm, ale probowalam w wiekszym powiekszeniu... Wiec nie z bardzo widze, czy faktycznie ruch sie zamraza, na razie na to mi nie wyglada...

Przy okazji sprobuje na wieksza skale - jakies miseczki i pileczki, ale czarno to widze...
    czyli na makro? na 50mm mozna spokojnie bez zadnych dodatkowych bajerow. wczoraj bawilem sie tak 'na szybko' i z plynami w 80% wychodzilo bez problemu (19% - po ostrzeniu zapomniałem przestawić na f16) [50mm-m42/f16; czas 4s z samowyzwalaczem 2s]. trzeba tylko obczaić w które miejsce uderzać lampą.

edit. probowałem lamp Vivitar Auto Thyristor 273 oraz SONY HVL-36AM (oczywiscie z reki). Na obu świetnie.
    Ostatnio edytowane przez Syd Barrett ; 17.04.08 o 15:34

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Ehh to znaczy, ze po prostu ja nie umiem... Fakt, probowalam na wodzie, to nie byl dobry pomysl... Ja robilam na malutkich przedmiotach, moze w tym problem... Tak wlasnie mysle, jak tu najprosciej zaaranzowac ministudnio z tego, co posiadam w domu

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów