Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 40

Wątek: Mikrosekunda

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zeus0 Zobacz posta
    A migawka 1/2000 czy jeszcze szybciej i glebia ostrosci wyglada na mala, czy to rozmycie przez sama predkosc "wybuchu".

P.S.
    Czym strzal ? bron palna, wiatrowka, czy cos innego w stylu prostej samorobki ?
    czas otwarcia migawki nie ma znaczenia
    może być i 5 minut

zdjęcie robisz w ciemności a naświetlenie jest tylko w momencie błysku

tak więc ja robiąc takie zdjęcie wbrew pozorom dobrał bym długie czasy

pytanie jak po ciemku trafić z broni w jabłko
    no chyba że też ze statywu

Awatar zeus0
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Ok, racja, o tym po prostu nie pomyslalem, ciemnosc to czas dlugi i tylko kwestia odpowiedniego wyzwolenia blysku.
    Ale ciekawi mnie co bylo uzyte przy strzale w przypadku pokazanych zdjec, bo broni palnej raczej nie dostanie sie ot tak, z wiatrowkami juz lepiej ale czy taki ladny "balagan" zrobi z tymi przedmiotami, po prostu warto wiedziec czego mozna uzyc jako miotacza i jakich pociskow.

P.S.
    Przejrzalem tez wczesniejsze 2 linki i gdyby dalo rade to mozna zsynchronizowac stroboskop na 1/6000 sekundy razem z migawka i jest tzw "high speed camera" tylko nie mam pojecia jaki parat obsluzy takie czasy nieograniczonych zdjec seryjnych do zapelnienia karty bo synchronizacja tu juz zaden problem (przynajmniej dla mnie co robie na codzien we wszelkiej elektronice).
    Moge poszukac takiego schematu o ktorym autor pisal do wyzwalania lampy, bo gdzies widzialem go chyba w starszych numerach EP. Jak znajde to podrzuce.
    Oceny zawsze dokonuje się poprzez porównanie...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Otwock
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Schematy są w obu linkach które podałem
    Fotoopa zmienił niedawno bloga na PBase, ale schematy też są na zdjęciach.

| OlyJedi Awatar WildLight
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Rewelacja!

piotrek204
    Gość
    Strzelac mozna z wiatrowki, ja tak robilem.
    Nie byla mocna, pistolet o predkosci wylotowej ok 140m/s

Do takich efektow wystarczy.

zeus0, jesli robisz w elektronice moze moglbys pomoc przy sprzecie do takich zdjec?
    Problem jest taki ze lampy blyskowe maja czas blysku min ok 1/20000s co daje jeszcze rozmazany obiekt. Myslalem o skroceniu tego czasu, dac wiekszy inne kondensatory, bocznikowac pierwszy prad narastajacy pozniej puscic przez palnik i zbocznikowac tyrystorem po np 1/1000000s.
    Myslisz ze to wykonalne? Ja w elektronice jestem kiepski.

Awatar zeus0
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    W sumie dałoby rade, sprobuje cos pokombinowac, ale kondensatory ciut mniejsze musialyby byc niz oryginaly, zeby osiagnac odpowiedni czas gdy sie rozladowuja o palnik (mniejsza pojemnosc skroci automatycznie blysk). Tylko wtedy moze znow byc dobne niedoswietlenie.
    Mialem gdzies uklad ktory generowal blyski rzedu 1/1000 co powodowalo wrazenie ciaglego swiatla, jak uda mi sie odpowiednio go przerobic to puszcze schemat. Ew. obejrze co siedzi w lampie blyskowej oryginalnej bo szczerze mowiac jeszcze nie wnikalem w szczegolowa jej budowe i wtedy sprobowalbym juz gotowy uklad lampy zmodyfikowac.
    A ja narazie mozesz przetestowac (jesli oczywiscie masz taka mozliwosc) zmniejszyc pojemnosc kondenstarowo proporcjonalnie do zwiekszonego czasu i sprawdzic czy w tym przypadku to przejdzie.

piotrek204
    Gość
    Wlasnie kondensatorow zmniejszyc nie mozna, jak zmniejszy sie pojemnosc to zwiekszy sie rezystancja i spadnie moc blysku.
    Trzeba blysk szybko przerwc bocznikujac prad tyrystorem. Tylko slyszalem ze tyrystory szybkie nie sa i tu jest problem.

Awatar zeus0
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Niestety tego sie obawialem (jesli chodzi o zbyt slaby blysk). Co do tyrystorow to racja, opieraja sie na nich m.in. stroboskopy i w tym przypadku max co cos ponad 100Hz wyciagnalem, bo pozniej juz nie wyrabialo.
    Poszukam tego schematu o ktorym pisalem 1/1000 on byl jakos inaczej pokombinowany.

piotrek204
    Gość
    Lampy blyskowe maja 1/20000 wiec do takich czasow problemu nie ma, chcialem krocej.

| OlyJedi Awatar zeroprocent
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    świetna sprawa :>
    malutka prosba z mojej strony: :> arbuz + desert eagle ;p

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów